ΕΛΛΑΔΑ. Αποφασισμένος να υλοποιήσει νέο κύκλο περιοδειών που είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύοντας στην τακτική που υιοθέτησε από την περίοδο που ανέλαβε την προεδρία της Ν.Δ.

Με βεβαία τη διαπίστωση ότι ο κομματικός μηχανισμός δεν μπορεί επουδενί να υποκαταστήσει τον Πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέρχεται από το Μαξίμου αξιοποιώντας τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που καταδεικνύουν τη διατήρηση της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των Ελλήνων στο πρόσωπό του, για να εκπέμψει με ακόμα πιο αποτελεσματικό τρόπο τα μηνύματα που επιθυμεί ενόψει της κομβικής μετα-COVID περιόδου που έρχεται.

Στελέχη του κομματικού περιβάλλοντος Μητσοτάκη αναφέρουν ότι οι επισκέψεις «θα θυμίζουν προεκλογική εκστρατεία, αλλά χωρίς εκλογές». Οι προορισμοί των επισκέψεων που θα πραγματοποιήσει θα επιλεγούν με βάση τις ανάγκες και τις προτεραιότητες, είτε στο υγειονομικό και το οικονομικό κομμάτι είτε στο μέτωπο των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες. Περίοπτη θέση στη λίστα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει η προώθηση της διαδικασίας του εμβολιασμού, καθώς και μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων σε επίπεδο υποδομών και αναπτυξιακών δράσεων σε νομούς και περιφέρειες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επικεντρωθεί για το αμέσως επόμενο διάστημα στη Δυτική Μακεδονία, που υπέφερε όσο λίγες περιοχές από την πανδημία, την Πελοπόννησο, την Αχαΐα, την Ηλεία (ο πρωθυπουργός έχει συζητήσει με τον πρόεδρο της Microsoſt την ένταξη της Ολυμπίας στο πρόγραμμα της τρισδιάστατης απεικόνισης πολιτιστικών μνημείων), τη Θεσσαλονίκη, την Κεφαλλονιά, την Ιθάκη και την Εύβοια.

Ειδικά η Πελοπόννησος αποτελεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναν προορισμό με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Καταρχήν γνωρίζει ότι στην Πελοπόννησο ισχυρό στέλεχος με αποφασιστικό ρόλο είναι ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος εσχάτως διαχώρισε σαφώς τη θέση του στα εθνικά θέματα. Δεν είναι τυχαίο ότι στον Μοριά οι δύο αυτές τάσεις έχουν ακόλουθους με αποτέλεσμα ακόμα και σε κατώτερα επίπεδα εξουσίας, όπως η Αυτοδιοίκηση, να διαμορφώνονται Σαμαρικά και Μητσοτακικά στρατόπεδα.

Η Μεγαλόπολη, σφόδρα δυσαρεστημένη από την μετάβασή της στην μετά λιγνίτη εποχή αφού δεν βλέπει οφέλη και δεν διαπιστώνει άμεσες παρεμβάσεις για την στήριξη και τόνωση της τοπικής κοινωνίας.

Η Αχαϊα είναι νομός και η Πάτρα πόλη με πλείστα προβλήματα ανεργίας και φτώχειας και με την δημοτική αρχή να είναι σε πλήρη σχεδόν αντιπαράθεση με την Κυβέρνηση ακόμα και σε θέματα υποδομών.

Το ζήτημα με την ΣΔΙΤ στα απορρίμματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι κρίσιμο θέμα που ενώ φέρεται να δρομολογείται, προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός έχει στην Πελοπόννησο έναν ισχυρό αντίπαλο που ακούει στο όνομα Πέτρος Τατούλης, όσο η ΝΔ και το πολιτικό της προσωπικό στην Πελοπόννησο στοχοποιούν τον πρώην περιφερειάρχη ακόμα και την ώρα που υλοποιούν, χειροκροτούν και απολαμβάνουν δικά του έργα όπως το ΣΔΙΤ στα απορρίμματα.

Ο Μητσοτάκης, είναι γνωστό ότι διαχωρίζει με έντονες γραμμές τον ρόλο του κόμματος από τον ρόλο της Κυβέρνησης, είναι άλλωστε κάτι που είχε ξεκαθαρίσει λίγο πριν γίνει πρόεδρος του κόμματος. Συνεπώς στις περιοδείες του το κόμμα μάλλον θα αποτελεί ένα πλέγμα ασφάλειας παρά περιεχόμενο τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει άλλη αντίληψη για τον πολιτικό χρόνο αλλά και τον πολιτικό χώρο από το μέσο στέλεχος της ΝΔ στην Πελοπόννησο. Όπως αναφέρουν στελέχη του κόμματος δεν θα άφηνε ποτέ την σοβαρή υπόθεση της εδραίωσης καλών ποσοστών αλλά και το ζήτημα της επικοινωνιακής και φυσικής παρουσίας του στα χέρια παλαιοκομματικών ή βραδυπορούντων στελεχών. Είναι βέβαιον ότι το κλιμάκιο στις περιοδείες θα είναι Κυβερνητικό, κατά περίπτωση και προορισμό και η κομματική χροιά του θα δίνεται με ασφάλεια από τα άνω προς τα κάτω. Κάτι τέτοιο άλλωστε δεν είναι ξένο προς τον Πρωθυπουργό, ειδικά όταν εξέρχεται στην Πελοπόννησο.