Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Θύμαινα: Επιστρατευτήκαν ακόμη και μικρά παιδιά σαν κομπάρσοι για τις ανάγκες φωτογράφισης του Πρωθυπουργού;

ΕΛΛΑΔΑ. Σήμερα, 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ κατέθεσαν ερώτηση για τις συνθήκες, τους όρους και τη τήρηση της νομιμότητας στο άνοιγμα της σχολικής μονάδας στη Θύμαινα Φούρνων Ικαρίας, το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, για τις ανάγκες της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρουν «η φιέστα στην Ικαρία και οι αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε, δεν μπορούν να επισκιάσουν την επιστράτευση σχολικών μονάδων, αλλά κυρίως των μικρών μαθητών και μαθητριών, που θύμισε σκηνές από ολοκληρωτικά καθεστώτα που στο παρελθόν επιβλήθηκαν ακόμη και στη χώρα μας».

Στην ερώτηση καταγγέλλουν:

«Προκαλεί η πιθανή καταστρατήγηση των θεσμικών προβλέψεων με στόχο την εργαλειοποίηση ακόμη και των μικρών παιδιών για επικοινωνιακού τύπου ανάγκες του σημερινού Πρωθυπουργού και τη μετατροπή τους σε κομπάρσους για τις ανάγκες φωτογράφισης, εντός μάλιστα της σχολικής αίθουσας. λες και δεν υπήρχε υπαίθριος χώρος διαθέσιμος για να καλύψει τις ανάγκες αυτές!

Συνεπώς, γεννώνται και ερωτήματα για τις συνθήκες πιθανής έκθεσης που δημιουργήθηκαν εντός της αίθουσας, τη στιγμή μάλιστα που οι γονείς έχουν κατηγορηθεί κατ’ εξακολούθηση από τους διαφόρους αρμοδίους ως πηγή έκθεσης στον κορωνοϊό όταν βρίσκονται εκτός της σχολικής μονάδας. Υπάρχει δε ιδιαίτερη σύσταση για την αποφυγή συνωστισμού γονέων ακόμη και στις εισόδους των σχολείων κατά την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξηγήσεις της αρμόδιας Υπουργού για το κατά πόσον η επίσκεψη του Πρωθυπουργού εμπίπτει στους λόγους που επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση λειτουργία μιας σχολικής μονάδας και ποια σχετική απόφαση εκδόθηκε και καλύπτει τη λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου της Θύμαινας το Σάββατο 6/2/2021.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Κατ’ εξαίρεση λειτουργία της σχολικής μονάδας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Θύμαινα Φούρνων, ημέρα Σάββατο, για τις ανάγκες επίσκεψης του Πρωθυπουργού»

Σύμφωνα με το από 8/2/2021 ενημερωτικό σημείωμα για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θύμαινα που εξέδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, «Πριν μεταβεί στο εμβολιαστικό κέντρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το δημοτικό σχολείο, όπου συνομίλησε με τη δασκάλα και τους μαθητές, ρωτώντας για τις ανάγκες τους. Τα παιδιά ζήτησαν να επισκευαστεί το γήπεδο 5 Χ 5 και να δημιουργηθεί παιδική χαρά».

Από το σχετικό σημείωμα προκύπτει ότι το δημοτικό σχολείο λειτούργησε ημέρα Σάββατο, κατ΄ εξαίρεση από το καθολικό ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, για την εξυπηρέτηση και μόνο των επικοινωνιακών αναγκών της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη.

Για τον λόγο αυτό ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας και Φούρνων καταγγέλλουν ότι «για τις ανάγκες της φιέστας που οργανώθηκε και του επικοινωνιακού τρικ επιστρατεύτηκαν οι μαθητές του σχολείου που κανονικά, μέρα Σάββατο, έπρεπε να είναι κλειστό».

• Επειδή η παραπάνω κατ’ εξαίρεση λειτουργία του Δημοτικού σχολείου Θύμαινας προκάλεσε, πέραν της αντίδρασης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών, ποικίλες άλλες αντιδράσεις ως προς την καταστρατήγηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των σχολικών μονάδων ημέρα Σάββατο και τους λόγους για τους οποίους δύναται αυτή να επιτραπεί.

• Επειδή υφίσταται μείζον ηθικό ζήτημα για το κατά πόσον και για ποιους συγκεκριμένους σκοπούς μπορούν οι μαθητές και μαθήτριες του δημοτικού να «αξιοποιούνται» εντός του σχολείου εν είδει κομπάρσων, πόσο μάλλον σε ημέρες μη λειτουργίας της σχολικής μονάδας.

• Επειδή η συγκέντρωση ενήλικων ατόμων περιορίζεται από το ισχύον για την αντιμετώπιση της πανδημίας θεσμικό πλαίσιο, ιδιαίτερα δε για τις σχολικές μονάδες όπου υπήρξε από την κυβέρνηση και τις επιτροπές ιδιαίτερη σύσταση για την αποφυγή συνωστισμού γονέων ακόμη και στις εισόδους των σχολείων κατά την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών.

• Επειδή, τέλος, η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μπορεί μεν να έχει επιτραπεί, δεν παύει όμως να βρίσκεται διαρκώς σε επενεξέταση πόσο μάλλον η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας σε μη εργάσιμες μέρες και ώρες ιδιαίτερα μετά την παρατηρούμενη τις τελευταίες δύο εβδομάδες αύξηση των κρουσμάτων και τις διακοπές λειτουργίας πολλών σχολικών μονάδων.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1) Πότε και για ποιους λόγους επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ημέρα Σάββατο;

2) Ενέπιπτε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε αυτούς τους λόγους για την κατ’ εξαίρεση λειτουργία σχολικών μονάδων;

3) Εάν η επίσκεψη του Πρωθυπουργού εμπίπτει στους λόγους που επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση λειτουργία, ποια είναι η αρμόδια αρχή για την έκδοση της σχετικής απόφασης και ποια σχετική απόφαση εκδόθηκε και καλύπτει τη λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου της Θύμαινας το Σάββατο 6/2/2021;

4) Δημιουργήθηκαν ή όχι με τη συγκεκριμένη λειτουργία εντός της σχολικής αίθουσας συνθήκες συνωστισμού σύμφωνα με τα ισχύοντα ως προς τον μέγιστο αριθμό ατόμων και δη ενήλικων, που ενδεχομένως να λειτούργησε ως πιθανή εστία αύξησης της έκθεσης στον κορωνοϊό;

5) Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της λειτουργίας του συγκεκριμένου σχολείου της Θύμαινας το Σάββατο 6/2/2021 με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα προβλεπόμενα για την αποφυγή περαιτέρω έκθεσης σε συνθήκες πανδημίας, ποια είναι η προβλεπόμενη ποινή και πρόστιμα που προτίθεστε να επιβάλλετε και προς ποιον/ποιους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αραχωβίτης Σταύρος, Φίλης Νίκος, Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος), Αμανατίδης Ιωάννης

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία), Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα), Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος, Βαρδάκης Σωκράτης, Γεροβασίλη Όλγα, Γιαννούλης Χρήστος, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Καφαντάρη Χαρά, Λάππας Σπυρίδων, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χαράλαμπος, Μάρκου Κωνσταντίνος, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μιχαηλίδης Ανδρέας, Μουζάλας Ιωάννης, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Μπουρνούς Ιωάννης, Μωραϊτης Αθανάσιος (Θάνος), Νοτοπούλου Αικατερίνη, Παπανάτσιου Αικατερίνη, Πούλου Παναγιού (Γιώτα), Ραγκούσης Ιωάννης, Σαντορινιός Νικόλαος, Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ), Συρμαλένιος Νίκος, Τελιγιορίδου Ολυμπία, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Τσίπρας Γεώργιος, Φάμελλος Σωκράτης, Φωτίου Θεανώ, Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης.