ΕΛΛΑΔΑ. Για τον κοινό και ξεκάθαρο στόχο η Ελλάδα να γίνει πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης μίλησε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), με θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο του τουρισμού προς ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον». Η υπουργός έκανε λόγο για έναν προορισμό που θα διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών σε διεθνές επίπεδο, την αυθεντικότητα και τις μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες και περιέγραψε τη στρατηγική του υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση.

Με βάση τις αρχές αυτές, η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό εξυπηρετεί συγκεκριμένους στόχους: τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης των προορισμών, τη διαφοροποίηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και την ενίσχυση της προώθησης και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ενώ, παράλληλα, το υπουργείο μεριμνά για να τη γενικότερη διασφάλιση της προσβασιμότητας στην τουριστική δραστηριότητα.

Σε ό,τι αφορά τη μετουσίωση της στρατηγικής σε πράξεις, η κυρία Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό θα τεθεί σύντομα προς δημόσια διαβούλευση, ώστε να προχωρήσει κατόπιν στην υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Το νέο χωροταξικό πλαίσιο θα δίνει κατευθύνσεις και για τα υποκείμενα επίπεδα σχεδιασμού – τα περιφερειακά και τοπικά πολεοδομικά σχέδια, ώστε να υπάρχει αμοιβαίο όφελος και συνέργειες με άλλους τομείς, εξήγησε η υπουργός.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Τουρισμού αναγνωρίζει τη σημασία του θαλάσσιου τουρισμού ως καταλύτη οικονομικής ανάπτυξης και προς την κατεύθυνση αυτή στοχεύει στην αναβάθμιση των υποδομών τουριστικών λιμένων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχετικό έργο του Υπουργείου Τουρισμού, συνολικού προϋπολογισμού 159 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στο σημείο αυτό η υπουργός στάθηκε σε μια πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία, που αφορά στη Σύσταση Παρατηρητηρίου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο, σε εφαρμογή Μνημονίου συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Το Παρατηρητήριο, ανέφερε, έχει σκοπό τη συστηματική μέτρηση και παρακολούθηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού.

Αναφερόμενη στην αποδοτικότερη διαχείριση και προώθηση των προορισμών της χώρας, η κυρία Κεφαλογιάννη επισήμανε, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι ήδη επεξεργάζεται το πλαίσιο για τους Πρότυπους Τουριστικούς Προορισμούς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Ένα πλαίσιο που θα αφορά προορισμούς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δυνατότητες βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Σε, ό,τι αφορά τους DMO (οργανισμούς διαχείρισης προορισμών) ανέφερε: «Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε και οριοθετήσουμε ένα νέο μοντέλο, στο οποίο θα εμπλέκονται και θα συνεργάζονται ο ιδιωτικός τομέας, η κεντρική κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση».

Σε ό,τι αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η υπουργός Τουρισμός σημείωσε ότι οι ρυθμίσεις φορολογικής φύσεως που εισήχθησαν με τον νέο νόμο, θέτουν ένα πρώτο αλλά σημαντικό ρυθμιστικό πλαίσιο και προσέθεσε: «Το Υπουργείο Τουρισμού, πιστό στις απόψεις του, και ακολουθώντας και τις ευρωπαϊκές πρακτικές, εισήγαγε τη ρύθμιση για το ζήτημα εκμίσθωσης με βραχυχρόνιες συμβάσεις του συνόλου των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών. Το επόμενο διάστημα θα λάβουμε νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να επεκταθεί και να εξειδικευτεί περαιτέρω το πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, στο επίπεδο θέσπισης ελάχιστων λειτουργικών και τεχνικών προδιαγραφών».

Τέλος, η κυρία Κεφαλογιάννη έκανε ειδική αναφορά στις δράσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, εστιάζοντας στη νέα προσέγγιση στην προώθηση και προβολή του τουριστικού προϊόντος. Όπως είπε έχουν δρομολογηθεί έργα του Ταμείου που αφορούν στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Συγκεκριμένα θα υλοποιηθεί ένας ψηφιακός χάρτης, στον οποίο θα παρουσιάζεται με λεπτομέρεια το τουριστικό προϊόν της χώρας και θα αποτυπώνονται με ελκυστικό τρόπο τα ειδικά χαρακτηριστικά των προορισμών. Αλλά και μια διαδικτυακή πύλη που θα αποτελέσει τη μετεξέλιξη του υφιστάμενου επίσημου portal visitgreece.gr.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις