ΕΛΛΑΔΑ. Οι Σπαρτιάτες είναι ελληνικό εθνικιστικό πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε το 2017. Ιδρυτής και πρόεδρος του κόμματος είναι ο Βασίλης Στίγκας.

Ιστορικό

Τον Απρίλιο του 2019 ανακοινώθηκε η εκλογική συνεργασία με την Ένωση Κεντρώων για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, με την συμμετοχή του Βασίλη Στίγκα στην λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος. Ο επικεφαλής των Σπαρτιατών έλαβε πανελλαδικώς 752 ψήφους. Στις εθνικές εκλογές του 2019, οι Σπαρτιάτες κατέβηκαν εκ νέου συνεργαζόμενοι με την Ένωση Κεντρώων, με τον Στίγκα να λαμβάνει 35 ψήφους στη Βοιωτία.

Τον Δεκέμβριο του 2020 ανακοινώθηκε η δημιουργία συνασπισμού από την Ε.ΛΑ.ΣΥΝ., τη Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ένωση (Λ.Ε.Π.ΕΝ.), τους Σπαρτιάτες, το Ενωτικό Μέτωπο Ελληνικής Ιδεολογίας Συμπατριωτών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.), την Πρώτη Γραμμή και τη Λαϊκή Κίνηση Πολιτών (ΛΑ.ΚΙ.Π.) με την προοπτική κοινής εκλογικής καθόδου και με την ονομασία Κ.Υ.Μ.Α. Ελληνισμού.

Στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές Μαΐου 2023, οι Σπαρτιάτες δεν συμμετείχαν, ενώ μετά τον δεύτερο αποκλεισμό από τον Άρειο Πάγο του συνδυασμού ανεξάρτητων υποψηφίων «Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία» στον οποίο θα μετείχαν μέλη του Εθνικού Κόμματος - Έλληνες, ο Ηλίας Κασιδιάρης παρέχει ανοιχτή στήριξη του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2023.

Ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος εμφάνιζε δημοσκοπικά ποσοστά που κινούνταν στο όριο της αντιπροσώπευσης στη Βουλή πριν τον αποκλεισμό του, κάτι που αποτυπώθηκε στην απότομη αύξηση στις δημοσκοπήσεις όσον αφορά το κόμμα των Σπαρτιατών μετά την ανακοίνωση του Ηλία Κασιδιάρη. Τουλάχιστον 10 μέλη και πολιτικοί του Εθνικού Κόμματος, μεταξύ των οποίων και ένας από τους δικηγόρους του, βρίσκονται στις λίστες των Σπαρτιατών, με τμήμα του τύπου να θεωρεί ότι οι Σπαρτιάτες πιθανόν χρησιμοποιούνται από τον Κασιδιάρη για έμμεση εκπροσώπηση στη Βουλή των Ελλήνων.

Θέσεις

Το κόμμα χαρακτηρίζεται ως εθνικιστικό και συντηρητικό, τοποθετούμενο στην άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος, με τη ρητορική του να χαρακτηρίζεται ως «υπερεθνικιστική» και «υπερσυντηρητική».

Το ίδιο το κόμμα εμφανίζεται ως υπερασπιστής της «λαϊκής πατριωτικής δεξιάς, του τρίπτυχου πατρίς - θρησκεία - οικογένεια» και του «υγειούς ελληνικού εθνικισμού». Οι Σπαρτιάτες θεωρούν ότι οι παραδόσεις του ελληνισμού λείπουν σήμερα από τη δημόσια ζωή και αυτοχαρακτηρίζονται ως «ο σιδηρούς βραχίονας και το πραγματικό ανάχωμα που θα ανακόψει τον κατήφορο και το ξεπούλημα της Ελλάδας και των Ελλήνων».

Σε κάθε νομό της χώρας οι Σπαρτιάτες έχουν έναν υποψήφιο. Στη Λακωνία με έδρα την Σπάρτη υποψήφιος βουλευτής είναι ο Παναγιώτης Μπεμπέτσος.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις