ΑΡΓΟΛΙΔΑ. Σε συμφωνία για 0,22 ευρώ/κιλό κατέληξε ο διαγωνισμός για την πώληση πορτοκαλιών χυμοποίησης, στον οποίο προχώρησαν από κοινού 19 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Αργολίδας.

Την ίδια στιγμή οι τιμές παραγωγού για τις Ναβαλίνες κινούνται στα 0,38 έως 0,42 ευρώ/κιλό και για τις Κλημεντίνες στα 0,65 έως 0,70 ευρώ/κιλό.

Σύμφωνα με τη Διαρκή Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ), η εταιρεία «Biofresh Land A.E.» κατέστη πλειοδότρια στον κοινό διαγωνισμό των 19 Αγροτικών Συνεταιρισμών της Αργολίδας για την πώληση πορτοκαλιών χυμοποίησης, σύμφωνα με τους όρους της από 04.12.2023 ανακοίνωσης – πρόσκλησης της Επιτροπής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο Νοέμβριο του 2023 οι τιμές στο χυμό πορτοκαλιού στην παγκόσμια αγορά εκτινάχθηκαν σε ιστορικά υψηλά καθώς η προοπτική για περιορισμένη παραγωγή στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και το Μεξικό ενίσχυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών για το προϊόν.

Η εικόνα στην αγορά

Με αυξημένη ζήτηση και μικρή προσφορά στην ευρωπαϊκή αγορά κινείται η αγορά των εσπεριδοειδών αυτή την περίοδο, ενώ όπως προβλέπει η ΔΕΣΑ αναμένεται περαιτέρω αύξηση της ζήτησης τις επόμενες εβδομάδες.

Μάλιστα, επειδή, η χρονιά είναι όψιμη, συστήνει στους παραγωγούς αυτοσυγκράτηση στην προσφορά.

Οι προβλέψεις παραγωγής

Μειωμένη κατά 7% 1 φτάνοντας τους 1 εκατ. τόνους αναμένεται η φετινή ελληνική παραγωγή εσπεριδοειδών, ενώ η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εσπεριδοειδών (WCO) αυξημένες κατά 12,2% φτάνοντας τους 28,976 εκατ. τόνους για το 2023/24.

Ειδικότερα, η παραγωγή εσπεριδοειδών στο βόρειο ημισφαίριο προβλέπεται να φτάσει τους 28,976 εκατομμύρια τόνους το 2023/24, σημειώνοντας αύξηση 12,2% σε σχέση με την περασμένη σεζόν και 1,48% υψηλότερη από τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων εποχών.

Τα παραπάνω στοιχεία, ανακοινώθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εσπεριδοειδών (WCO) στο Παγκόσμιο Φόρουμ Προοπτικών Εσπεριδοειδών (στις 15 Νοεμβρίου) και βασίζονται σε στοιχεία από βιομηχανικές ενώσεις στην Αίγυπτο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, το Μαρόκο, την Ισπανία, την Τυνησία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Οι συνολικές εξαγωγές εσπεριδοειδών αναμένεται να ακολουθήσουν παρόμοια τάση στους 9,484 εκατ. τόνους, αυξημένες κατά 11,4% σε σχέση με την περασμένη σεζόν και 4,5% πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων εποχών.

Στους 5,9 εκατομμύρια τόνους αναμένεται να φτάσει η σοδειά της Ισπανίας αυξημένη κατά 2% σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Η συνολική παραγωγή της Ιταλίας αυξάνεται κατά 6% φτάνοντας στους 2,6 εκατ. τόνους.

Στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, η Τουρκία είναι πλέον ο ηγέτης της αγοράς με πρώτη εκτίμηση παραγωγής 6,5 εκατ. τόνων, αύξηση 45% σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Μάλιστα, η WCO επισημαίνει ότι η πρόβλεψη παραγωγής της Τουρκίας μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τους 7 εκατ. τόνους.

Αυξημένη παραγωγή αναμένεται και στην Αίγυπτο, η οποία εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 5,4 εκατ. τόνους (αυξημένη κατά 10% σε σχέση με πέρυσι και 15% πάνω από τον μέσο όρο της τετραετίας).

Η παραγωγή του Μαρόκου αναμένεται να ανακάμψει μερικώς από την περασμένη σεζόν, φτάνοντας τους 2 εκατ. τόνους, ενώ η παραγωγή του Ισραήλ υπολογίζεται σε 365.000 τόνους.

Τέλος, η παραγωγή στις ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 1% στους 4,5 εκατ. τόνους.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις