ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ο προβληματισμός στη Νέα Δημοκρατία είναι έντονος. Όταν με «πλάτη» όλο τον κομματικό μηχανισμό και το κόμμα σε άνοδο ο Παναγιώτης Νίκας δεν κατόρθωσε να επιβληθεί του Πέτρου Τατούλη την Α’ Κυριακή των εκλογών τι μπορεί να περιμένει τώρα που αποκαλύφθηκε η μετριότητα του Παναγιώτη Νίκα, η αστοχία της ΝΔ και τελικά η ικανότητα ή αν θέλετε καταλληλότητα του Πέτρου Τατούλη;

Το 2019, την Α’ Κυριακή ο Τατούλης έχοντας απέναντι τους πάντες πέτυχε ποσοστό 34%, σχεδόν μια μονάδα πάνω από την Νέα Δημοκρατία. Την Β’ Κυριακή μόνον 9.000 ψήφοι ήταν οι αναγκαίοι και αυτοί που στέρησαν τη νίκη από τον Πέτρο Τατούλη που τελικά πήρε 17 έδρες όσες και ο Παναγιώτης Νίκας.

Αυτά και μόνον είναι αρκετά για να προβληματίζουν τη Νέα Δημοκρατία για το πρόσωπο που θα αντιτάξει στον Πέτρο Τατούλη στις επόμενες εκλογές για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Πρώτο μέλημα όσων διαμορφώνουν την νέα υποψηφιότητα είναι η ηλικία του υποψήφιου που πρέπει να είναι κάτω των 55. Δεύτερο μέλημα να είναι Πελοποννήσιος και σχετικά δοκιμασμένος, άρα βουλευτής, πολιτευτής, αυτοδιοικητικός ή εκλεγμένος σε φορέα. Τρίτο μέλημα να μπορεί να αντιτάξει στον Τατούλη επιχειρήματα και προγράμματα με πειστικότητα. Τέταρτο να είναι του Προέδρου χωρίς να ενοχλεί τον Σαμαρά ή να είναι του Σαμαρά χωρίς να ενοχλεί τον Πρόεδρο.

Τα πιο πάνω χαρακτηριστικά για να συμπέσουν σε ένα πρόσωπο, που ταυτόχρονα θα εμπνέει και τους κεντροδεξιούς που δεν ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία στην Αυτοδιοίκηση, δεν είναι και εύκολος στόχος. Ωστόσο η μετριότητα του Παναγιώτη Νίκα και τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί τη Νέα Δημοκρατία με τις τακτικές και τις πρακτικές του, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Η ΝΔ ευκολότερα θα διαμορφώσει έναν νέο υποψήφιο παρά θα διορθώσει και θα δικαιολογήσει σφάλματα, γκάφες και αστοχίες του Περιφερειάρχη της Παναγιώτη Νίκα.

Ποιος όμως είναι ο νέος πολιτικός της ΝΔ που θα έμπαινε στο ρίσκο μιας αναμέτρησης με τον Πέτρο Τατούλη; Είναι γνωστό ότι ελάχιστοι Νεοδημοκράτες θα αποχωρίζονταν τη σιγουριά του «κομματικού μαντριού» για να μπουν σε μια συντεταγμένη μεν αλλά αμφίρροπη αναμέτρηση με ένα δυνατό και έμπειρο πολιτικό της Πελοποννήσου. Αν μάλιστα έχει προηγηθεί πτώση της κομματικής δύναμης και κυβερνητική αδυναμία, ή αναγκαστική συνεργασία και συγκυβέρνηση με άλλα κόμματα, τότε ο υποψήφιος της ΝΔ στην Πελοπόννησο θα είναι μάλλον καταδικασμένος σε ρόλο αντιπολίτευσης. Θα έλεγε κανείς ότι ίσως η εξυπνότερη κίνηση της ΝΔ να ήταν η σιωπηρή συμμαχία της με τον Τατούλη.

Επιπλέον η Νέα Δημοκρατία στην Πελοπόννησο, και στους 5 Νομούς της Περιφέρειας, έχει στελέχη ενεργά, δυνατά και παρόντα που δύσκολα θα στρέφονταν κατά του Πέτρου Τατούλη. Θα τηρούσαν, ως επί το πλείστον, μετριοπαθή στάση με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη μη συσπείρωση που θα έχει ανάγκη η Νέα Δημοκρατία.

Επικοινωνιακά σήμερα η ΝΔ έχει τον πρώτο λόγο στην Πελοπόννησο αφού με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ελέγχει πολλά ΜΜΕ. Θα ισχύει όμως το ίδιο σε δύο χρόνια από τώρα; Πόσοι νέοι ψηφοφόροι το 2024 θα επηρεάζονται από τα συστημικά ΜΜΕ; Πόσα ΜΜΕ θα παραμένουν «πιστά» χωρίς το αντίδωρόν τους από την παραμονή της ΝΔ στην εξουσία;

Θα κατορθώσει ο υποψήφιος της ΝΔ να διορθώσει και την αδυναμία του 2019 και την κακή διοίκηση Νίκα και την ενδεχόμενη φθορά του κόμματος στην Κυβέρνηση και να αναμετρηθεί με έναν πανέτοιμο αντίπαλο;

Η αναμενόμενη κρίση στην αγορά και την οικονομία πόσα περιθώρια θα αφήνει σε ένα κόμμα εξουσίας να μονοπωλεί και την ψήφο της Αυτοδιοίκησης; Το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με ΣυΡιζΑ και ΚινΑλ πόσες διαρροές θα επιφέρει στην αυτοδιοικητική κάλπη για την ΝΔ;

Η ΝΔ που βλέπει λίγο μακριά, σήμερα αγωνιά. Πληροφορίες θέλουν ήδη να έχουν διακριθεί τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι Περιφερειάρχες Πελοποννήσου. Ωστόσο οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν μια σημαντική παράμετρο: Αν δεν είναι πράγματι σημαντικές φυσιογνωμίες στην πολιτική θα είναι εύκολος στόχος για έναν Τατούλη που προετοιμάζεται, που ανανεώνεται και που γνωρίζει την ΝΔ καλύτερα απ’ όσους, μέσα σε αυτήν, σχεδιάζουν το επόμενο διάστημα, την ήττα του.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις