ΕΛΛΑΔΑ. Βόμβα μεγατόνων στην καρδιά της Ευρώπης και σε ένα ένα από τα θεσμικά όργανα της Ένωσης έχει σκάσει το τελευταίο 24ωρο, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται και η Ελληνίδα Ευρωβουλεύτρια, Εύα Καϊλή.

Το βράδυ της Παρασκευής, το Γαλλικό Πρακτορείο γνωστοποίησε πως η -πρώην πια- Ευρωβουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ και της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η σύλληψη σχετίζεται με έρευνα για διαφθορά που εμπλέκει τη διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το Κατάρ, ενώ διαδέχτηκε τις συλλήψεις τεσσάρων ακόμη υπόπτων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα L' Echo, η Ελληνίδα Ευρωβουλεύτρια και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου, που ήταν όπως αναφέρει και ο μόνος τρόπος για να αρθεί η βουλευτική της ασυλία. Μάλιστα, σημειώνει πως σε έρευνες στο σπίτι της βρέθηκαν και σακούλες με μετρητά, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη αποκαλυφθεί το ποσό, με την ίδια την Εύα Καϊλή να περνά το βράδυ της Παρασκευής στο κρατητήριο, σύμφωνα πάντα με το βελγικό Μέσο.

Παράλληλα, οι αρχές προχώρησαν και στη σύλληψη του πατέρα της, ο οποίος φέρεται να βρέθηκε κρατώντας μία τσάντα γεμάτη χαρτονομίσματα και να σκόπευε να διαφύγει.

Μετά το σχετικό δημοσίευμα της βελγική εφημερίδας Le Soir, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τη διαγραφή της Εύας Καϊλή από το κόμμα: "Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη", ανέφερε η ανακοίνωση του κόμματος.

Συνελήφθη ο σύντροφός της - Ποια άλλα πρόσωπα κρατούνται

Η φερόμενη σύλληψη της Εύας Καϊλή ήρθε μετά από εφόδους και έρευνες της αστυνομίας σε 16 σπίτια στις Βρυξέλλες την Παρασκευής, στο πλαίσιο της έρευνας για υπόθεση διαφθοράς και για ξέπλυμα χρήματος.

Μάλιστα, τα βελγικά Μέσα αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έχουν κατασχεθεί 600.000 ευρώ, ενώ φέρεται να έχουν επίσης κατασχεθεί κινητά τηλέφωνα και λάπτοπ.

Η εισαγγελία των Βρυξελλών ανέφερε ότι τέσσερα άτομα έχουν συλληφθεί, χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητά τους.

Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο πρώην Ευρωβουλευτής από την Ιταλία, Αντόνιο Παντζέρι (οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο σπίτι του βρέθηκαν 500.000 ευρώ), ο βοηθός του και σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι καθώς και ο Λούκα Βινσεντίνι, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Σύμφωνα με τη Le Soir και τη L' Echo, σφραγιστεί και τα γραφεία των Ευρωβουλευτών Μαρία Αρένα (S&D) και Μαρκ Ταραμπέλα (S&D), που επίσης βρίσκονται στο στόχαστρο των ερευνών.

Στο επίκεντρο των ερευνών το Κατάρ

Σύμφωνα με τα βελγικά Μέσα, στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται το Κατάρ όπου αυτή τη στιγμή διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς υπάρχουν σοβαρές υποψίες και ενδείξεις ότι επηρέασε οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις Ευρωβουλευτών, προκειμένου να ασκήσει επιρροή σε πρόσωπα στρατηγικής σημασίας στην Ευρώπη ώστε να προωθηθεί η δράση του κράτους, κόντρα στις παγκόσμιας εμβέλειας καταγγελίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακό μεσαίωνα.

Σύμφωνα με την εισαγγελία των Βρυξελλών, αυτό έγινε "μέσω μεγάλων χρηματικών ποσών ή δώρων σε πρόσωπα με σημαντική πολιτική ή στρατηγική θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".

Υπενθυμίζεται πως η Εύα Καϊλή, σε μία πρόσφατη πρωτοφανή τοποθέτησή της, είχε προβεί σε ανεκδιήγητες δηλώσεις ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, όπου, παρά τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ και τους χιλιάδες νεκρούς εργάτες που άφησε πίσω της η κατασκευή εγκαταστάσεων μίλησε για μια "πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα" χώρα.

Μάλιστα, έκανε ουσιαστικά και επίπληξη στους Ευρωπαίους, ότι κάνουν bullying στους Καταριανούς, ενώ παίρνουν το φυσικό τους αέριο.

"Σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Αφοσιώθηκαν σε ένα όραμα από επιλογή και άνοιξαν στον κόσμο", είπε αρχικά στην ομιλία της η Εύα Καϊλή, χαρακτηρίζοντας στη συνέχεια το Κατάρ "πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα".

"Ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί".

Ενώ καταλήγει: "Είναι μια νέα γενιά ευφυών ανθρώπων υψηλής μόρφωσης. Μας βοήθησαν να μειώσουμε την ένταση με την Τουρκία. Μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν και είναι ειρηνευτικοί διαπραγματευτές, είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Πέτυχαν ήδη το αδύνατον".

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα L' Echo, οι έρευνες είχαν ήδη ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι κάτω από άκρα μυστικότητα. Μάλιστα, το εν λόγω Μέσο επικαλείται ανώνυμη πηγή που γνωρίζει καλά την υπόθεση και που τονίζει ότι "η βελγική δικαιοσύνη άνοιξε ο... ασκός του Αιόλου".

Το παρασκήνιο της διαγραφής της Εύας Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «πήρε πάνω του» την υπόθεση της απομάκρυνσης της Εύας Καϊλή και για τον λόγο αυτό στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται πως η ευρωβουλευτής «τίθεται εκτός» του κόμματος και δεν χρησιμοποιείται η λέξη «διαγραφή». Για την διαγραφή ενός στελέχους του ΠΑΣΟΚ απαιτείται η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του Κόμματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα μείνει μόνον σε αυτή την κίνηση αλλά την Δευτέρα αναμένεται να ζητήσει από το προεδρείο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών την απομάκρυνση της Έυας Καϊλή και από την ευρω-ομάδα.

Αν και η εξέλιξη αιφνιδίασε την Χαριλάου Τρικούπη, αξίζει να θυμίσουμε ότι είχαν προηγηθεί δηλώσεις της Έυας Καϊλή που εκθείαζε το Κατάρ για την πολιτική του στα εργασιακά. Θέση την οποία όμως καταδίκασε με τηλεοπτικές δηλώσεις του τις επόμενες ημέρες ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έκανε στην Βουλή και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης.

Στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν πλέον την εξέλιξη της έρευνας και τα αποτελέσματά της που εν πολλοίς θα καθορίσουν την (ούτως η άλλως τεταμένη) σχέση της Έυας Καϊλή με την ηγεσία του κόμματος.

Πηγή: news24/7.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις