Με τη δύση του 2019 το notospress.gr στρέφει το δημοσιογραφικό φως των ημερών στις γυναίκες. Στις γυναίκες που δρουν στις μικρές κοινωνίες της Πελοποννήσου, στις γυναίκες που πολιτεύονται και είναι στην ενεργό δράση. Στο σημερινό μας δημοσίευμα απευθυνθήκαμε στην κυρία Ζαφειρία Κακαλέτρη, οδοντίατρο από τη Σπάρτη και υποψήφια του Μερα25 και της κάναμε τρείς ερωτήσεις για την επικαιρότητα και όχι μόνο.

ΕΡ: Ποιες είναι οι σκέψεις και οι προτάσεις σας για το μεταναστευτικό ζήτημα;

Η αιτία των μεταναστευτικών ροών δυστυχώς εδράζεται στους συνεχιζόμενους πολέμους, στη φτώχεια και στην κλιματική αλλαγή. Εστιάζοντας η παγκόσμια κοινότητα σε αυτά τα ζητήματα, τότε και μόνο θα μπορεί να επηρεάσει στη ρίζα του το πρόβλημα. Παράλληλα όμως, οι κατατρεγμένοι αυτοί άνθρωποι βρίσκονται ήδη στη χώρα μας και οφείλουμε στον ανθρωπισμό μας να τους φερθούμε με συμπόνια, αλληλεγγύη και κατανόηση, γιατί θα μπορούσαμε να ήμασταν κι εμείς στη θέση τους. Είναι τυχαίο ότι δεν είμαστε.

Ως ελληνική κυβέρνηση ωστόσο, πρέπει να συνεχίζουμε να πιέζουμε τους Ευρωπαίους "εταίρους" μας να σεβαστούν τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει μαζί τους, ανοίγοντας τα σύνορά τους (τα οποία παρανόμως είχαν κλείσει) και υποδεχόμενοι αναλογικά η κάθε ευρωπαϊκή χώρα έναν αριθμό από τους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους.

Αριθμητικά μιλώντας η ευρωπαϊκή ήπειρος των 250.000.000 ανθρώπων μπορεί να απορροφήσει 1-2.000.000 προσφύγων. Δεν είναι λογικό να συνεχίζουν να τους εγκλωβίζουν στην Ελλάδα μας, όταν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες θέλουν να φύγουν για την Ευρώπη.

ΕΡ: Αν μπορούσατε να πραγματοποιήσετε άμεσα (αύριο το πρωί) μια αλλαγή, ποια θα ήταν αυτή;

Θα έδινα τη δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως, πρόσβαση σε υπερσύγχρονο σύστημα Υγείας (τόσο γενικής, σωματικής και ψυχικής, όσο και στοματικής υγείας), που θα εστιάζει παράλληλα στην Πρόληψη, σε απλά αλλά πολύ σημαντικά βήματα που αν κανείς γνωρίζει έγκαιρα, αποφεύγει κατά συντριπτικό ποσοστό τη νοσηρότητα.

Η ποιότητα ζωής των ανθρώπων έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι βασίζεται αρχικά στο επίπεδο υγείας που διέπει το βίο τους.

Στο πλαίσιο αυτό, όσο απλό κι αν ακούγεται, θα έβαζα ως υποχρεωτική τη χρήση οδοντόβουρτσας σε όλα τα σχολεία και τους εργασιακούς χώρους, (με υποχρεωτικό το διάλειμμα για φαγητό και βούρτσισμα μετά το φαγητό), όπως συμβαίνει στις χώρες της Σκανδιναβίας, όπου υπάρχει το καλύτερο επίπεδο στοματικής υγείας παγκοσμίως. Στο πλαίσιο επίσης της Κοινωνικής Πρόνοιας, θα έδινα στέγη και τροφή σε όλους τους άστεγους ανθρώπους.

Ναι, είναι δεύτερη αλλαγή και μου ζητήσατε μόνο μια, θεωρώ όμως ιδιαίτερα επιβεβλημένη και την άμεση εξανθρώπιση των συνθηκών όπου στεγάζονται εκατοντάδες χιλιάδες Αδέσποτα ζώα σε όλη την χώρα, τα οποία είναι αλυσοδεμένα μόνιμα, πολύ συχνά δυστυχώς χωρίς εμβόλια να μαραζώνουν από αρρώστιες, λες και έφταιξαν αυτά που γεννήθηκαν.

Έτσι, θα μπορούν να συγκεντρωθούν σε όμορφους και υγειονομικά επαρκείς χώρους ΌΛΑ τα Αδέσποτα, να μην ζουν πια στους δρόμους, ώστε να εντοπίζεται άμεσα τυχόν παράνομη νέα εγκατάλειψη και να υπόκειται ο υπαίτιος στην ποινική αντιμετώπιση που απαιτείται.

ΕΡ: Ποιο είναι το μεγαλύτερο προσόν του να είσαι Ελληνίδα και ποιο το μεγαλύτερο μειονέκτημα;

Είμαι πολύ περήφανη που είμαι Ελληνίδα (και δη Σπαρτιάτισσα)! Πιστεύω πολύ στο φιλότιμο και την αλήθεια που κρύβει μέσα του ο λαός μας. Αγαπώ τη δημιουργικότητα και το πνεύμα των αρχαίων ειδικά Ελλήνων, καθώς και την πολύ πλούσια γλώσσα μας. Παράλληλα είμαι εθισμένη στον ήλιο, τη θάλασσα, κάθε πέτρα της χώρας αυτής. Είναι το καταφύγιο της ηρεμίας μου. Έχω ανάγκη να αγωνίζομαι για το σεβασμό προς καθετί ελληνικό.

Μειονέκτημα δεν βρίσκω ως προς την εθνική ταυτότητα σε προσωπικό επίπεδο, σε συλλογικό επίπεδο όμως η υπερβάλλουσα εθνικοφροσύνη μερικές φορές μας οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές εναντίον άλλων εθνοτήτων, συμπεριφορές που αντιβαίνουν όμως προς την ιστορία μας και προς την χριστιανική θρησκεία και τότε με κάνουν να λυπάμαι που γίνεται άλλοθι ο εσφαλμένα συλληφθείς ελληνισμός για πράξεις ανάρμοστες.

Ο Ξένιος Δίας όριζε τη φιλοξενία και ο ίδιος ο Χριστός έδειχνε συμπόνια προς κάθε άνθρωπο σε ανάγκη, ανεξαρτήτως προελεύσεως.

Μια τέτοια Ελληνίδα θέλω να προσπαθώ να είμαι...