ΗΛΕΙΑ. Τον πυρόπληκτο Δήμο Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, που επλήγη για ακόμα μία φορά μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, επισκέφθηκε την Τρίτη 26 Ιουλίου κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Σε σχετικό δελτίο τύπου του κόμματος αναφέρονται τα εξής:

«Το κλιμάκιο, που αποτελούνταν από το βουλευτή Ηλείας και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Μιχάλη Κατρίνη, τη βουλευτή Νότιου Τομέα Αθηνών και υπεύθυνη του τομέα κλιματικής αλλαγής και πολιτικής προστασίας κ. Τόνια Αντωνίου, το γραμματέα του τομέα πολιτικής προστασίας κ. Γρηγόρη Σκιαδόπουλο, το γραμματέα κ. Δημήτρη Βάλαρη και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας, μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και στελέχη του Νομού, ενημερώθηκε πλήρως για την πορεία της πυρκαγιάς, τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και της ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Ειδικότερα, τα μέλη του κλιμακίου επισκέφτηκαν αρχικά το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρεστένων, όπου ενημερώθηκαν εκτενώς από τον αναπληρωτή Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας κ. Κωνσταντίνο Χριπάτσιο, ενώ στη συνέχεια συμμετείχαν σε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ανδρίτσαινας - Κρεστένων κ. Διονύσιο Μπαλιούκο, τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Τάκη Δημητρουλόπουλο, τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηλείας κ. Μιχάλη Οικονομόπουλο, το Δασάρχη Ολυμπίας κ. Βασίλειο Γιακουμή και Υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου.

Αμέσως μετά, μετέβησαν στις πληγείσες περιοχές των Κρεστένων και της Σκυλλουντίας, όπου είδαν από κοντά το μέγεθος των ζημιών. Το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής διαπίστωσε για ακόμα μία φορά την αποτυχία του "επιτελικού" κράτους που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Οι ελλείψεις στον τομέα της πρόληψης είναι εμφανείς, παρά τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις κυβερνητικών παραγόντων και του ίδιου του πρωθυπουργού, αμέσως μετά τις περσινές φωτιές στην Αρχαία Ολυμπία, που έμειναν μόνο στα λόγια.

Η υποχρηματοδότηση στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και τις δασικές υπηρεσίες δημιουργούν τα σοβαρά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, αφού τα κονδύλια για τα έργα που απαιτούνταν έφτασαν τον Ιούνιο, ένα μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Η πρόληψη θα έπρεπε να αποτελεί το πρώτιστο καθήκον της πολιτείας και όχι να επιχειρείται η κάλυψή των κενών με επικοινωνιακά τρικ.

Μία δεύτερη διαπίστωση, έχει να κάνει με την υποστελέχωση που παρατηρείται, τόσο στις πυροσβεστικές όσο και στις αστυνομικές δυνάμεις, που στην περιοχή των Κρεστένων, όπως και σε όλο το Νομό, χρήζουν άμεσης ενίσχυσης. Κατάκοποι από τις συνεχείς πυρκαγιές πυροσβέστες έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο ένα μέτωπο δεκάδων χιλιομέτρων. Για ακόμα μία φορά η απουσία της πολιτείας, αντικαθίσταται από το φιλότιμο, κάτι που δεν μπορεί να διαιωνίζεται κι εδώ θα πρέπει να τονίσουμε και το σπουδαίο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα του Δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, που παρά τα ελλιπή μέσα και τους ελάχιστους πόρους που διαθέτει, έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Αυτό που τονίστηκε από τα μέλη του κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, είναι ότι θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, καθώς έχουν καταστραφεί χιλιάδες στρέμματα με ελαιώνες, γεγονός που συνεπάγεται απώλεια εισοδήματος για τους συμπολίτες μας για μεγάλο διάστημα. Η κρατική "αναλγησία" που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, θα πρέπει να μετατραπεί σε άμεση κρατική αρωγή για τους πληγέντες, αρχής γενομένης με καταγραφές των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και άμεσα μέτρα ενίσχυσης.

Επιπλέον, τονίστηκε και η ανάγκη για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στον τομέα της πρόληψης από τις πυρκαγιές, όπου θα καθορίζονται ευκρινώς και οι αρμοδιότητες υπηρεσιών και αυτοδιοίκησης. Μέχρι σήμερα, παρά τα συνεχή προβλήματα από την κλιματική κρίση, η κυβέρνηση επιδίδεται μόνο σε επικοινωνιακούς χειρισμούς, με μοναδικό σκοπό την πολιτική εκμετάλλευση των καταστροφών.

Ως ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής επιδιώκουμε την εκπόνηση ενός νέου και σύγχρονου μοντέλου διαχείρισης και αντιμετώπισης των ζητημάτων πολιτικής προστασίας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τις οποίες δημιουργεί πλέον η κλιματική αλλαγή, δίνοντας έμφαση, στην ετοιμότητα και την πρόληψη, αλλά και στο μείζον ζήτημα της αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών στο φυσικό περιβάλλον, στις υποδομές, αλλά και τις ιδιωτικές περιουσίες.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις