ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Με καταγγελτικό και διεκδικητικό τόνο το ΠεΣυΠ αναδεικνύει το θέμα της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας σε μείζον πολιτικό θέμα που πρέπει να διευθετήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι Περιφερειακοί σύμβουλοι Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας προχώρησαν σε σχετική δήλωση:

«Χθες βράδυ ο Περιφερειάρχης και όλες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβούλιου Πελοποννήσου αποδέχτηκαν την πρόταση μας η οποία θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της και εξοπλίζει το Περιφερειάρχη στη σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο με μια πολύ ισχυρή απόφαση . Η απόφαση του ΠΕΣΥΠ που προτείναμε και έγινε δεκτή είναι η εξής:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στη σημερινή του συνεδρίαση 5/4/2021 αφού συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις για το «ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας» και με δεδομένη την απόφαση 437 που έλαβε στις 18 /12/2020 «Για την κατάργηση της ρύθμισης Αποστόλου και την προστασία και επέκταση του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας στη Λακωνία , Κυνουρία και Νότια Ηλεία» , αποφασίζει:

  1. Καταγγέλλει τις προκλητικές και αντιδημοκρατικές ενέργειες της ΠΕΜΕΠΕ να στείλει εξώδικα στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, στον δημοσιογράφο κ. Θανάση Λαγό και στις εφημερίδες «Ελευθερία» και «Θάρρος» της Μεσσηνίας. Εκφράζει την αλληλεγγύη του σε όλους τους ανωτέρω και καλεί την ΠΕΜΕΠΕ να αποσύρει τα εξώδικα.
  2. Θεωρεί μείζων πολιτικό, ηθικό και νομικό θέμα τις «σχέσεις συνεργασίας» μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την ΠΕΜΕΤΕ που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ οφείλει να προστατεύει τους παραγωγούς και την ελληνική παραγωγή συνεπώς είναι αδιανόητο να διατηρεί προνομιακές σχέσεις με έναν από τους αντισυμβαλλόμενους στη παραγωγική διαδικασία και υπουργοί και υφυπουργοί διαχρονικά αλλά και σήμερα να έχουν νομική σύμβουλο το ίδιο πρόσωπο με μια Ένωση Ιδιωτών Επιχειρηματιών που εμπορεύεται αγροτικά προϊόντα. Επειδή «η γυναίκα του καίσαρα δεν πρέπει να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται», απαιτούμε να διακόψει άμεσα το υπουργείο ,τον προκλητικό δεσμό του με την ΠΕΜΕΠΕ.
  3. Απαιτεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αποσυρθεί , να μην παρασταθεί και ως εκ τούτου να μην αντιδικήσει με τους παραγωγούς που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για να καταργηθεί «η ρύθμιση Αποστόλου».
  4. Απαιτεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με πολιτική απόφαση να καταργήσει τη λεγόμενη ρύθμιση Αποστόλου , να προστατεύσει το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας και να κάνει δεκτή την απόφαση του ΠΕΣΥΠ για επέκταση του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας στη Λακωνία , Κυνουρία και Νότια Ηλεία».