ΛΑΚΩΝΙΑ. Ο υποψήφιος βουλευτής Λακωνίας της Ν.Δ. Νεοκλής Κρητικός απευθύνεται στη νεολαία της Λακωνίας με λόγο αλλά και εύλογη συναίσθηση ότι δεν χρειάζονται πολλά λόγια αλλά έργα και παραδείγματα ζωής. Αναφέρει:

«Mεγάλη κουβέντα και κρίσιμη ώρα όταν απευθύνεσαι στη νεολαία της ιδιαίτερης πατρίδας σου.
Δεν έχω να πω πολλά και δεν έχω να υποδείξω διάφορα στους νέους ανθρώπους της Λακωνίας. Ξέρουν καλά και βλέπουν καθαρά τις καταστάσεις, τις αιτίες και τις αφορμές. Βιώνουν τα αποτελέσματα και αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες. Οι ευκαιρίες λίγες. Σιγά – σιγά και οι νέοι, άθελά τους πλησίασαν δύσπιστα την πολιτική για μια θέση στον ήλιο… Είμαι σίγουρος ότι ο νέος και η νέα της Λακωνίας δεν ονειρεύεται τη ζωή του επιδόματος ή της ολιγόμηνης απασχόλησης.

Σαφώς και δεν ευθύνεται αυτός για τα αδιέξοδα και το «σκοτάδι».
Σήμερα όμως έρχεται αυτός στα πράγματα. Αυτός αποφασίζει.

Αυτό που μπορώ να ισχυριστώ στους νέους του τόπου μου είναι ότι προσωπικά, στη ζωή μου, πάλεψα σκληρά, αγωνίζομαι συνεχώς, έχω τον νου μου πάντα στο αύριο και κρίνω με βάση όσα διδάχθηκα από τα σχολεία και από τη ζωή αλλά και με βάση τον ένστικτό μου, ως Λάκωνας και ως Έλληνας.

Η Πολιτεία πράγματι άφησε πολλά ανεκπλήρωτα όνειρα και σχέδια των νέων.
Η Παιδεία χαρακτηρίζεται από αστάθεια και ασάφεια. Η ποιότητα ζωής των νέων επηρεάζεται από το βάναυσο σύστημα γνώσης, διάκρισης και επιβράβευσης. Συχνά η προσπάθεια δεν ανταμείβεται. Ακόμα πιο συχνά η αξία δεν αναγνωρίζεται. Η γνώση στοιβάζεται και εξομοιώνεται προς τα κάτω. Η επαγγελματική αποκατάσταση έγινε ανέκδοτο. Ακόμα και η απλή εργασία, και η ανειδίκευτη απασχόληση θέλουν «μπάρμπα στην Κορώνη».

Υπάρχουν και αυτοί που προοδεύουν. Άνθρωποι που είτε είχαν πλεονεκτήματα είτε πάλεψαν σκληρά και επίμονα. Κατά κανόνα όμως οι νέοι της ελληνικής περιφέρειας ακόμα και σήμερα δεν έχουν ίσες ευκαιρίες με τους νέους των μεγάλων αστικών κέντρων. Η τεχνολογία δεν είναι αρκετή, ούτε πάντα προσιτή, για να φέρει τον νέο στον κέντρο των εξελίξεων και των ευκαιριών.
Πολλοί νέοι δοκιμάζονται σκληρά σε αντοχή και υπομονή. Στην πίστη τους στον ίδιο τους τον εαυτό. Η επιλογή του εξωτερικού από στόχος εξέλιξης που ήταν κάποτε έγινε ανάγκη οριακής επιβίωσης. Αυτοί που μένουν εδώ, δίνουν τις περισσότερες φορές έναν άνισο αγώνα με την ανίκητη αναξιοκρατία, την πελατειακή σχέση με την κακή πολιτική, τα γραφειοκρατικά εμπόδια Παράλληλα βιώνουν μια επιλογή μέσα σε ένα περιβάλλον που προσφέρει μια ασφάλεια αλλά δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια έκφρασης και πειραματισμών.

Δεν είναι άγνωστα σε μένα όλα αυτά. Τα έχω βιώσει και αντιπαλέψει. Όμως εκτιμώ ότι ήρθε η ώρα να ανατρέψουμε το κακό υπερβαίνοντας τον ίδιο τον εαυτό μας. Βάζοντας πάνω απ’ όλα την λογική μας στην εκτίμηση των δεδομένων και στην εκλογή των κατάλληλων ανθρώπων και το συναίσθημα στην επιλογή όσων θεωρούμε ότι μας αφορούν, μας ταιριάζουν, μας ενδιαφέρουν και μας εκφράζουν.
Η επιλογή είναι προσωπική υπόθεση κάθε νέου ανθρώπου που πρέπει να φθάσει στην κάλπη και να μην χάσει και αυτή την ευκαιρία.

Θα μπορούσα να πω και να υποσχεθώ πολλά που έχουν να κάνουν με τις επιθυμίες, τους καημούς, τα σχέδια και τους πόθους των νέων της Λακωνίας. Πολλά, άλλα που μπορούν να γίνουν άμεσα και άλλα που είναι εφικτό να δρομολογηθούν μελλοντικά. Αυτά λίγο – πολύ τα περιμένουν και τα γνωρίζουν. Εννοώ την εκπαίδευση, τις θέσεις εργασίας, την ψυχαγωγία, την επιμόρφωση, κ.λ.π.
Τούτη τη στιγμή αυτό που θέλω να πω και να διαβεβαιώσω τους νέους και τις νέες του τόπου που γεννηθήκαμε, που ζούμε και θέλουμε να προκόψουμε, είναι ότι τους νιώθω, τους καταλαβαίνω και θα παλέψω με κάθε τρόπο και μέσο να δικαιώσω τα όνειρα και τα σχέδια τους.

Γνωρίζετε καλά ότι μια πόρτα, ένας νους και μια αγκαλιά, θα είναι πάντα στη διάθεσή σας χωρίς όρους και προαπαιτούμενα, χωρίς φίλτρα και διακρίσεις.

Ένας από τους λόγους που πολιτεύθηκα είναι η καθαρή ματιά των νέων της Λακωνίας, κι ένας από τους λόγους που εκτιμήθηκε η παρουσία μου στη μεγάλη Παράταξη της Νέας Δημοκρατίας είναι ακριβώς ο ίδιος: η καθαρή ματιά για το μέλλον της ιδιαίτερης Πατρίδας μου!»