ΑΡΕΟΠΟΛΗ. Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Κώστας Κατσαφάδος παρέστη στις εκδηλώσεις του Δήμου Ανατολικής Μάνης για την Επέτειο του μεγάλου ξεσηκωμού του Γένους, στις 17 Μαρτίου του 1821.

Ο κ. Κατσαφάδος μάλιστα, συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στις εκδηλώσεις παρέστη και ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θανάσης Δαβάκης.

Ο κ. Κατσαφάδος, δήλωσε:

«'Από εδώ από την αδούλωτη Μάνη, τιμούμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Για μας αποτελεί ιστορικό χρέος, εθνικό καθήκον να μην ξεχνάμε τον αγώνα και τη θυσία όλων αυτών που έδωσαν τη ζωή τους, για του Χριστού την Πίστη την Αγία και για της Πατρίδας την Ελευθερία.

Οι αγωνιστές του 1821 μας υπενθυμίζουν ότι οι Έλληνες ενωμένοι μπορούν να κάνουν το αδύνατο δυνατό. Ότι ο πατριωτισμός δεν είναι σημαία ευκαιρίας, αλλά εθνική ευθύνη. Ότι είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε κόντρα στον λαϊκισμό και στις ακρότητες που οδηγούν το Έθνος σε διχασμό».

Ο κ. Δαβάκης, δήλωσε:

«Συμπληρώνονται σήμερα δύο αιώνες από τη 17η Μαρτίου 1821, όταν συνέβη στην Αρεόπολη της Μάνης αυτό από το οποίο ξεκίνησαν όλα: Η Συνάθροιση των Μανιατών υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, στην οποία διακηρύχθηκε η απόφαση για έναν αγώνα κατά του τουρκικού ζυγού που θα σήμαινε «ή τη Νίκη ή τον Θάνατο».

Πέντε ημέρες μετά την Αρεόπολη, τα “Σπαρτιατικά Στρατεύματα” απελευθέρωσαν την Καλαμάτα και από εκεί ο Αρχιστράτηγός τους Πέτρος Μαυρομιχάλης, απέστειλε την περίφημη Διακήρυξη προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές.

Το “Μάχου Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος”, το “Νίκη ή Θάνατος” και το “Ελευθερία ή Θάνατος” είναι οι τρεις φράσεις – σύμβολα, κάτω από τα οποία πολέμησαν οι πρόγονοί μας για να μας παραδώσουν ελεύθερη Πατρίδα.

Η πρόκληση για εμάς τους σημερινούς Έλληνες είναι ξεκάθαρη: Να μοιάσουμε σε αυτούς στο φρόνημα και στη διάθεση προσφοράς και να αποτελέσει αυτή η επέτειος των 200 χρόνων ελευθερίας, ένα νέο ξεκίνημα για μια νέα Ελλάδα.

Με αυτοσυνειδησία, αξιοπρέπεια, ελευθερία, δημοκρατία και ίσες ευκαιρίες για όλους τους Έλληνες.

Ζήτω η 17η Μαρτίου 1821!»