ΕΛΛΑΔΑ. Έφυγε το Σάββατο από τη ζωή ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Δασκαλάκης.

Γεννήθηκε στα Λαγκάδια Αρκαδίας και από τα φοιτητικά του χρόνια ανέπτυξε έντονη πολιτική και συνδικαλιστική δράση, συμμετέχοντας ενεργά στους κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες, ενώ πήρε μέρος στις κινητοποιήσεις ενάντια στη Χούντα.

Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ενώ στο σπίτι του ιδρύθηκε η ΠΑΣΚΕ, η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, της οποίας διετέλεσε γραμματέας από τα πρώτα χρόνια της. Παράλληλα, από το 1975 μέχρι το 1982 διετέλεσε γραμματέας του Τομέα Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ.

Εργάστηκε ως στέλεχος σε εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης μέχρι το 1981, οπότε ο Ανδρέας Παπανδρέου, με προσωπική του απόφαση, τον τοποθέτησε υποψήφιο βουλευτή στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθήνας, όπου και εξελέγη.

Στο διάστημα 1982-1985 διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ.

Από το 1985 μέχρι και τις εκλογές του 1993 εκλεγόταν βουλευτής στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αρκαδία.

Κατά την τριετία 1987-1989 θήτευσε ως υφυπουργός Εμπορίου.

Το 1993, ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και από τη θέση αυτή πρωταγωνίστησε στη μεγάλη μεταρρύθμιση της αποκέντρωσης, θεσμοθετώντας την Αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Να σημειωθεί ότι, τον Μάρτιο του 1994, ο Γιώργος Δασκαλάκης εισηγήθηκε στη Βουλή το Νόμο 2193, με τον οποίο καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Το 1995 ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Μεταφορών. Το 1997 ανέλαβε την προεδρία της Γενικής Τράπεζας, θέση που διατήρησε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2000.

Στη συνέχεια επανήλθε στον πολιτικό στίβο, όπου στις εκλογές του Απριλίου του 2000 εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθήνας μέχρι τον Φεβρουάριο του 2004.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι, από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κάντζα.

Το συλλυπητήριο μήνυμα του ΠΑΣΟΚ

«Με οδύνη αποχαιρετούμε τον επί χρόνια βουλευτή και πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Δασκαλάκη», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην ανακοίνωσή του.

«Ιδρυτικό στέλεχος του Κινήματος και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Γιώργος Δασκαλάκης υπηρέτησε άοκνα το ΠΑΣΟΚ και τα εθνικά συμφέροντα», επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη.

Και προσθέτει: «Πρωτοστάτησε όταν το 1993 ως Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών θεσμοθέτησε την Αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ενώ η Ιστορία έγραψε το όνομά του ως εισηγητή στο Κοινοβούλιο του Νόμου που καθιέρωσε τη 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

»Ήταν ενεργά παρών στον αγώνα κατά της Χούντας και πάντα στην πρωτοπορία των κοινωνικών αγώνων. Η πολιτική του διαδρομή και το ήθος του αποτέλεσαν διαχρονικά παράδειγμα και πηγή έμπνευσης.

»Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις