ΜΑΝΗ. Για ένα ακόμα Σαββατοκύριακο επισκέπτεται την Λακωνική Μάνη ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρυ Ρ. Πάιατ. Είναι γνωστό ότι δηλώνει λάτρης της περιοχής όπου δεν χάνει την ευκαιρία για ποδηλασία. Αν και σε ποδηλατική εξόρμηση είχε σοβαρό ατύχημα, δεν διέγραψε την Μάνη και τις ομορφιές της από τις βασικές επιλογές του. Aντίθετα τότε είχε συγχαρεί το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης για την αντίδρασή του. Επίσης ως δεινός ποδηλάτης συμμετείχε το 2018 στην 30η Σπαρτακιάδα διένυσε 257 χιλιόμετρα από το Καλλιμάρμαρο στη Σπάρτη και τερμάτισε μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα πανευτυχής.

Αυτό το Σαββατοκύριακο υπάρχει διακριτική αλλά υψηλή επιφυλακή για τον «υψηλό» επισκέπτη.

Ποιος είναι όμως ο Τζέφρυ Ρ. Πάιατ;

Διπλωμάτης καριέρας με βαθμό Πληρεξούσιου Υπουργού, ορκίστηκε ως Πρέσβης στην Ελληνική Δημοκρατία τον Σεπτέμβριο του 2016.

Υπηρέτησε ως Πρέσβης στην Ουκρανία από το 2013 – 2016 και έλαβε το Βραβείο Robert Frasure Memorial Award σε αναγνώριση της αφοσίωσής του στην ειρήνη και την ανακούφιση όσων υποφέρουν στην Ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα ο Πρέσβης Πάιατ υπηρέτησε ως Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών, επικεφαλής του Γραφείου Κέντρο-Ασιατικών και Νότιο-Ασιατικών Υποθέσεων από 2010 – 2013. Υπήρξε Επιτετραμμένος της Αμερικανικής Αποστολής στους Διεθνείς Οργανισμούς στη Βιέννη της Αυστρίας από τοπ 2007 – 2010. Υπηρέτησε επίσης στην Αμερικανική Πρεσβεία στο Νέο Δελχί ως Επιτετραμμένος από το 2006-2007 και ως Πολιτικός Σύμβουλος από το 2002-2006. Ο Πρέσβης Πάιατ υπηρέτησε και ως Οικονομικός Σύμβουλος στο Αμερικανικό Προξενείο του Χονγκ-Κόνγκ από το 1999-2002 και ως επικεφαλής του Αμερικανικού Προξενείου στη Λαχώρη του Πακιστάν από το 1997-1999. Από το διορισμό του στο Διπλωματικό Σώμα το 1989 υπηρέτησε επίσης και στο Εθνικό Συμβούλιο ασφαλείας, στο επιτελείο του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ, και στις αποστολές των ΗΠΑ στην Ονδούρα και την Ινδία.

Πριν εργασθεί για το Υπουργείο Εξωτερικών εργάσθηκε για τον Δι-Αμερικανικό Διάλογο, μια δεξαμενή σκέψης που φέρνει κοντά ηγέτες από χώρες της Βόρειας, Νότιας, και Κεντρικής Αμερικής.

Ο Πρέσβης Πάιατ μεγάλωσε στη Λα-Χόγια της Καλιφόρνια και έχει μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις από το Γέηλ, και Πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες από τα Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ιρβάιν.