ΑΡΕΟΠΟΛΗ. Ημερίδα παρουσίασης των διαχειριστικών δράσεων που υλοποίησε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ πραγματοποίησε στις 16 Νοεμβρίου η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ, ενώ παράλληλα εγκαινίασε το νεοσύστατο παράρτημά της στο Διοικητήριο της Αρεόπολης. Τα εγκαίνια και τον αγιασμό των νέων γραφείων τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος Γ’, ο οποίος έδωσε τις εγκάρδιες ευχές του για την καλή λειτουργία των νέων γραφείων.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην ημερίδα με τίτλο «Παρουσίαση των Διαχειριστικών Δράσεων που υλοποιήθηκαν για την Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας», ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, Πέτρος Ανδρεάκος, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, τονίζοντας την πρόθεση συνεργασίας με τον ΟΦΥΠΕΚΑ. Στη συνέχεια, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικού Οικονομικού του ΟΦΥΠΕΚΑ, Νέλλη Εξαρχάκου, παρουσίασε στους προσκεκλημένους τον ρόλο του οργανισμού στην προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος και στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης. Αναφέρθηκε στη σημαντική πανίδα και χλωρίδα που απαντά στην περιοχή της Νότιας Πελοποννήσου και τόνισε πως τα κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης συμβάλουν στην ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης, Δήμος Αναστόπουλος, παρουσίασε τις δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν από την Πράξη «Διαχειριστικές Δράσεις Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας» του ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ενώ στη συνέχεια οι επιστημονικοί υπεύθυνοι των έργων εμβάθυναν στα αποτελέσματα των έργων. Ειδικότερα, οι εισηγήσεις αφορούσαν:

  • στα αποτελέσματα της δράσης προστασίας και ενίσχυσης των πληθυσμών των προστατευόμενων ειδών ιχθυοπανίδας Squalius keadicus (Κινδυνεύον) και Pelasgus laconicus (Κρισίμως Κινδυνεύον),στην λεκάνη του Ευρώτα,
  • στα αποτελέσματα της τεκμηρίωσης της παρουσίας του Τύπου Οικοτόπου Προτεραιότητας 6230* στο Όρος Πάρνωνα,
  • στα αποτελέσματα του έργου με το οποίο μελετήθηκαν οι επιπτώσεις της βόσκησης σε σπάνια και ενδημικά είδη και οικοτόπους στο Όρος Πάρνωνας και στις λίμνες Στυμφαλία και Τάκα και τέλος,
  • στα αποτελέσματα της διετούς (2022-2023) διαχείρισης του καλαμιώνα στη Στυμφαλία.

Επίσης, στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της Ειδικής Μονάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) από τον προϊστάμενο του Τμήματος Διαχείρισης Ερευνητικών Έργων & Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του ΟΦΥΠΕΚΑ, Κώστα Ζορμπά και τον χειριστή σκύλου ΕΜΑΔΔ, Γιάννη Δημητρακόπουλο, ενώ ακολούθησε επίδειξη εύρεσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στο πεδίο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής του Αστυνομικού Τμήματος Αρεόπολης, Αλέξανδρος Μπουρδάκος, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και Αρκαδίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αρεόπολης, εκπρόσωποι της Γ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, αλλά και τοπικών συλλόγων. Την εκδήλωση έκλεισε ο Δημήτρης Μπαρέλος, αναπληρωτής προϊστάμενος της ΜΔΔΠ Νότιας Πελοποννήσου.

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις