ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Οι Μεσσήνιοι παραγωγοί μετά από την εξαιρετικά δύσκολη περυσινή χρονιά, εν μέσω υγειονομικής κρίσης, των εξαιρετικά χαμηλών τιμών διάθεσης των προϊόντων τους και του υψηλού παραγωγικού κόστους με τόνους γεωργικών προϊόντων να μένουν αδιάθετα στα χωράφια, αλλά και με τις εκτεταμένες ζημιές που αντιμετώπισαν λόγω του παγετού του περασμένου Φεβρουαρίου, αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζουν στην ερώτηση τους ότι η μείωση της ζήτησης την τρέχουσα χρονιά σε σχέση με τις προηγούμενες αγγίζει το 80%, ενώ οι τιμές που προσφέρουν οι λιγοστοί έμποροι που εκδηλώνουν ενδιαφέρον είναι εξευτελιστική. Η μη πώληση της παραγωγής συνεπάγεται την μη κάλυψη των εξόδων για σπόρους, φάρμακα, όργωμα, λιπάσματα κτλ, άρα την αδυναμία σποράς τον επόμενο μήνα που πρέπει να ξεκινήσουν οι νέες καλλιέργειες.

Την ίδια στιγμή στο σύνολό τους οι πατατοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κάλυψης ακόμα και των βασικών αναγκών βιοπορισμού τους. Σε μια καθημερινότητα που γίνεται όλο και πιο δύσκολη, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΑΤ, επιμένει να μην λαμβάνει άμεσα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων των αγροτών, να προσεγγίζει τα προβλήματα εμμονικά και τελικά να πολλαπλασιάζει τις αιτίες περαιτέρω φτωχοποίησης των αγροτών, ανεβάζοντας για παράδειγμα το κόστος παραγωγής (αγροτικό πετρέλαιο, ΔΕΗ) και καθυστερώντας υπερβολικά να χορηγήσει οικονομικές ενισχύσεις. Η κατάσταση αυτή πλέον δημιουργεί κινδύνους να μείνουν εκτός παραγωγικής διαδικασίας οι παραγωγοί πατάτας, καθώς δεν έχουν καλύψει ούτε το κόστος παραγωγής της προηγούμενης χρονιάς, ούτε μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες βιοπορισμού τους.

Οι Βουλευτές ζητούν από το ΥΠΑΑΤ να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να απορροφηθεί το σύνολο της παραγωγής, να αποδοθούν άμεσα οι ενισχύσεις για την φθινοπωρινή πατάτα, να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την στήριξη του εισοδήματος των αγροτών ώστε να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα και τέλος να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να περιοριστούν οι εισαγωγές φθηνής πατάτας από τρίτες χώρες (πχ Τουρκίας, Αιγύπτου) και να ενταθούν οι έλεγχοι για την πάταξη των ελληνοποιήσεων.