ΣΠΑΡΤΗ. Eντύπωση κάνει η παράλληλη δράση και συχνά η ταύτιση σε δημόσιες εκδηλώσεις της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων «Κλεισθένης» με συγκεκριμένη εταιρεία.

Προεξοφλούμε ότι μια εταιρεία, συνεργαζόμενη με την Ενωση, έχει συνταγματικό δικαίωμα να επιδιώκει το κέρδος, την ανάπτυξή της, και έχει το δικαίωμα να παρέχει υπηρεσίες και σε δημόσιους και δημοτικούς φορείς. Μάλιστα όταν τηρεί και πληροί όρους και προϋποθέσεις καλής, έντιμης και δίκαιης διαχείρισης και ταυτόχρονα μπορεί και αναπτύσσεται αξίζει τον έπαινο.

Όμως, σε καιρούς που έχει κλονιστεί σε μεγάλο βαθμό η αξιοπιστία (και) των αυτοδιοικητικών αρχών, (βλέπε δήμο Θεσσαλονίκης και Σπάρτης) και σε εποχές που είναι δυσδιάκριτη η σχέση συνεργασίας αιρετών εξουσιών, θεσμικών φορέων, ξ Κερδοσκοπικών εταιρειών, ΜΚΟ και ιδιωτικών εταιρειών, ακόμα και ο ανύποπτος πολίτης γίνεται καχύποπτος και δύσπιστος.

Εσχάτως βλέπουμε ότι η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων «είδε» τη Σπάρτη και συγκεκριμένα τον δήμαρχο Σπάρτης και την Παράταξή του. Μια Ένωση στην οποία δεν είναι εγγεγραμμένοι και δεν είναι μέλη της όλοι οι γενικοί γραμματείς των δήμων της χώρας.

Η Αστική μη κερδοσκοπική αυτή εταιρεία (Ένωση), ακολουθούμενη πιστά και επίμονα και από μια άλλη συγκεκριμένη εταιρεία, προβαίνει σε έργα και παρέχει υπηρεσίες σε δήμους, δημοτικές παρατάξεις και δημάρχους από το Α έως το Ω. Δηλαδή, ένας δήμαρχος - και με την πλειοψηφία που πλέον διαθέτει - ο δήμος του, έχει τη δυνατότητα να αναθέσει σε μια Αστική μη Κερδοσκοπική εταιρεία και στη συνέχεια σε μια άλλη εταιρεία το σύνολο σχεδόν των αντικειμένων που έχουν να κάνουν με ένα πλήθος αρμοδιοτήτων. Ένας δήμαρχος αναθέτει σχεδόν τον δήμο σε ιδιώτη. Γνωρίζουμε μάλιστα στην Ελλάδα περιπτώσεις όπου ο δήμαρχος «αντικαταστάθηκε» σιωπηρά και ανεπίσημα από τον γενικό του γραμματέα. (Βλέπε δήμο Νέας Σμύρνης 2022)

Είναι κάπως νωρίς να συμπεράνουμε ότι επήλθε αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα, με την επέλαση του ιδιωτικού κεφαλαίου. Όμως, με αφορμή (και όχι με αιτία) όσα παρακολουθούμε στη Σπάρτη, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ερωτήματα, πανελλήνιας διάχυσης και απήχησης, που έχουν, τελικά, να κάνουν με τη δημοκρατία στην αυτοδιοίκηση αλλά και με την ποιότητά της δημοκρατίας. Δημοκρατία βεβαίως δεν είναι το να έχει κάποιος δικαίωμα να μιλήσει χωρίς να φιμωθεί ή να τιμωρηθεί αλλά είναι οι εδραιωμένες και διαρκείς συνθήκες, ισότητας, ισονομίας, διαφάνειας, ιεράρχησης, αξιολόγησης, κ.λ.π. που υπαγορεύονται από την δίκαιη και χρηστή διαχείριση της εξουσίας,

Ένας δήμος, ο δήμος Σπάρτης, όπου το σύνθημα «Όλοι Μαζί» ανέδειξε την νέα δημοτική αρχή του, θα έπρεπε να μην ανησυχεί για την ανάπτυξη, δυσδιάκριτων και περίεργων συνεργασιών. Οπότε δεν υπάρχει ανησυχία, πόσο μάλλον αγανάκτηση... Υπάρχει όμως προβληματισμός και σοβαρή επιφύλαξη. Κι επειδή στον δήμο Σπάρτης, ο δήμαρχος, μας έχει «διδάξει» τελευταία το, «φύλαγε τα ρούχα σου, νάχεις τα μισά» πρέπει διακρίνουμε, αν και τι μπορεί να συμβεί.

Οι πληροφορίες θέλουν γενικό γραμματέα του δήμου Σπάρτης τον Ευστάθιο Ρεστέμη. Μέλος του ΔΣ της Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Αυτοδιοίκησης. Η Ένωση ήδη συνεργάζεται με την αυριανή δημοτική αρχή Σπάρτης και μαζί της μια συγκεκριμένη εταιρεία. Η εταιρεία αυτή αναλαμβάνει ως έργο ένα μεγάλο φάσμα αντικειμένου των δήμων.

Εικάζει κανείς ότι η σχέση και συνεργασία, επ’ αγαθώ, είναι εξαιρετικά εύκολη και βεβαία, επειδή αυτοί οι τρείς πόλοι, Δήμος, Ένωση, Ιδιώτης, (θα) έχουν έναν κοινό άνθρωπο, τον γενικό γραμματέα του δήμου, ο οποίος και ενεργοποιεί, επ’ αγαθώ πιστεύουμε, ένα κοινό κώδικα, συνεννόησης, συνεργασίας, συνύπαρξης, συμπόρευσης και επ’ αγαθώ, συναλλαγής.

Όταν λοιπόν είναι εξασφαλισμένα, οι συνθήκες και οι όροι, ώστε η τριγωνική αυτή σχέση να είναι εκτός από τολμηρή και ενάρετη, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Όταν όμως δεν υπάρχουν εγγυήσεις, δεν υφίστανται οι όροι και δεν τηρούνται οι κανόνες τότε αυτό το τρίγωνο διατηρεί μεν το σχήμα αλλά αποκτά άλλη διάσταση, υπόσταση, βάθος και ένταση.

Τι θα μπορούσε να συμβεί αν κι εφόσον ένας δήμαρχος επέλεγε ένα γενικό γραμματέα που αποφάσιζε, ως μέλος του ΔΣ της Ένωσης Γραμματέων, να αναθέτει το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος των έργων και των εργασιών του δήμου του σε μια συγκεκριμένη εταιρεία, ταυτισμένη, μόνιμα και στενά συνεργαζόμενη, με την Ένωση;

Θα διαμόρφωνε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, ενδεχομένως να αδικούσε κατάφορα ανταγωνιστές της εταιρείας, θα καταργούσε ίσως την αρχή της ισότητας και των ίσων ευκαιριών, θα έπαυε ουσιαστικά την πολιτική θέση και βούληση ενός εκάστου δημοτικού συμβούλου της δημοτικής πλειοψηφίας θα απέκλειε την ντόπια επιχειρηματικότητα κι εντέλει θα χαρακτήριζε τον δήμαρχο που θα το επέτρεπε είτε ως επιλεκτικό, είτε προκλητικό, είτε συναλλασσόμενο, είτε επίορκο, ανακόλουθο, ασυνεπή, είτε όλα μαζί.

Συντρέχουν όλα αυτά στον δήμο Σπάρτης σήμερα; Σήμερα, που γράφουμε, όχι. Αύριο;

Υποθέτοντας και πάντα σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις τόσο του νέου δημάρχου όσο και των ανθρώπων του συνδυασμού του, δεν περιμένει κανείς να συντρέχουν συνθήκες κακής, άδικης, άνισης, αμφισβητούμενης, διοίκησης και διαχείρησης. Η εντολή των Σπαρτιατών στον Μιχάλη Βακαλόπουλο και στους συμβούλους του είναι νωπή και ξεκάθαρη. Έχει να κάνει, πιστεύουμε, με την αποκοπή από, τη φθορά, την εσωστρέφεια, την απραξία και την αναποτελεσματικότητα. Έχει να κάνει με τις ευκαιρίες στο νέο. Έχει να κάνει με τη συνεργασία όλων των δυνάμεων του τόπου. Έχει να κάνει με τη διαφάνεια των αποφάσεων και φυσικά των αναθέσεων και την εγγύτητα στον πολίτη. Πρέπει να έχει να κάνει με την δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε ό,τι αναφέρεται και γίνεται στη Σπάρτη και σε ό,τι εκπορεύεται απ’ αυτήν.

Συνεπώς υποθετικά, προληπτικά και μόνον είναι (προς το παρόν) τα ερωτήματα που θα μπορούσε να θέσει κάποιος στην εποχή της έντονης αμφισβήτησης και της καχυποψίας που επικρέμεται πάνω από κάθε μορφή εξουσίας, όπως είναι π.χ. μια δημοτική αρχή:

  • Ο δήμαρχος Σπάρτης έχει αποφασίσει ποιος θα είναι ο γενικός γραμματέας στον δήμο;
  • Ο γενικός γραμματέας είναι ο Ευστάθιος Ρεστέμης;
  • Ο Ευστάθιος Ρεστέμης είναι μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων;
  • Η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων αναθέτει τακτικά έργα και εργασίες σε συγκεκριμένη εταιρεία και με αξιοπρόσκεκτη συχνότητα;
  • Η εταιρεία ήταν διοργανώτρια της ενημέρωσης των συμβούλων της παράταξης του δήμαρχου Μιχάλη Βακαλόπουλου στη Σπάρτη;
  • Ήταν παρών στην ενημέρωση των Σπαρτιατών το μέλος του ΔΣ Ευτάθιος Ρεστέμης;
  • Γιατί δεν ήταν παρών, (αν δεν ήταν) σε μια τέτοια συνάντηση, το μέλος του ΔΣ Ευστάθιος Ρεσμένης, ο φερόμενος και ως γενικός γραμματέας του δήμου Σπάρτης από 1/1/24;
  • Θα είναι τακτική η συνεργασία του Δήμου Σπάρτης με την Ένωση;
  • Θα είναι τακτικές οι αναθέσεις από τον δήμο Σπάρτης στην συνδιοργανώτρια εταιρεία των εκδηλώσεων και δράσεων της Ένωσης;
  • Αληθεύει ότι ο δήμαρχος Σπάρτης απέκλεισε άλλες προτάσεις για τη θέση του γενικού γραμματέα όπως αυτή της απερχόμενης γενικής γραμματέως Μαρίας Χάτζου;
  • Ποιος είναι ο λόγος που δεκάδες γ.γ. δεν είναι εγγεγραμμένοι στην Ένωση;
  • Οι γ.γ. συνήθως «φέρουν» μαζί τους εταιρείες ανάληψης έργων;
  • Συνέβη αυτό με γ.γ. στον δήμο Σπάρτης;
  • Με ποιο κριτήριο έγινε (αν έγινε) η επιλογή του γενικού γραμματέα Ευστάθιου Ρεστέμη; Δικαίωμα βεβαίως του δημάρχου αλλά που δεν ίπταται στο απυρόβλητο;
  • Γνωρίζουν οι αιρετοί της πλειοψηφίας αλλά και της αντιπολίτευσης αν, ποιοι και πόσοι ενδιαφέρθηκαν για τη θέση του γενικού γραμματέα στον δήμο Σπάρτης και αν και ποια βιογραφικά διαθέτουν;

Τα ερωτήματα θα μπορούσαν να συνεχιστούν…

Πολλές φορές τα πρόσωπα υπόκεινται στη βάσανο της αμφισβήτησης και υποβάλλονται σε κριτική όχι γιατί, απαραίτητα, αποπνέουν ή προδίδουν ανησυχία, αυτά καθεαυτά, αλλά γιατί ο τρόπος, η μέθοδος, ο χρόνος, οι αποφάσεις και καμιά φορά και ο τόπος που τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα, διαμορφώνουν και ενεργοποιούν, την έντονη ανησυχία, την πηγαία αμφιβολία και τον δικαιολογημένο φόβο. Σε μια Σπάρτη που πληρώνει πάρα πολύ ακριβά τις λογής - λογής αναθέσεις της… για ένα καλύτερο μέλλον, κανείς δεν έχει δικαίωμα να είναι χαλαρός. Ειδικά σε έναν δήμο, όπως ο δήμος Σπάρτης, που ο γενικός γραμματέας πρέπει να συνεχίσει να είναι ο θεματοφύλακας της δίκαιης προόδου και όχι αίφνης ο «σωματοφύλακας» του δημάρχου.

Με την ελπίδα ότι όλα θα εξελιχθούν προς το αληθινό συμφέρον της Σπάρτης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις