Η υποστελέχωση και τα προβλήματα λειτουργίας του Πρωτοδικείου Γυθείου,απασχολούν τόσο τον δικηγορικό κόσμο του Γυθείου όσο και τους πολίτες που προσφεύγουν ή καταλήγουν σε αυτό για την δίκαιη επίλυση των θεμάτων τους.

Ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μ. Παπαϊωάννου δεν δίνει ικανοποιητικές απαντήσεις και καθόλου αισιόδοξες μετα από σχετική ερώτηση του βουλευτή Γρηγόρη Αποστολάκου.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχεται πως από τις συνολικά 11 οργανικές θέσεις (8 γραμματείς, 1 δακτυλογράφος, 2 επιμελητές) σχεδόν οι μισές (5) είναι κενές, αφού στο Πρωτοδικείο Γυθείου υπηρετούν σήμερα 4 γραμματείς, 1 δακτυλογράφος και 1 επιμελητής. Ως προς την κάλυψη των κενών θέσεων μέσω μεταθέσεων δικαστικών υπαλλήλων στο Πρωτοδικείο Γυθείου, ο Υπουργός σημειώνει πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχετικό αίτημα ενδιαφερόμενου. Για τη λύση των μετατάξεων υπαλλήλων από άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ο κ. Παπαϊωάννου ομολογεί πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει εκδώσει καμία σχετική ανακοίνωση καίτοι εντοπίζονται πολυάριθμα κενά που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του Πρωτοδικείου.

Όσο για τη λύση της απόσπασης ενός δικαστικού υπαλλήλου από το Εφετείο Καλαμάτας στο Πρωτοδικείο Γυθείου, εφόσον όμως συναινέσει το οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, μόνο ως ημίμετρο μπορεί να χαρακτηριστεί.