ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Υπάρχει «κρυφό» εγχειρίδιο με τα «προνόμια» που θα τους ακολουθούν για τα επόμενα 4 χρόνια. Γιατί άραγε είναι «κρυφό»; Το παρέλαβαν οι 100 βουλευτές που εξελέγησαν για πρώτη φορά και πρόκειται για αναλυτικό ενημερωτικό οδηγό 47 σελίδων που καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις δεκατρείς παροχές σε χρήμα και είδος που δικαιούνται τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας, τις κρατήσεις που θα υποστούν και τα επαγγελματικά, οικονομικά ασυμβίβαστα που τους επιβαρύνουν.

Σε αυτό καταγράφεται:

  • το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης
  • το είδος των επιδομάτων
  • τα χαρακτηριστικά των βουλευτικών αυτοκινήτων
  • ο αριθμός των συνεργατών που δικαιούνται

Παράλληλα, περιέχει τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να κάνουν ώστε η βουλευτική αποζημίωση να τους καταβληθεί χωρίς καθυστερήσεις...

Βουλευτική αποζημίωση 5.135,04€

Σύμφωνα με τον οδηγό που παρουσιάζει το «Πρώτο Θέμα», η βασική πηγή εισοδήματος για τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας είναι η βουλευτική αποζημίωση, το ύψος της οποίας έχει διαμορφωθεί στις 5.135,04€. Από το συγκεκριμένο ποσό αφαιρούνται μεν οι ασφαλιστικές εισφορές και οι κρατήσεις για την ενίσχυση των κομματικών ταμείων, αλλά προστίθεται μια σειρά από άλλα προνόμια που καταβάλλονται σε χρήμα ή σε είδος. Στο τέλος του μήνα το ποσό που αθροιστικά καταλήγει στην τσέπη μπορεί να αγγίξει τις 7.000€, ενώ αν συνυπολογιστεί και η αξία των παροχών σε είδος, το τελικό ποσό διαμορφώνεται περίπου σε 20.000€ τον μήνα. Όπως προκύπτει μάλιστα από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, ποσοστό έως και 45% των συνολικών βουλευτικών εισοδημάτων παραμένει αφορολόγητο.

Οι παροχές και οι ατέλειες σε χρήμα

Το σύνολο των πολιτικών αρχηγών και των κοινοβουλευτικών ομάδων δικαιούνται γραφεία στο κεντρικό κτίριο του Κοινοβουλίου, ενώ οι βουλευτές επαρχίας παίρνουν προσωπικά γραφεία πλήρως εξοπλισμένα σε ένα από τα τρία ακίνητα που μισθώνει η Βουλή πέριξ του κεντρικού Μεγάρου, καταβάλλοντας περίπου 3,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Πέραν αυτών, η Βουλή καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των λειτουργικών δαπανών (αναλώσιμα, ενοίκιο, λογαριασμοί ΔΕΚΟ κ.ά.) των πολιτικών γραφείων που διατηρούν οι βουλευτές στις εκλογικές τους περιφέρειες. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές της επαρχίας επιδοτούνται με 831,36€ τον μήνα.

Η απόσταση των εκλογικών περιφερειών με την πρωτεύουσα καθορίζει και το ύψος των εξόδων κίνησης που παρέχει το Κοινοβούλιο στα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας.

Για τους βουλευτές των οποίων οι περιφέρειες είναι κοντά στην πρωτεύουσα καταβάλλεται ποσό 389€ (Αργολίδας, Κορινθίας). Οσοι εκλέγονται σε πιο απομακρυσμένες περιοχές λαμβάνουν 486€ (Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Λακωνίας, Μεσσηνίας).

Επιπροσθέτως, το σύνολο των βουλευτών, ανεξάρτητα από την εκλογική τους περιφέρεια, βλέπουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό να καταβάλλονται μηνιαίως μαζί με την αποζημίωση και τα λοιπά επιδόματα, άλλα 909,31€ για την κάλυψη ταχυδρομικών τελών. Επίσης, βασική πηγή ενίσχυσης του μηνιαίου εισοδήματος αποτελούν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές, καθώς κάθε συμμετοχή αποζημιώνεται με 75€. Για παράδειγμα, βουλευτής που συμμετέχει σε δύο συνεδριάσεις επιτροπών ανά εβδομάδα λαμβάνει έξτρα 600€ τον μήνα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις