ΚΟΣΜΟΣ. Για την ελληνική κλασσική παιδεία μίλησε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σε μαθητές σχολείου στη χώρας του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε: «Δεν έκανα τίποτα εκτός από λατινικά και ελληνικά για περίπου 20 χρόνια και τώρα είμαι πρωθυπουργός. Πρόκειται για μια εξαιρετική εκπαίδευση».
Δεν έφταναν όμως αυτές οι αναφορές και ο κ. Τζόνσον σχολίασε τη σημερινή εικόνα της Σπάρτης αλλά και αυτή της Αθήνας.
«Έχετε δει στο βιβλίο σας μια εικόνα της Αθήνας και της Σπάρτης, θυμάστε αυτήν την εικόνα; Η Σπάρτη ήταν μια πολύ σκληρή στρατιωτική πόλη. Οι δύο πόλεις ήταν μονίμως σε αντιπαράθεση και οι Σπαρτιάτες δεν ήθελαν τους μετανάστες, τους έδιωχναν όλους. Όμως η Αθήνα ήταν πιο δεκτική και τότε υποδεχόταν ανθρώπους από όλο τον αρχαίο κόσμο που έρχονταν στην Αθήνα. Δείτε τις δύο πόλεις σήμερα. Η Αθήνα έχει αφήσει πίσω της απίστευτα δοξασμένες στιγμές, ενώ στη Σπάρτη υπάρχουν μόνο ερείπια. Αυτό μας λέει κάτι σημαντικό: Ότι οι κουλτούρες και οι πολιτισμοί πρέπει να είναι ανοικτοί και δεκτικοί, αν θέλουν να είναι επιτυχημένοι».

Προφανώς ο κύριος Τζόνσον αγνοεί ότι το ανασκαφικό έργο στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης το έχει αναλάβει η Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή και η εικόνα την οποία περιγράφει διαφέρει πολύ από εκείνες των πόλεων των οποίων το ανασκαφικό έργο έχουν αναλάβει Γερμανοί, Γάλλοι και Αμερικανοί. Επίσης πρέπει να αγνοεί το έργο του Γάλλου κληρικού Μισελ Φουρμόν ο οποίος σε ένα ρόλο εντεταλμένο έγραφε σε επιστολή του τον Απρίλιο του 1730 προς τον φίλο του Φρενέ:
«Τα ισοπέδωσα όλα, τα εκθεμελίωσα όλα… από τη μεγάλη αυτή πολιτεία δεν απέμεινε πλέον λίθος επί λίθου. Εδώ και πάνω από ένα μήνα, συνεργεία μου από 30 και μερικές φορές 40 ή 60 εργάτες γκρεμίζουν, καταστρέφουν, εξολοθρεύουν τη Σπάρτη. Ο γδούπος από το γκρέμισμα των τειχών, η πτώση των ογκολίθων έως τις όχθες του Ευρώτα, ακούγεται όχι μονάχα στη Λακωνία αλλά και σ’ ολόκληρο τον Μοριά και παραπέρα ακόμη...»

Σύμφωνα με πληροφορίες του notospress ο κύριος Τζόνσον θα λάβει και επισήμως την ανάλογη απάντηση απευθείας από τον Δήμαρχο της Σπάρτης, κ. Πέτρο Δούκα.