Τα προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται στην αντιπυρική θωράκιση της χώρας, ένα μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου καθώς και τις σοβαρές ελλείψεις που παρουσιάζει το Πυροσβεστικό Σώμα, αποτελούν το αντικείμενο της επερωτήσεως που κατέθεσαν στη Βουλή, βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ αυτών και οι Λάκωνες Γρηγόρης Αποστολάκος και Θανάσης Δαβάκης.

Όπως επισημαίνουν στην επερώτηση τους οι βουλευτές, οι βασικές πτυχές των προβλημάτων που παρατηρούνται στην πυροπροστασία της πατρίδας μας είναι οι σοβαρές ελλείψεις που έχουμε σε εναέρια μέσα πυρόσβεσης, η ανεπαρκής συντήρηση και αξιοποίηση των πυροσβεστικών οχημάτων πολλά εκ των οποίων είναι παμπάλαια και τέλος το μειωμένο αριθμητικά στελεχιακό δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στη συνέχεια αναφέρουν ενδεικτικά ότι από τα 5 ελικόπτερα που αυτή τη στιγμή έχει στην ιδιοκτησία του το Πυροσβεστικό Σώμα, ΚΑΝΕΝΑ δεν είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Επιπλέον και ο από θαλάσσης επιχειρησιακός στόλος που διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα (11 πυροσβεστικά πλοία) δεν είναι αξιόμαχος αφού τα πλοία του παραμένουν χωρίς συντήρηση και εξασφάλιση του ελαχίστου των προδιαγραφών ασφαλείας. Παράλληλα, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η μίσθωση των ιδιωτικών ελικοπτέρων με τα οποία κάθε χρόνο ενισχύεται ο στόλος του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ από τα 21 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ τα οποία διαθέτει η χώρα μας, όπως επισημαίνει η Πολεμική μας Αεροπορία, σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται σήμερα μόλις 8.

«Μέχρι και σήμερα, ένα μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ΔΕΝ έχει γίνει η προβλεπόμενη ετήσια συντήρηση του στόλου των υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να είναι παροπλισμένα ή να κυκλοφορούν με προβλήματα, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται για την ασφάλεια των πληρωμάτων τους» υποστηρίζουν στην επερώτηση τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Επίσης, ασκούν έντονη κριτική στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθώς και το Υπουργείο Εσωτερικών, διότι δεν έχουν ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον καθαρισμό των δασικών περιοχών, τη συντήρηση των υδροφόρων οχημάτων των δήμων αλλά και των υδροδεξαμενών που υπάρχουν, τη συντήρηση του δασικού και αγροτικού οδικού δικτύου ούτως ώστε να μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια τα πυροσβεστικά οχήματα, σε ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Σχετικά με το θέμα, ο Θ. Δαβάκης σε γραπτή του δήλωση του αναφέρει πως «τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι τους των Σωμάτων Ασφαλείας, βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας των εσφαλμένων πολιτικών επιλογών της παρούσας κυβέρνησης». Οι πυροσβέστες υπέστησαν σημαντική μείωση του εισοδήματος τους, περιορίστηκαν δραματικά τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα ενώ δυστυχώς, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χ. Παπουτσή, τα τεράστια υπηρεσιακά κενά που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα και τα οποία πολλαπλασιάστηκαν εξαιτίας του νέου ασφαλιστικού νόμου και του κύματος συνταξιοδότησης των υπηρετούντων στα σώματα ασφαλείας, δεν έχουν αναπληρωθεί.

«Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ. Πρέπει η πολιτεία έστω και τώρα, ένα μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, να πράξει όλα αυτά που πρέπει να γίνουν προκειμένου να μην θρηνήσουμε θύματα από τις καταστροφικές πυρκαγιές.».