ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του έργου για την Προμήθεια και εγκατάσταση αναβατορίου ατόμων για το Κάστρο Μονεμβασίας, κατέθεσε το Σωματείο με την επωνυμία «Σύλλογος Φίλων Μονεμβασίας» που εδρεύει στο Κάστρο Μονεμβασίας, καθώς και πέντε μέλη του Συλλόγου με ιδιοκτησίες στο Κάστρο. Το εν λόγω έργο αφορά στην κατασκευή αναβατορίου για την εξασφάλιση της πρόσβασης ηλικιωμένων ατόμων και ατόμων με κινητικές δυσκολίες στην Άνω Πόλη και για την ταχύτερη προσέγγιση σε αυτή στο πλαίσιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Παράλληλα ανήρτησαν ανακοίνωση, η οποία βρίθει από ανακρίβειες σχετικά με το έργο και η οποία απαντήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Μονεμβασίας κ. Χριστάκο σε σχέση με το αναίτιο των ενστάσεων και τις υπερβολές αναφορικά με την καταστροφή του ιστορικού τόπου από το έργο υποδομής και διαμόρφωσης.

Η απάντηση του Δήμου αναφορικά με την προσφυγή:

«Το εν λόγω έργο αφορά στην κατασκευή αναβατορίου για την εξασφάλιση της πρόσβασης ηλικιωμένων ατόμων και ατόμων με κινητικές δυσκολίες στην Άνω Πόλη Μονεμβάσιας και για την ταχύτερη προσέγγιση σε αυτή στο πλαίσιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών (μεταφορά ασθενούς και τραυματία, κατάσβεση πυρκαγιάς κ.λπ.), καθώς και για τη μεταφορά υλικών για τη συντήρηση των μνημείων της Άνω Πόλης. Η χωροθέτηση του συγκεκριμένου έργου έχει εγκριθεί από απόψεως αρχαιολογικής νομοθεσίας με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 452351/23.09.2021 απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Το αναβατόριο χωροθετείται 140 μέτρα πριν από την πύλη του Κάστρου. Δεν αλλοιώνει το τοπίο. Δεν έχει θόρυβο. Δεν λειτουργεί μόνο όταν πνέουν άνεμοι πάνω από 8Β, κάτι που συμβαίνει ελάχιστες φορές το χρόνο. Στηρίζεται σε μεταλλικούς πυλώνες όχι τσιμεντένιους. Ο οικίσκος άφιξης χωροθετείται 10 μέτρα μακριά μετά τα πρανή. Με τα συνοδά του έργα θα πραγματοποιηθεί από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες στερέωση των βραχωδών πρανών καθώς και δίκτυο διαδρομών περιήγησης που θα συνδέει το σταθμό άφιξης με τα επισκέψιμα μνημεία.

Από τους χιλιάδες επισκέπτες του Κάστρου, μόνο το 15-20% ανεβαίνει στην Άνω Πόλη λόγω της δυσκολίας πρόσβασης. Με το έργο πραγματοποιείται η πλήρης προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ και των ατόμων με κινητικά προβλήματα.Το Υπουργείο Πολιτισμού ενέταξε το έργο του αναβατορίου στο Επιχειρησιακό του Πρόγραμμα και γι’ αυτό εγκρίθηκαν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης όχι για άλλο έργο.

Στην Άνω Πόλη, λόγω της δυνατότητας μεταφοράς υλικών, θα αναστηλωθούν μνημεία και κτίρια τα οποία έχουν γκρεμισθεί με την πάροδο του χρόνου. Η αναστήλωσή τους θα αυξήσει το κύρος της Μονεμβασίας με πολλαπλά οφέλη σε όλους τους τομείς.Σας γνωστοποιώ μερικά ιστορικά στοιχεία για την Άνω Πόλη, από τα οποία τεκμαίρεται η σπουδαιότητα μελλοντικής αναστήλωσης.

Στην Άνω Πόλη εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι οικιστές που ίδρυσαν τη Βυζαντινή Μονεμβασία. Η Κάτω Πόλη χτίστηκε αργότερα.Στην Άνω Πόλη κατοικούσαν οι ευγενείς και οι επιφανείς. Σύμφωνα με τον μουσουλμάνο επισκέπτη Τσελεμπή το 1668 «υπήρχαν 500 καλοχτισμένα σπίτια άσπρα σαν κύκνοι με κόκκινα κεραμίδια, καθένα τέτοιας ομορφιάς που θα άξιζαν παγκόσμιας αναγνώρισης. Τα σπίτια υψώνονται το ένα ψηλότερα από το άλλο. Με τέτοια θέα πάνω από τη Μεσόγειο που κάνει τη θάλασσα να μοιάζει με λίμνη».

Εκτός αυτών, υπήρχε η πύλη, η κεντρική πλατεία, τα τείχη, οι στέρνες σε κάθε σπίτι και οι δημόσιες στέρνες. Ο Ναός της Αγίας Σοφίας και Ακρόπολη στην κορυφή. Ένα πρόγραμμα αναστήλωσης υποστηριζόμενο από το αναβατόριο θα δώσει ένα νέο εντυπωσιακό μνημείο άξιο να ενταχθεί στον παγκόσμιο χάρτη. Ο Δήμος Μονεμβασίας θεωρεί ότι αυτό είναι το σημαντικότερο έργο για τη Μονεμβασία και το Δήμο γενικότερα, θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να καταπέσει η παραπάνω προσφυγή και ενημέρωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΟΤΑ Πάρνωνα Α.Ε. για τις δικές τους παρεμβάσεις».



Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις