ΛΑΚΩΝΙΑ. Η εκπρόσωπος του συνδυασμού «Πελοπόννησος - Αφετηρία Ζωής» (Δημήτρης Κουτσούλης) στην ΠΕ Λακωνίας Ελένη Κιούση, συναντήθηκε τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023, με τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Λακωνίας κ. Θεόδωρο Βερούτη, ο οποίος, ανταποκρίθηκε στο σχετικό αίτημα του συνδυασμού.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε αναλυτικά την Ελένη Κιούση για τα έργα στη Λακωνία που έχει προγραμματίσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για το 2024. Η κα Κιούση ευχήθηκε - και εκ μέρους του επικεφαλής του συνδυασμού κ. Δημήτρη Κουτσούλη - καλή επιτυχία στο έργο της νέας περιφερειακής αρχής προς όφελος της Λακωνίας και της Πελοποννήσου.

Ένα βήμα μπροστά

Επεσήμανε ότι ο συνδυασμός «Πελοπόννησος - Αφετηρία Ζωής», ως δύναμη της αντιπολίτευσης, θα είναι ενεργά και εποικοδομητικά αρωγός στο περιφερειακό συμβούλιο σε κάθε πρωτοβουλία της νέας αρχής που θα λύνει προβλήματα των Λακώνων και θα πηγαίνει τον νομό Λακωνίας ένα βήμα μπροστά. «Θα αντιταχθεί, όμως, σε ενδεχόμενες επιλογές που στερούν τη Λακωνία από τα αναγκαία και μεγάλης κλίμακας έργα, τα οποία εκκρεμούν εδώ και χρόνια και την καθηλώνουν αναπτυξιακά».

Η παράκαμψη Σκάλας και Βλαχιώτη

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ελένη Κιούση ανέφερε τη δωρεάν και χωρίς αντάλλαγμα εκπόνηση από την κοινοπραξία «Μωρέας» των μελετών που απαιτούνται για τη δημοπράτηση της οδικής παράκαμψης «Σκάλας και Βλαχιώτη». «Εκκρεμεί από το 2018. Δεν υπάρχει έγκυρη και σαφής ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς για την πενταετή καθυστέρηση! Αντίθετα, στη Μεσσηνία η κοινοπραξία εκπόνησε δωρεάν τη μελέτη για τον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτας-Πύλου-Μεθώνης, ο οποίος ήδη κατασκευάζεται».

Απινιδωτές, διαγραμμίσεις και φώτα

Η κα Κιούση ενημέρωσε τον κ. Βερούτη ότι ο συνδυασμός της θα προωθεί τις δικές του προτεραιότητες, διεκδικώντας ευρύτερες συνεργασίες, ώστε να γίνονται πράξη. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε τη συνεργασία της νέας περιφερειακής αρχής για να υλοποιηθούν δύο άμεσες προτεραιότητες του συνδυασμού για τη Λακωνία, που δεν είναι ενταγμένες στον προγραμματισμό της Περιφέρειας για το 2024, και τις οποίες η ίδια είχε θέσει προεκλογικά:

  • η τοποθέτηση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών, κατά προτεραιότητα στα ορεινά και απομακρυσμένα χωριά του νομού Λακωνίας, σε συνεργασία με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ότι, στο παρελθόν, η Περιφέρεια είχε διαθέσει είκοσι (20) απινιδωτές στη Λακωνία, και
  • η διαγράμμιση και ο φωτισμός του τμήματος Αρεόπολης - Οιτύλου της επαρχιακής οδού Καλαμάτας - Αρεόπολης, ως αυτοτελές έργο, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, πριν και ανεξάρτητα από οποιοδήποτε τυχόν άλλο βελτιωτικό έργο.

Ισόπεδοι κόμβοι, πεζόδρομοι και αντιπλημμυρικά

Επίσης, η Ελένη Κιούση, επεσήμανε τη σπουδαιότητα της ολοκλήρωσης μελετών και χρηματοδότησης έργων για την οδική ασφάλεια, την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την αντιπλημμυρική προστασία. Συγκεκριμένα, επεσήμανε σε σχέση με το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας:

  • τους ισόπεδους κόμβους στην είσοδο των Μολάων, Στεφανιάς, Έλους, Καρυών, Ανωγείων, Παλαιοπαναγιάς κ.λπ.,
  • τον πεζόδρομο από τη γέφυρα της Μονεμβασίας έως την πύλη του Κάστρου και
  • την αντιπλημμυρική θωράκιση της χαμηλής ζώνης του Ευρώτα.

Ειδικότερα, ως προς την παράκαμψη Γκοριτσάς - Αγίων Αναργύρων, ζήτησε, εφόσον δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους, τη χρηματοδότησή της από εθνικούς πόρους, ως δημόσιο έργο.

Υφαντική στο Γεράκι

Κατά τη συζήτηση, αναδείχθηκε, επίσης, η αναγκαιότητα επιτάχυνσης της σύναψης προγραμματικής σύμβασης για τη συνέχιση της λειτουργίας της πειραματικής δομής διδασκαλίας υφαντικής τέχνης στο Γεράκι, όπως και της και διοργάνωσης ημερίδων ενημέρωσης των αγροτών και κτηνοτρόφων για τα προγράμματα αγροτικού εξηλεκτρισμού που προβλέπονται για την Λακωνία.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις