ΕΛΛΑΔΑ. Σε δεκάδες διαγραφές έχουν προχωρήσει πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Στη νεότερη ιστορία του κόμματος, όπως θα δείτε, τα πρόσωπα που διαγράφονται έχουν ειδικό βάρος, διακρίνονται και γίνονται ακόμα και μετά την διαγραφή τους πρωταγωνιστές. Οι πιο κάτω διαγραφές είναι κάποιες από αυτές που έχουν κάνει οι πρόεδροι του κόμματος με τελευταίους τους Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά και Κυριάκο Μητσοτάκη:

Γεώργιος Ράλλης, Παναγής Παπαληγούρας, Γιώργος Σουφλιάς, Στέφανος Μάνος, Ντόρα Μπακογιάννη, Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Καρατζαφέρης, Αναστάσης Παπαληγούρας, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Νικήτας Κακλαμάνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, Ευάγγελος Αντώναρος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, Γιώργος Βουλαγαράκης, Θοδωρής Σκυλακάκης, Λευτέρης Αυγενάκης, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πέτρος Δούκας.

Επίσης έχουν διαγραφεί οι: Σταυρογιάννη, Κουντουρά, Βόζεμπεργκ, Σταμάτη, Παπασιώζο, Βλάχο, Γιαννάκη, Τζήμα, Ιατρίδη, Δερμετζόπουλο, Μαρκόπουλο, Κεφαλογιάννη, Γκιουλέκα, Τζηκαλάγια, Ζώη, Γαληνό, Μελά, Καρασμάνη, Λεονταρίδη, Καριπίδη, Κόλλια - Τσαρουχά, Βαγιωνά, Παυλίδη, Μπογδάνος, Ζαγοράκης, Παπακώστα, Στεφανίδη, κ.α.

Σημειώνουμε επίσης ότι ακόμα και ο Πέτρος Τατούλης είχε τεθεί για ένα χρόνο στο «ψυγείο» από τον Κώστα Καραμανλή.

Η διαγραφή του Πέτρου Δούκα, δημάρχου Σπάρτης και πρώην υπουργού είναι η πιο πρόσφατη και ήδη έχει περάσει στην ιστορία του κόμματος όπως και όλες οι προηγούμενες. Το κόμμα το ίδιο είναι αυτό που όχι μόνον ανοίγει τις πόρτες στα στελέχη που έχει διαγράψει αλλά φροντίζει ώστε να μην διακοπούν εντελώς οι σχέσεις τους.

Η διαγραφή λοιπόν είναι μια πολιτική πράξη, συνήθως υπό πίεση ή υπό ειδικές συνθήκες που την επιβάλουν, προκειμένου να τρέξουν όσο πιο ανώδυνα οι εξελίξεις. Σπάνια μια διαγραφή συνοδεύεται και από διαγραφή του χαρακτήρα και της ιστορίας κάθε μέλους. Τουναντίον, πολλές φορές η διαγραφή αναδεικνύει τους διαγραφέντες στα διακεκριμένα και ενίοτε αυτόφωτα στελέχη.

Άλλωστε η διαγραφή δεν μπορεί να είναι ποτέ πιο σκληρή από την αλήθεια εκείνη που θέλει μέσα στο κόμμα στελέχη που έχουν πολύ χλιαρή σχέση είτε με την ιδεολογία του είτε με την προσήλωσή τους στις αρχές και αξίες του.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις