ΚΟΣΜΟΣ. «Η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκίνησε πριν δύο εβδομάδες φιλοδοξεί να μην είναι άλλη μία διαχειριστική Ευρωπαϊκή Προεδρία», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Σημειώνει πως, όπως έγινε σαφές ήδη κατά τη χθεσινή παρουσίαση των προτεραιοτήτων της, παρά την περιορισμένη διάρκειά της λόγω των επικείμενων γαλλικών εκλογών, έχει στόχο να αφήσει ισχυρό πολιτικό αποτύπωμα.

«Με το σύνθημα «Ανάκαμψη, Ισχύς, Αίσθηση του Ανήκειν», δεν περιορίζεται σε μια διεκπεραιωτική ατζέντα, αλλά επιδιώκει να γίνει μια Προεδρία μεγάλων τομών και να αγγίξει κρίσιμα θέματα στα οποία η Ευρώπη διστάζει να απαντήσει τους τελευταίους μήνες», υπογραμμίζει.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει πως στην κορυφή των γαλλικών προτεραιοτήτων βρίσκεται- ορθά- η πρωτοβουλία του Προέδρου Μακρόν για τη Στρατηγική Αυτονομία της Ένωσης και προσθέτει: «Πράγματι, η Ευρώπη πρέπει να είναι κυρίαρχη, αποφασιστική, με αυτοπεποίθηση και φωνή διεθνώς σεβαστή. Με αφετηρία τη «Στρατηγική Πυξίδα», να αποκτήσει ολοκληρωμένες πολιτικές άμυνας και ασφάλειας και να εξοπλιστεί με τα δικά της μέσα για την εφαρμογή τους. Να γίνει, τελικά, υπολογίσιμη δύναμη διεθνώς».

«Για να αποκτήσει η Ευρώπη αυτή την ισχυρή παγκόσμια ταυτότητα, η Γαλλία πρέπει να τολμήσει να «ανοίξει» όλα τα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα. Ζητήματα που βρίσκονται επίσης στον πυρήνα των ελληνικών συμφερόντων και μας επηρεάζουν άμεσα», υπογραμμίζει.

Ειδικότερα, σημειώνει, σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας αστάθειας, καλείται να εξασφαλίσει τον αποτελεσματικό έλεγχο των ευρωπαϊκών συνόρων και την υιοθέτηση ενός λειτουργικού Συμφώνου για τη Μετανάστευση, που δε θα επιτρέπει την εργαλειοποίηση των προσφύγων.

Ακόμη καλείται να υποστηρίξει ουσιαστικά την επέκταση της γεωπολιτικής επιρροής της Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, για να ανακόψει την προσπάθεια τρίτων να διεισδύσουν εκεί- άλλωστε, δικής της έμπνευσης ήταν η νέα Μεθοδολογία Διεύρυνσης, που διευκολύνει την ενταξιακή τους πορεία.

«Μεγάλο στοίχημα για τη Γαλλική Προεδρία θα είναι η διαχείριση των περιφερειακών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτει: «Η Γαλλία- που στάθηκε στο πλευρό μας το δύσκολο καλοκαίρι του 2020 και με την οποία υπογράψαμε μια ισχυρή αμυντική συμφωνία- έχει καταστήσει σαφές ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση για οποιονδήποτε θέλει να συνδιαλέγεται με την ευρωπαϊκή οικογένεια- προκαλώντας τον εκνευρισμό της Τουρκίας».

«Γεωπολιτική ισχύς χωρίς οικονομική ανάκαμψη, όμως, δεν είναι νοητή στην Ευρώπη, ούτε κατά το γαλλικό όραμα ούτε κατά τις ελληνικές θέσεις», τονίζει χαρακτηριστικά. «Την επομένη της πανδημίας, η Ένωση χρειάζεται μια γενναία δημοσιονομική πολιτική, που να συνεχίζει την «κληρονομιά» του Ταμείου Ανάκαμψης και να κάνει πράξη την Ευρώπη της Πράσινης Ανάπτυξης, του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της Κοινωνικής Ατζέντας. Το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας θα είναι το κλειδί για αυτό».

«Η Ελλάδα θα βρεθεί στο πλευρό της Γαλλικής Προεδρίας, όχι μόνο γιατί οι προτεραιότητές της συμπορεύονται με τις γεωπολιτικές μας επιδιώξεις, αλλά και γιατί απηχούν και το δικό μας όραμα για το ευρωπαϊκό μας σπίτι», σημειώνει τέλος ο κ. Βαρβιτσιώτης. «Αισιοδοξούμε, λοιπόν, ότι η Γαλλία θα αποδειχθεί αρκετά τολμηρή στη μετα-Μέρκελ εποχή, για να το κάνει ισχυρότερο, βρίσκοντας αρωγούς και τα άλλα κράτη-μέλη στις πολιτικές της πρωτοβουλίες».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις