ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. «Προκλητική και απρεπέστατη» χαρακτηρίζει ο Θανάσης Πετράκος την η συμπεριφορά και στάση του «κατ’ όνομα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης» κ. Λιβανού στη σημερινή άτυπη σύσκεψη την οποία είχε καλέσει στο Υπουργείο για την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας.

Σε δήλωσή του ο περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου, επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Θ. Πετράκος τονίζει ότι ο υπουργός και ο υφυπουργός «χωρίς να έχουν ενημερώσει τους βουλευτές, τον περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, είχαν προσκαλέσει στην κλειστή κατά τ’ άλλα σύσκεψη τους φίλους του εκπροσώπους της ΠΕΜΕΠΕ».

Ο κ. Πετράκος κάνει ακόμα πιο επώδυνη την κριτική του υπογραμμίζοντας: «Ο κύριος Υπουργός δικαιούται προφανώς να τρώει και να πίνει με όποιον θέλει, δεν έχει κανένα δικαίωμα όμως να εμπαίζει προκλητικά και βουλευτές και τον Περιφερειάρχη αλλά και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Η στάση του αυτή επιβεβαιώνει όσα έχω πει πολλές φορές μέχρι τώρα ότι δηλαδή θα ήταν πιο έντιμο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μετονομαστεί σε Υπουργείο Προώθησης των Εισαγωγών διότι η στάση του είναι προκλητική αφού προωθεί ξεδιάντροπα τις θέσεις της ΠΕΜΕΠΕ και μάλιστα κατά παράβαση ακόμη και των κανόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ».

Ο Θανάσης Πετράκος καλεί τον υπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να μην προκαλούν τους Έλληνες παραγωγούς και να σεβαστούν την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου το οποίο απαιτεί:

α) την κατάργηση της ρύθμισης Αποστόλου, β) την προστασία και επέκταση του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας σε Λακωνία, Κυνουρία και νότια Ηλεία, γ) να διακόψει το προκλητικό του δεσμό με την ΠΕΜΕΠΕ, δ) να αποσυρθεί, να μην παρασταθεί και ως εκ τούτου να μην αντιδικήσει με τους διαχειριστές του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για να καταργηθεί η λεγόμενη «ρύθμιση Αποστόλου» και ε) με πολιτική απόφαση να καταργήσει τη λεγόμενη «ρύθμιση Αποστόλου», να προστατεύσει το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας και να κάνει δεκτή την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για επέκταση του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας σε Λακωνία, Κυνουρία και νότια Ηλεία.

Καταλήγοντας ο κ Πετράκος αναφέρετια και στο μείζον πολιτικό και όχι μόνον ζήτημα: «Η απόφαση του Υπουργείου από την εποχή Βορίδη να παρασταθεί δια δικηγόρου στο ΣτΕ και να υποστηρίξει τη «ρύθμιση Αποστόλου» είναι μείζον πολιτικό, ηθικό και νομικό ζήτημα και αιτία πολέμου . Να είναι σίγουρος ότι θα λογοδοτήσει ο Υπουργός αλλά και συνολικά η κυβέρνηση όχι μόνο στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και τους καταναλωτές αλλά και στην ίδια την ευρωπαϊκή επιτροπή.

Η σημερινή εξέλιξη της σύσκεψης δικαιώνει τους φορείς και τους παραγωγούς της Μεσσηνίας και της Λακωνίας οι οποίοι αρνήθηκαν να πάνε σε αυτή τη στημένη σύσκεψη στην οποία όπως αποδείχθηκε είχε σκοπό να προωθήσει τις θέσεις της ΠΕΜΕΠΕ σε βάρος των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών».

Ο υπουργός προφανώς θα κληθεί να εξηγήσει τον λόγο που δημιουργεί ρήγμα ανάμεσα σε ένα μεγάλο σώμα παραγωγών, αιρετών και την κοινωνίας εν γένει της Πελοποννήσου. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η ρήξη που σημειώνεται ανάμεσα στο υπουργείο και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και άξιο παρατήρησης είναι το πολιτικό πεδίο όπου οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας και Ηλείας θα κληθούν να πάρουν θέση τόσο για την στάση του υπουργού όσο και για την πολιτική απόφαση της Κυβέρνηση για την κατοχύρωση τόσο της ελιάς Καλαμών όσο και της ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας.