ΕΛΛΑΔΑ. Κατά την Ολομέλεια της Βουλής και ειδικότερα στο πλαίσιο της συζήτησης για τον νέο εκλογικό νόμο της κυβέρνησης για την τοπική αυτοδιοίκηση τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς απαντώντας ταυτόχρονα στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Δεν είμαστε μόνο εμείς που πιστεύουμε ότι η περίοδος 2015-2019 αποτέλεσε μια σκοτεινή περίοδο για την χώρα μας. Είναι επιπλέον πεποίθηση όλου του ελληνικού λαού, που βίωσε τα έργα και τις ημέρες σας για 4,5 χρόνια. Γιατί ήσασταν εσείς που επιχειρήσατε για το κομματικό σας και μόνο συμφέρον να αμφισβητηθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας».

Περαιτέρω, στην ομιλία του ο κ. Μαντάς αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της απλής αναλογικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει προηγούμενο «το τοπικό συμβούλιο να εκλέγεται την πρώτη Κυριακή, ενώ ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης τη δεύτερη», καθώς και ότι δεν γίνεται να «επιβάλλεται με εκλογικό νόμο η συναίνεση, η συνεργασία και η συνέργεια των αυτοδιοικητικών παρατάξεων». Παράλληλα ο βουλευτής Μεσσηνίας περιέγραψε τον προηγούμενο νόμο ως «ένα σύστημα ιδεοληπτικής, ρουσφετολογικής αναλογικής», χαρακτηρίζοντάς το «ελλειμματικό» και «άκρως αντιδημοκρατικό» και σημειώνοντας ότι «έμμεσα ακύρωνε την λαϊκή ψήφο και τον νικητή των εκλογών».

Ο κ. Μαντάς επίσης υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπιμα προσπάθησε «να μπαχαλοποιήσει την αυτοδιοίκηση», αφού ήταν «ένα πεδίο στο οποίο δεν είχε πολιτικά ερείσματα», ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αποπειράθηκε «με κουτοπόνηρο τρόπο να έχει ρόλο για την επόμενη ημέρα». Ο κ. Μαντάς επίσης σημείωσε ότι εάν η κυβέρνηση δεν είχε παρέμβει νομοθετικά αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, πολλοί δήμοι της χώρας δεν θα είχαν καταφέρει να ψηφίσουν ούτε καν προϋπολογισμό ή τεχνικό πρόγραμμα, αμφισβητώντας ευθέως την οπτική της αντιπολίτευσης για ύπαρξη κουλτούρας συνεργασίας.

Όσον αφορά στο νέο νομοσχέδιο, ο βουλευτής αναφέρθηκε στην αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των ΟΤΑ, με τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα σημείωσε ότι επιτυγχάνεται εξομάλυνση της πολιτικής σκηνής και αντιμετώπιση του κατακερματισμού των πολιτικών δυνάμεων, καθώς και ότι «προωθούνται οι προγραμματικές συναινέσεις» και «στηρίζεται η διαμόρφωση πλειοψηφικών κοινωνικών ρευμάτων». Τέλος σύμφωνα με τον κ. Μαντά, με το νομοσχέδιο δίνεται επαρκής χρόνος για την υλοποίηση του έργου των εκλεγμένων δημοτικών και περιφερειακών αρχών, καθώς και αντιμετωπίζονται όλες οι παθογένειες που αφήνει πίσω της η εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Κλείνοντας την ομιλία του, απευθύνθηκε στον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη ο οποίος ήταν παρών, αναφερόμενος στον καίριο και σημαντικό ρόλο που επιτελούν οι πρόεδροι των τοπικών Κοινοτήτων. Κατά τον βουλευτή, «ο ρόλος του προέδρου δεν είναι μόνο ο θεσμικός και αυτοδιοικητικός ρόλος, αλλά είναι επιπλέον ο άνθρωπος του χωριού, ο οποίος φροντίζει για την καθημερινότητα των συμπολιτών του». Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητο η πολιτεία να διασφαλίσει τη θέση και το κύρος των προέδρων, ενώ πρέπει να θεσμοθετηθεί οριζοντίως η «παγία προκαταβολή» και να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για τους δήμους.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις