ΕΛΛΑΔΑ. Τον παραγκωνισμό και την υποβάθμιση του πρωτογενούς τομέα, για μία ακόμη φορά, από τις προτεραιότητες της σημερινής Κυβέρνησης υπογράμμισε ο τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Στ. Αραχωβίτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ανέφερε μάλιστα ότι οι ενισχύσεις που θα φτάσουν άμεσα στους παραγωγούς είναι ελάχιστες.

Παρατηρεί ότι το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα φτωχό για τον πρωτογενή τομέα, μόλις των 800 εκατ. €, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, μελετημένα και κοστολογημένα, είχε προτείνει 1.750.000.000 €. Άρα, είναι ιδιαίτερα φτωχό τόσο για την παραγωγή, όσο και για την αγροτοδιατροφή που είναι η κινητήριος δύναμη για την απασχόληση, τις εξαγωγές και μια σειρά άλλων επαγγελμάτων.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εξαγωγές παρουσίασαν ρεκόρ το 2018 το οποίο καταρρίφθηκε το 2019. Υπάρχει μια δυναμική δηλαδή στον τομέα αυτό, που χρειάζεται στήριξη έτσι ώστε να μην ανακοπεί, όπως απειλείται από την πανδημία», πρόσθεσε ο βουλευτής.

Κατά τον κ. Αραχωβίτη, ο βασικός τομέας στον οποίο χρειάζεται να κατευθυνθούν τα κονδύλια έτσι ώστε να θωρακιστεί η χώρα και η πρωτογενής παραγωγή είναι στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αφού η αγροτική παραγωγή, όσο και η αλιευτική δραστηριότητα, αλλά και η κτηνοτροφία, είναι τρεις κλάδοι οι οποίοι επηρεάζονται άμεσα από την κλιματική αλλαγή.

Διαχείριση των αρδευτικών υδάτων

Αναφέρεται πως στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, λίγο πριν τις εκλογές του 2019, εντάχθηκαν και υπογράφηκαν 31 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 450 εκατ. €.

Η σημερινή πρόβλεψη για τα αρδευτικά αφορά σε συνολικά 200 εκατ. €, δηλαδή τα μισά χρήματα, και αυτά μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα.

«Είναι προφανές ότι αυτό γίνεται γιατί αυξάνει το κόστος παραγωγής για τον αγρότη, για τον τελικό χρήστη, όταν έχει να κάνει αποσβέσεις στον ιδιώτη που συμμετέχει με τα δικά του κεφάλαια, γιατί ο ιδιώτης δεν συμμετέχει για να χρηματοδοτήσει τον αγρότη, συμμετέχει να πάρει τα χρήματά του πίσω, ένα επιτόκιο ενδεχομένως καλύτερο από αυτό που θα είχε σε μια άλλη επένδυση. Επομένως τα ΣΔΙΤ μας βρίσκουν αντίθετους», τόνισε.

Καταλήγοντας, «…Η αντιπολίτευση, όλοι οι βουλευτές, και φυσικά οι κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς του τόπου που ζούμε μέσα στην κοινωνία και αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της, είναι απαραίτητο να εκφραστούμε για το προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, ειδικά όταν πρόκειται για έργα τα οποία υπερβαίνουν τα όρια μιας κυβερνητικής θητείας».

Η τοποθέτηση του Σταύρου Αραχωβίτη: