ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Μόνο για την εκπαίδευση των Ιπταμένων της σχολής Ικάρων, χωρίς πραγματικά πυρά και για περιορισμένη χρονική περίοδο (η οποία όμως δεν προσδιορίζεται), θα χρησιμοποιείται το πεδίο βολής της νήσου Σχίζα, ήταν η απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσαν προ διμήνου ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλ. Χαρίτσης μαζί με τον Τομεάρχη Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θοδ. Δρίτσα, με αφορμή την αναστάτωση που προκάλεσε στους κατοίκους της περιοχής η εκ νέου ενεργοποίηση του πεδίου βολής.

Παράλληλα ο Υπουργός Περιβάλλοντος, στο οποίο επίσης απευθύνθηκε η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως συναρμόδιου λόγω της ένταξης των νήσων Σχίζα και Σαπιέντζα στο δίκτυο Νatura 2000, στην απάντηση του γνωστοποιεί ότι αναμένονται η εκπόνηση Περιβαλλοντολογικής Μελέτης και σχέδιο διαχείρισης της νήσου Σχίζας, που θα καταλήξουν στην έκδοση και Προεδρικών ∆ιαταγµάτων καθορισµού χρήσεων γης και δραστηριοτήτων στις προστατευόµενες περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Περιβάλλοντος επισημαίνει όμως ότι «…σε προστατευόµενες περιοχές, οι οποίες περιλαµβάνουν στρατιωτικές υποδοµές και εκτάσεις, οι οποίες χρησιµοποιούνται για σκοπούς εθνικής άµυνας και ασφάλειας, τα προεδρικά διατάγµατα καθορισµού χρήσεων γης και δραστηριοτήτων σε αυτές προτείνονται και από τον Υπουργό Εθνικής Άµυνας.»

Κατόπιν των απαντήσεων των 2 Υπουργών ο κος Χαρίτσης δήλωσε:

«Αναμένουμε την, με γοργούς ρυθμούς ελπίζω, εκπόνηση Περιβαλλοντολογικής Μελέτης και το σχέδιο διαχείρισης των νήσων Σχίζα και Σαπιέντζα ώστε να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα καθορίσει τις δραστηριότητες που επιτρέπονται. Σε αυτό το πλαίσιο τα συναρμόδια Υπουργεία Άμυνας και Περιβάλλοντος οφείλουν να διαβουλευθούν ώστε αφ’ενός να προστατευθεί η φύση και το οικοσύστημα των νήσων και αφ’ ετέρου να εξευρεθεί νέα και πιο κατάλληλη τοποθεσία για την απαραίτητη εκπαίδευση των Ικάρων μας, που δεν θα οχλεί τους κατοίκους αλλά και τις σημαντικές τουριστικές μονάδες που δραστηριοπούνται στην πλέον αναπτυγμένη τουριστικά περιοχή του νομού Μεσσηνίας».