ΠΑΤΡΑ. Οι δημόσιες προνοιακές μονάδες φιλοξενίας είναι υποστελεχωμένες και η λίστα αναμονής υπερβαίνει το ένα έτος. Εκτιμάται ότι 500 άτομα φιλοξενούνται στα νοσοκομεία, χωρίς να συντρέχουν λόγοι υγείας.

Την έλλειψη κοινωνικών δομών για την φιλοξενία ανθρώπων που δεν έχουν που να πάνε και αναγκάζονται να παραμένουν στα νοσοκομεία, ενώ δεν έχουν πρόβλημα υγείας, αναδεικνύει για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Όπως αναφέρει ένας μετανάστης κατέληξε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου μετά από 4 χρόνια φιλοξενίας.

Άκαρπες οι προσπάθειες για φιλοξενία σε δημόσια δομή

Μάλιστα, ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής με επιστολή του ευχαριστεί, το νοσηλευτικό προσωπικό για τη φροντίδα που παρείχε σε αυτό τον άνθρωπο. Επίσης, ευχαριστεί την κοινωνική υπηρεσία «για τις συνεχείς προσπάθειές της, οι οποίες δυστυχώς απέβησαν άκαρπες, λόγω της πλήρους αδιαφορίας όλων των υπευθύνων κοινωνικών δομών, οι οποίες αρνήθηκαν να φιλοξενήσουν τον ασθενή».

Το πρόβλημα στα νοσοκομεία έχει οξυνθεί

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, εκτιμάται ότι πάνω από 500 άτομα με κοινωνικά προβλήματα βρίσκονται σήμερα στα νοσοκομεία, χωρίς να συντρέχουν ιατρικοί λόγοι για νοσηλεία και «καταλαμβάνουν κρεβάτια στις παθολογικές κλινικές, που είναι άκρως απαραίτητα αυτή τη στιγμή λόγω έξαρσης των ιώσεων» .

«Πολύ καλά κάνουν οι γιατροί και δεν τους εκδίδουν εξιτήρια για να μην βρεθούν στο δρόμο. Το νοσηλευτικό προσωπικό τους παρέχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Οι κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων συναντούν τείχος στην προσπάθειά τους να λύσουν προβλήματα και να γυρίσουν σπίτι τους ή να βρουν κοινωνική δομή για τη φιλοξενία τους. Πάνω από όλα το χρήμα. Και όλα αυτά γιατί οι δημόσιες μονάδες πρόνοιας λόγω ελλείψεων προσωπικού έχουν δεκάδες θέσεις φιλοξενίας κλειστές με τη λίστα αναμονής για φιλοξενία πάνω από ένα χρόνο», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Το ίδιο πρόβλημα είχε αναδείξει ξανά πριν λίγες ημέρες ο κ. Γιαννάκος, αναφέροντας ότι Χριστούγεννα στα νοσκομεία έκαναν 500 ενήλικες που αρνούνται να λάβουν εξιτήριο και 70 παιδιά χωρίς πρόβλημα υγείας που βρίσκονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα με εισαγγελική εντολή.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις