ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Για τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες που απαιτούνται από πλευράς ΥΠΠΟ, για τις σωστικές παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν άμεσα στο Κάστρο της Μεθώνης, ερωτά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης, με την συνυπογραφή της Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σίας Αναγνωστοπούλου.

Όπως τονίζουν στην ερώτηση τους οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται εκτεταμένα προβλήματα στατικότητας που έχουν ως αποτέλεσμα καταρρεύσεις τμημάτων του Κάστρου, το ΥΠΠΟ όχι μόνο δεν προώθησε κανένα έργο, αλλά και μετά τις πρόσφατες καταρρεύσεις δεν έχει υπογραφεί ούτε καν η προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία είχε ανακοινωθεί επίσημα ότι θα υπεγράφετο εντός του περασμένου Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό προκαλούν άσχημη εντύπωση δηλώσεις της Υπουργού περί δήθεν μη συνέχισης των αναγκαίων αναστηλωτικών εργασιών στο κάστρο Μεθώνης από το ΥΠΠΟ, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρουν αναλυτικά σειρά παρεμβάσεων που είχαν επιτευχθεί εκείνη την περίοδο όπως μεταξύ άλλων:

  • Το 2015 ολοκληρώθηκε με ταχύτητα το έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης τμημάτων του μνημείου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 που είχε καθυστερήσει.
  • Κατασκευάστηκαν νέα κιγκλιδώματα από ανοξείδωτο χάλυβα στο δυτικό επιθαλάσσιο τείχος.
  • Υλοποιήθηκαν έργα στερέωσης και αναστήλωσης σε τμήματα του μνημείου.
  • Καλύφθηκαν φρέατα με ξύλινες και μεταλλικές σχάρες και τοποθετήθηκαν ανοξείδωτα καλάθια απορριμμάτων.

    Kαταλήγοντας οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν την Υπουργό:

1. Ποια έργα έχουν υλοποιηθεί στο Κάστρο της Μεθώνης μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019;

2. Για ποιο λόγο μέχρι τις πρόσφατες καταρρεύσεις το μνημείο δεν είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα μελετών ωρίμανσης του Υπουργείου Πολιτισμού;

3. Για ποιόν λόγο δεν έχει υπογραφεί ακόμη η προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου

4. Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ως προς την υλοποίηση των αναστηλωτικών και άλλων σωστικών εργασιών που απαιτούνται για την προστασία και ασφάλεια του Κάστρου Μεθώνης και των επισκεπτών του;


Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 8 Μαρτίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Οι καθυστερήσεις στις αναστηλωτικές εργασίες δημιουργούν κίνδυνο νέων καταρρεύσεων στο εμβληματικό Κάστρο της Μεθώνης»

Το γεγονός της τελευταίας κατάρρευσης τμήματος του εμβληματικού Κάστρου της Μεθώνης δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, εφ’ όσον τον τελευταίο χρόνο παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στατικότητας λόγω της διάβρωσης, ρηγματόσεων, αποσαθρώσεων και αποκόλλησης τμημάτων με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης και άλλων τμημάτων αν το φαινόμενο δεν αντιμετωπισθεί πλέον άμεσα.

Μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019, εδώ και ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προώθησε κανένα έργο για το Κάστρο Μεθώνης, αλλά και μετά τις πρόσφατες καταρρεύσεις δεν έχει υπογραφεί ούτε καν η προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου η οποία είχε ανακοινωθεί ότι θα υπεγράφετο εντός του Φεβρουαρίου του 2021. Γεγονός που επιβραδύνει ακόμη περισσότερο της διαδικασίες που έπονται (Μελέτες, ένταξη στο ΕΣΠΑ, διαγωνισμός για ανάδοχο κλπ) ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης.

Στο πλαίσιο αυτό κατόπιν και άλλων ερωτήσεων που έχει δεχθεί η Υπουργός Πολιτισμού για το ίδιο θέμα, προκαλούν άσχημη εντύπωση οι απαντήσεις της της περί δήθεν μη συνέχισης των αναγκαίων αναστηλωτικών εργασιών στο κάστρο Μεθώνης από το ΥΠΠΟ, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το Κάστρο Μεθώνης εκείνη την περίοδο πραγματοποιήθηκαν πολλές και σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων προστασίας του μνημείου και ασφάλειας των επισκεπτών. Ως αποτέλεσμα αυτών, η Μεθώνη αναδείχθηκε το μνημείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη Μεσσηνία μαζί με την Αρχαία Μεσσήνη, προσελκύοντας 70 χιλ. επισκέπτες.

Αναλυτικά αναφέρω τα εξής:

1. Το 2015 ολοκληρώθηκε με ταχύτητα το έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης τμημάτων του μνημείου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 που είχε καθυστερήσει.

2. Κατασκευάστηκαν νέα κιγκλιδώματα από ανοξείδωτο χάλυβα στο δυτικό επιθαλάσσιο τείχος.

3. Υλοποιήθηκαν έργα στερέωσης και αναστήλωσης σε τμήματα του μνημείου.

4. Καλύφθηκαν φρέατα με ξύλινες και μεταλλικές σχάρες και τοποθετήθηκαν ανοξείδωτα καλάθια απορριμμάτων.

Κατόπιν αυτών ερωτάται η κα Υπουργός,

5. Ποια έργα έχουν υλοποιηθεί στο Κάστρο της Μεθώνης μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019;


6. Για ποιο λόγο μέχρι τις πρόσφατες καταρρεύσεις το μνημείο δεν είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα μελετών ωρίμανσης του Υπουργείου Πολιτισμού;


7. Για ποιόν λόγο δεν έχει υπογραφεί ακόμη η προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου


8. Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ως προς την υλοποίηση των αναστηλωτικών και άλλων σωστικών εργασιών που απαιτούνται για την προστασία και ασφάλεια του Κάστρου Μεθώνης και των επισκεπτών του;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)