Πολιτικός μηχανικός και μηχανολόγοι, γεωπόνος, νομικοί και καθηγητές πολιτικής επιστήμης και ιατρικής

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Από 9 βουλευτές εκπροσωπείται η Πελοπόννησος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Πρόκειται για 9 πρόσωπα με ειδικό βάρος λόγω σπουδών, επαγγελματικής κατεύθυνσης και πολιτικής δραστηριότητας. Ο ένας διετέλεσε Πρωθυπουργός και οι τρείς υπουργοί σε κρίσιμα υπουργεία. Πρόκειται για την ομάδα κρούσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο που συνδυάζεται και με άλλα στελέχη που είτε διετέλεσαν βουλευτές, είτε είναι κομματικοί μαχητές. Οι εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο είναι οι: Αλέξης Τσίπρας, Σταύρος Αραχωβίτης, Αλέξης Χαρίτσης, Σία Αναγνωστοπούλου, Γεώργιος Παπαηλιού, Διονύσιος-Χαράλαμπος Καλαματιανός, Ιωάννης Γκιόλας, Γεώργιος Ψυχογιός και Κωνσταντίνος Μάρκου.

Τα βιογραφικά τους από την σελίδα της Βουλής

Αλέξιος Τσίπρας

Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Βουλευτής Αχαϊας, Πολιτικός Μηχανικός

Στις εθνικές εκλογές του 2009 εκλέχτηκε βουλευτής, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Επανεκλέχτηκε βουλευτής στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, και στην κοινοβουλευτική περίοδο που ακολούθησε ήταν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Στις 26 Ιανουαρίου 2015, ορκίστηκε Πρωθυπουργός της χώρας, αξίωμα στο οποίο παρέμεινε έως τον Αύγουστο του 2015. Μετά από διενέργεια εκλογών, ορκίστηκε ξανά Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, στις 21 Σεπτεμβρίου 2015.

Διατέλεσε γραμματέας της Νεολαίας του «ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας», από το 1999 ως το 2003. Το 2006 εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη». Το 2008, στο 5ο Συνέδριο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ εκλέχτηκε πρόεδρος του κόμματος. Επανεκλέχτηκε πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στο 6ο Συνέδριο, τον Ιούνιο του 2010, και είναι πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος, τον Ιούλιο του 2013. Το Δεκέμβριο του 2010, εκλέχτηκε αντιπρόεδρος του «Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΚΕΑ). Το Δεκέμβριο του 2013 ανακηρύχθηκε υποψήφιος του ΚΕΑ για την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σταύρος Αραχωβίτης

Βουλευτής Λακωνίας, γεωπόνος

Πρώην Υπουργός ΑΑ&Τ, Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ, Μέλος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αρμενίας, Μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην μέλος Δ.Σ του Παραρτήματος ΓΕΩΤ.Ε.Ε Πελοποννήσου. Συντονιστής της ΕΠ.Ε.Κ.Ε Αγροτικής Ανάπτυξης, Μέλος της Ομάδας Φιλίας Αρμενίας, Μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην μέλος Δ.Σ του Παραρτήματος ΓΕΩΤ.Ε.Ε Πελοποννήσου.

Αλέξης Χαρίτσης

Βουλευτής Μεσσηνίας, ηλεκτρολόγος μηχανικός – μηχανικός υπολογιστών σε ΑΠΕ

Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιούλιο του 2019. Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ από το 2013. Υπουργός Εσωτερικών (Αύγουστος 2018 – Ιούνιος 2019). Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης (Νοέμβριος 2016-Αύγουστος 2018). Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (Σεπτέμβριος 2015-Νοέμβριος 2016). Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ (Φεβρουάριος 2015-Σεπτέμβριος 2015)

Σία Αναγνωστοπούλου

Βουλευτής Αχαϊας, Καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Έχει διατελέσει: Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών-Ιούλιος-Αύγουστος 2015. Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας Σεπτέμβριος 2015-Νοέμβριος 2016. Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών Φεβρουάριος 2019-Ιούλιος 2019. Στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο είναι μέλος: Στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό. Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για τις Εξωτερικές Υποθέσεις. Μέλος της Επιτροπής της Βουλής Μορφωτικών Υποθέσεων. Μέλος της Επιτροπής της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Εισηγήτρια από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ όπως και μέλος του ΔΣ της «Αυγής» και του ραδιοφώνου «στο Κόκκινο».Είναι μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς και των ΑΣΚΙ. Αρθρογραφεί στις εφημερίδες «Αυγή» και «Εποχή». Είναι μέλος της Πανευρωπαϊκής Επιτροπής της Ακαδημίας για την Ευρωπαϊκή Ιστορία που έχει συγκροτηθεί στο Παρίσι από το Transform! Europe. Είναι Αναπληρώτρια Τομεάρχης Εξωτερικών για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Γεώργιος Παπαηλιού

Βουλευτής Αρκαδίας, πτυχιούχος Νομικής Αθηνών, Διδακτορικό Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Χαιδεμβέργης

Αντιπρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής παρακολούθησης του Συστήματος Ασφάλισης. Μέλος Διαρκών Επιτροπών: Κοινωνικών Υποθέσεων. Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών.

Διονύσιος - Χαράλαμπος Καλαματιανός

Βουλευτής Ηλείας, δικηγόρος.

Τακτικό μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Τακτικό μέλος στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Τακτικό μέλος στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (2017-2018). Διετέλεσε Διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (2015-2016). Από το 2003, εργάζεται ως δικηγόρος, εξειδικευμένος στα θέματα του Εργατικού, του Δημοσίου και του Κοινωνικοασφαλιστικού Δικαίου. Το 2012-2014: Συμμετείχε στην Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2012-2013-2016: Ήταν Σύνεδρος στη Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και στα Συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2010 ήταν υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος σε αυτοδιοικητικό σχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιωάννης Γκιόλας

Βουλευτής Αργολίδας, δικηγόρος.

Διετέλεσε μέλος: της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, της Διαρκούς Επιτροπής Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, της Μόνιμης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής παρακολούθησης αποφάσεων ΕΔΔΑ, της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος και της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας.

Στο πλαίσιο της τρέχουσας βουλευτικής θητείας, είναι : Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και μέλος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ.Δ. Παπαγγελόπουλο.

Ανήκει στο χώρο της Αριστεράς από τα μαθητικά του χρόνια. Είχε αναλάβει ενεργό ρόλο στο φοιτητικό κίνημα την περίοδο 1975-1980, συμμετέχοντας στις καταλήψεις του 1979, ενταγμένος στη Β΄ Πανελλαδική της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος. Διετέλεσε Νομαρχιακός Σύμβουλος την περίοδο 1994-1998 (στην Α΄ εκλεγμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση) με το ενωτικό ψηφοδέλτιο της αντιπολίτευσης. Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης στο Δήμο Ναυπλίου κατά τις περιόδους 1990-1994 και 2006- 2010, καθώς και την περίοδο 2010-2014 ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΝΑΥΠΛΙΟ, Η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ», ασκώντας δυναμική και ουσιαστική αντιπολίτευση. Παράλληλα, είχε δραστήρια συμμετοχή σε ενέργειες κοινωνικής αλληλεγγύης και στο κίνημα για ακύρωση των άδικων φόρων («χαράτσια»). Τάχθηκε με δυναμισμό κατά του κλεισίματος της ΕΡΤ και προάσπισε παραγωγικά, με αγώνα, δημόσια ακίνητα ιδιοκτησίας ΤΑ.Ι.Π.Ε.Δ.

Γεώργιος Ψυχογιός

Βουλευτής Κορινθίας, δικηγόρος

Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων (Σεπτέμβριος 2015 – Ιούνιος 2019). Εκπροσώπηση της Βουλής των Ελλήνων στον ΟΗΕ, στη διακοινοβουλευτική συνέλευση που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη για το Παγκόσμιο Σύμφωνο Μετανάστευσης (Ιούλιος 2017). Διετέλεσε μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο της οποίας συμμετείχε με την Ελληνική Αντιπροσωπεία σε συνεδριάσεις Επιτροπών και της Ολομέλειας σε Παρίσι και Στρασβούργο. Στο πλαίσιο αυτό, εξελέγη πρόεδρος της Υπο-επιτροπής Ένταξης τον Ιούνιο του 2018. Συνυπέγραψε 272 Ερωτήσεις και κατέθεσε 16 Αναφορές στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της ΙΖ Κοινοβουλευτικής Περιόδου (Οκτώβριος 2015 – Ιούνιος 2019). Κατά την Α’ Σύνοδο της ΙΗ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου έχει συνυπογράψει 505 Ερωτήσεις και έχει καταθέσει 13 Αναφορές. Ήταν πρώτος επερωτών Βουλευτής στην Επίκαιρη Επερώτηση προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου.

Μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού από το 2002 και ακολούθως του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Υποψήφιος στις νομαρχιακές και περιφερειακές εκλογές του 2006, 2010 και 2014. Το Μάιο του 2014 εκλέχτηκε περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου. Υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του 2012 του 2015 και του 2019. Εκλέχτηκε βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 και τον Ιούλιο του 2019. Επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) Μεταναστευτικού – Προσφυγικού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετέχει στην αντίστοιχη Επιτροπή Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μέλος του τμήματος Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με ενεργή συμμετοχή στις συλλογικότητες για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών και τις δομές αλληλεγγύης με έμφαση στην υπεράπιση υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ευάλωτων ομάδων που υφίστανται διακοπές ρεύματος, παραγωγών «χωρίς μεσάζοντες», κλπ.. Αγωνίστηκε για πολλά χρόνια ως ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής και με τον Ηρακλή Ξυλοκάστρου στην Δ’ Εθνική κατηγορία.Τον Ιούλιο του 2019 ορίστηκε Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μεταναστευτική Πολιτική.

Κωνσταντίνος Μάρκου

Βουλευτής Αχαϊας, καθηγητής Ιατρικής

Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών 1998 έως σήμερα που είναι Τακτικός Καθηγητής Ενδοκρινολογίας.

Από τον Φεβρουάριο 2016 είναι Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας όπου πρωτοστάτησε στην αναμόρφωση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των ιατρών τα δεδομένα της οποίας χρονολογούντο από το 1002. Υπήρξε μέλος της συσταθείσας από τον Υπουργό Παιδείας κ. Ν. Φίλη «Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία» υπό τον καθ. Α. Λιάκο, που τον Μάιο 2016 παρέδωσε τα πορίσματα της πάνω στα οποία στηρίχθηκε η πρόσφατη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος παρακολούθησης των αθλητών σε παγκόσμιο επίπεδο, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG) και Πρόεδρος της Ιατρικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυμναστικής (UEG). Είναι μέλος πολλών Επιστημονικών Εταιρειών και Ενώσεων.

Κατά την διάρκεια της φοιτητικής του ζωής είχε ενεργό δραστηριότητα στο αντιδικτατορικό κίνημα μέσω των Φοιτητικών Επιτροπών Αγώνα (ΦΕΑ) και συμμετείχε ενεργά σε όλες τις κορυφαίες του στιγμές (Νομική, Πολυτεχνείο κλπ).