ΛΑΚΩΝΙΑ. Την ανάγκη να επανέλθει η ομαλότητα στη διακυβέρνηση και τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «…μετά την εφαρμογή της απλής αναλογικής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», υπογράμμισε στην ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης.

Αρχικά ο βουλευτής ανέφερε πως, «…η επιμονή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην απλή αναλογική και συνεπώς στο δόγμα της υπέρμετρης ενίσχυσης της δύναμης της μειοψηφίας δεν οδήγησε σε πολιτικές συνθέσεις και αντιπροσωπευτικότερες αποφάσεις στο τοπικό επίπεδο, αλλά σε μία λογική προεκλογικών και μετεκλογικών συναλλαγών και σε λειτουργική παράλυση των οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Και συμπλήρωσε, «…Για αυτό και σήμερα η κυβέρνηση, τηρώντας την σχετική δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εισηγείται το νομοσχέδιο που κρατούμε στα χέρια μας».

Οι τροποποιήσεις

Ο Λάκωνας βουλευτής συνέχισε με την απαρίθμηση ορισμένων από τις σημαντικότερες τροποποιήσεις που αυτό περιλαμβάνει, όπως:

  • «Την επαναφορά της πενταετούς θητείας και τη θέσπιση σταθερού εκλογικού κύκλου, ο οποίος αποσυνδέει την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τις Ευρωεκλογές, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τον τοπικό χαρακτήρα της σχετικής εκλογικής διαδικασίας.
  • Τον ορισμό στο 43% του ορίου εκλογής από τον πρώτο γύρο και τη θέσπιση ορίου για την εκλογή δημοτικού συμβούλου στο 3%.
  • Την εξασφάλιση της εκλογής 3/5 των μελών των συμβουλίων από τον συνδυασμό του νικητή των εκλογών».

Ακολούθως, ο κ. Δαβάκης προχώρησε σε μερικές παρατηρήσεις σε συγκεκριμένες πτυχές του νομοσχεδίου, όπως:

  • «Να επανέλθει στους 27 ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων για Δήμους με πληθυσμό μεταξύ 10.000 και 30.000 κατοίκων, καθώς έτσι διευκολύνεται η διαμόρφωση και η στελέχωση των επιτροπών.
  • Να επανέλθει η εκλογή των Προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων στο σύστημα της εκλογής του πρώτου σε σταυρούς υποψηφίου».

Δυσλειτουργικές οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

Κλείνοντας και απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο Λάκωνας βουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη ολιστικής επανεξέτασης του καθεστώτος των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι δυσλειτουργικές, ενώ κάλεσε τους συναδέλφους του βουλευτές όλων των παρατάξεων να στηρίξουν με την ψήφο τους το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Η ομιλία του Θανάση Δαβάκη


Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις