Σχόλια του Βουλευτή Λακωνίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη-ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκου για τα όσα είπε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Γράφει ο Λεωνίδας Γρηγοράκος

Τα 10 ψέματα του Υπουργού Υγείας

Είπε: Οι πολίτες πολλές φορές πέφτουν θύμα εκμετάλλευσης μέσα στο σύστημα υγείας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πρόθεση να το αλλάξει.
Η αλήθεια: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Κατρούγκαλου έφερε πίσω τους φακελάκιδες γιατρούς.

Είπε: Υπάρχει διαρκής κίνδυνος να έχουμε black out στο σύστημα.
Η αλήθεια: Οι υπουργοί Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν άδειες άνευ αποδοχών στους γιατρούς του ΕΣΥ για να εργαστούν στο εξωτερικό, ενώ η προηγούμενη ηγεσία δεν είχε επιτρέψει σε κανένα ιατρό να φύγει.

Είπε: Στις 31.12.2015 αποχωρούν μόλις 1000 ιατροί και θα προσπαθήσουμε να τους αντικαταστήσουμε.
Η αλήθεια: Πέρυσι με πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ αυξήθηκε το όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη. Αν δεν είχε γίνει σήμερα τα μισά νοσοκομεία θα είχαν κλείσει.

Είπε: Θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε το ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα και την περίθαλψη.
Η αλήθεια: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, δηλαδή έκανε οριζόντιες περικοπές, ενώ αύξησε το ΦΠΑ ακόμη και στις χημειοθεραπείες.

Είπε: Για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την πρόσληψη 985 θέσεων μόνιμου προσωπικού από το ΑΣΕΠ.
Η αλήθεια: Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και τον ΑΣΕΠ είχε δεσμεύσει πόρους και είχε ολοκληρώσει τις διαδικασίες για 4,500 θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να απορροφήσει μόλις το 25% αυτών των θέσεων.

Είπε: Έχουμε ολοκληρώσει όλες τις πράξεις στο Υπουργικό Συμβούλιο και προχωράμε σε προκήρυξη 2,440 θέσεων για το 2016.
Η αλήθεια: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να χάσει μόνιμες θέσεις σε νοσοκομεία που τα προηγούμενα Υπουργικά Συμβούλια σε συνεργασία με το ΓΛΚ είχαν δεσμεύσει τα χρήματα.

Είπε: Θα προκηρύξουμε 550 θέσεις για επικουρικούς ιατρούς μέχρι το τέλος του 2015
Η αλήθεια: Το 2014 προσελήφθησαν 800 επικουρικοί ιατροί. Ας εξηγήσουν γιατί φέτος θα προσληφθούν οι μισοί επικουρικοί. Τι έκαναν τα ιδία έσοδα των νοσοκομείων από τα οποία πληρώνονται οι επικουρικοί ιατροί;

Είπε: Το πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς φαρμάκου ήταν δεδομένο.
Η αλήθεια: Η επιλογή της κυβέρνησης για ίδρυση των φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς και η δυνατότητα συσσώρευσης ακόμη και 10 αδειών φαρμακείου σε έναν επιχειρηματία είναι επιλογή ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ είχε πει σθεναρά όχι σε αυτά τα μέτρα.

Είπε: Φροντίζουμε ο ΕΟΠΠΥ να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του στους παρόχους.
Η αλήθεια: Τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΠΥ και των νοσοκομείων έχουν υπερδιπλασιαστεί (2,8 δις) από τον Ιανουάριο του 2015. Επίσης, τα ληξιπρόθεσμα του Υπουργείου Υγείας είναι περίπου το 50% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Είπε: Είχαμε την ελπίδα ότι θα κάνουμε μόνιμες προσλήψεις μέχρι το τέλος του 2015 αλλά δεν τα καταφέραμε.
Η αλήθεια: Δυστυχώς για την χώρα αυτή την φορά ο Υπουργός είπε την αλήθεια. Ομολόγησε την ανεπάρκεια του.