ΛΑΚΩΝΙΑ. Με την Γενική Απογραφή Πληθυσμού να βρίσκεται σε εξέλιξη, παράλληλα εξελίσσεται και μια συζήτηση για πιθανές μεταβολές στις έδρες των εκλογικών περιφερειών, ως επακόλουθο της μεταβολής του πληθυσμού από την προηγούμενη απογραφή του 2011.

Οι αυξομειώσεις, που θα επισημοποιηθούν, θα έχουν τελικά άμεσο αντίκτυπο και στην κατανομή των εδρών και στον σχεδιασμό όλων των κομμάτων, τα οποία αλλού θα χάνουν και αλλού θα κερδίζουν έδρες.

Τα πρώτα στοιχεία – Μείωση πληθυσμού στη Λακωνία – Μείον 1 έδρα από τη Νέα Δημοκρατία

Παράλληλα και με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του 2019 γίνονται προβολές για το ποιο κόμμα θα έχανε ή θα κέρδιζε την έδρα, εάν στις προηγούμενες εκλογές είχαμε σε ισχύ τη νέα απογραφή που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Έτσι, σύμφωνα και με τα πρώτα στοιχεία της εφετινής απογραφής, η Λακωνία φαίνεται να ανήκει στην ομάδα των περιφερειακών ενοτήτων που θα απολέσουν βουλευτική έδρα λόγω της μείωσης του πληθυσμού τους, και συγκεκριμένα θα χάσει 1 από τις 3 έδρες που διαθέτει τώρα.

Αυτήν την έδρα, σύμφωνα με τα στοιχεία θα την έχανε η Νέα Δημοκρατία.

Ποιοι χάνουν έδρα

Οι εκλογικές περιφέρειες που φαίνεται πως χάνουν 1 έδρα, καθώς καταγράφεται μείωση πληθυσμού, είναι οι εξής:

  • η Α΄ Αθηνών που από 14 έδρες θα πάει στις 13, ενώ τη 1 έδρα θα την έχανε η Ν.Δ.
  • 1 έδρα θα έχανε η Νέα Δημοκρατία και στην Α΄ Πειραιά.
  • η Άρτα, που σήμερα εκλέγει 3 βουλευτές (1 Ν.Δ., 1 ΣΥΡΙΖΑ και 1 ΚΙΝΑΛ), ενώ την έδρα να την έχανε κατά πάσα πιθανότητα το ΚΙΝΑΛ.
  • Η Θεσπρωτία από διεδρική γίνεται μονοεδρική και την έδρα θα την κρατούσε το πρώτο κόμμα. Με τα αποτελέσματα δηλαδή του 2019 θα έχανε την έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Επίσης μονοεδρική γίνεται η Καστοριά, όπου θα πάρει την έδρα το πρώτο κόμμα, ενώ 1 έδρα χάνει και η Κοζάνη που σήμερα εκλέγει 5 βουλευτές και πλέον θα εκλέγει 4. Με τα αποτελέσματα του 2019 την έδρα θα την έχανε η Ν.Δ. και από 4 βουλευτές θα εξέλεγε 3,
  • η Μαγνησία που σήμερα εκλέγει 6 βουλευτές και πλέον θα εκλέγει 5. Από τα κόμματα, απώλεια έδρας μπορεί να καταγράψει είτε η Ν.Δ. είτε ο ΣΥΡΙΖΑ και το αποτέλεσμα να διαμορφωθεί είτε σε 3 βουλευτές για τη Ν.Δ. και 2 για τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε να εκλέξει 4 η Ν.Δ. και 1 ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • η Φθιώτιδα θα χάσει 1 έδρα και, με το επικρατέστερο σενάριο να είναι να την έχανε η Ν.Δ. και από 4-1 να πήγαινε σε 3-1
  • η Χίος, που γίνεται μονοεδρική και την έδρα με βάση τα αποτελέσματα του 2019 θα την έχανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιοι κερδίζουν έδρα

Συνολικά 6 εκλογικές περιφέρειες κερδίζουν έδρες,

  • Η Ανατολική Αττική που καταγράφει το εντυπωσιακό +2, καθώς από 10 έδρες μπορεί να φτάσει πλέον τις 12,
  • Από μία έδρα κερδίζουν και οι τρεις περιφέρειες της πάλαι ποτέ ενιαίας Β΄ Αθηνών: ο βόρειος, ο νότιος και ο δυτικός τομέας. Στα δυτικά και στα βόρεια, την έδρα με βάση τα αποτελέσματα του 2019 θα κέρδιζε η Ν.Δ. και στα νότια ο ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και το ΚΚΕ.
  • η Α΄ και η Β΄ Θεσσαλονίκης κερδίζουν από 1 έδρα, οι οποίες θα πήγαιναν στη Ν.Δ.

Σημειώνεται πως ο τελικός αριθμός εδρών των κομμάτων δεν αλλάζει πανελλαδικά, καθώς όπου χαθεί μία έδρα για ένα κόμμα κερδίζεται σε άλλη περιφερειακή ενότητα.

Αναλυτικά και εκτενώς για το θέμα αναφέρθηκε η εφημερίδα Καθημερινή.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις