ΕΛΛΑΔΑ. Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, απάντησε στη Βουλή κατά την διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών, της Κ.Ο.«ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ», κ. Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, και αφορούσε την δυνατότητα ή μη, της κατ’ εξαίρεση παράλληλης απασχόλησης των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως ανέφερε ο κ. Υφυπουργός, υπάρχει ήδη νομοθετικό πλαίσιο το οποίο εφαρμόζεται άκρως αποτελεσματικά, και συγκεκριμένα σύμφωνα με το π.δ. 538/1989 (αρ. 5) αρχικώς απαγορεύεται στους αστυνομικούς η άσκηση άλλου επαγγέλματος και η κατ’ επάγγελμα άσκηση εμπορίας ή τέχνης, όπως επίσης και η συμμετοχή τους σε οποιαδήποτε εμπορική εταιρεία προσωπική, περιορισμένης ευθύνης ή κοινοπραξία ή κατοχή της ιδιότητας του διευθύνοντος ή εντεταλμένου σύμβουλου ανωνύμου εταιρείας ή διαχειριστή οποιασδήποτε εμπορικής εταιρείας, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλο σχεδόν τον δημόσιο τομέα.

«Ταυτοχρόνως, και ειδικά για την ελληνική αστυνομία, και πάντα υπό το πρίσμα ότι δεν πρόκειται μόνον για απλούς δημοσίους υπαλλήλους, αλλά για σώμα ένστολο και ένοπλο, το άρ. 6 του π.δ. 254/2004 (Κώδικας δεοντολογίας του αστυνομικού) προβλέπεται ότι: «Ο αστυνομικός, εκτός υπηρεσίας δεν εμπλέκεται σε δραστηριότητες και δεν αναλαμβάνει εργασίες που προσβάλλουν το κύρος του ως αστυνομικού», τόνισε συγκεκριμένα ο Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, ο κ. Υφυπουργός ενημέρωσε το σώμα, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά το έτος 2023, υποβλήθηκαν συνολικά 563 αιτήματα ένστολου προσωπικού για χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου ή εργασίας με αμοιβή, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 5 του π.δ. 538/1989. Εξ αυτών ικανοποιήθηκαν τα 501, τα οποία αφορούσαν σε συγκεκριμένες περιστασιακές ή προσωρινής διάρκειας απασχολήσεις σε ιδιωτικά έργα ή εργασίες, οι οποίες είναι συμβατές με την ιδιότητα του αστυνομικού και δεν παρεμποδίζουν την ομαλή εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις