ΑΙΓΙΟ. Το κρουαζιερόπλοιο καθελκύστηκε στις 24 Ιουνίου 1995 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 1996 στα Fincantieri στην Ιταλία με την ονομασία Veendam. Η ηθοποιός Debbie Reynolds έγινε νονά του πλοίου και απέπλευσε στο παρθενικό της ταξίδι στις 15 Μαΐου 1996. Το πλοίο ήταν το τέταρτο πλοίο Holland America Line που πήρε το όνομά του από την πόλη Veendam της Ολλανδίας. Ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης της ήταν η Wind Surf Ltd και ήταν εγγεγραμμένη στο Nassau, Μπαχάμες.

Το πλοίο έχει μήκος 219,21 μέτρα, πλάτος 31 μέτρα και στα 13 καταστρώματα του μπορεί να φιλοξενήσει 1350 επιβάτες. Το πλήρωμά του αποτελείται από 568 άτομα και η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει είναι οι 21 κόμβοι.

Το Veendam μεταφέρθηκε στη σημαία των Κάτω Χωρών το 2006 και στην ιδιοκτησία της HAL Nederland NV, Ρότερνταμ, συνεχίζοντας υπό τη λειτουργία Holland America. Τον Απρίλιο του 2009, το πλοίο υποβλήθηκε σε ανακαίνιση σε ξηρά αποβάθρα στο ναυπηγείο Grand Bahama στο Freeport στις Μπαχάμες, οι οποίες περιλάμβαναν σημαντικές αλλαγές στην πρύμνη του. Δύο νέα καταστρώματα στέγασης βεράντας προστέθηκαν που απαιτούσαν την αφαίρεση ενός τμήματος των άνω καταστρωμάτων της και τα φτερά της γέφυρας επεκτάθηκαν. Για να υποστηρίξει δομικά την προκύπτουσα αλλαγή στο βάρος, προστέθηκε Ducktail στο κύτος τoυ πλοίου.

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το Veendam εκτελούσε δρομολόγια από λιμάνια της Νότιας Αμερικής και, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, απέπλευσε από τη Νέα Υόρκη. Στις 11 Νοεμβρίου 2017 το κρουαζιερόπλοιο έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά στο πλαίσιο της 50ημερης παγκόσμιας κρουαζιέρας που πραγματοποιούσε στην Μεσόγειο.

Το πλοίο πουλήθηκε τον Ιούλιο του 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, στην ελληνική ακτοπλοϊκή εταιρεία Seajets μαζί με το αδελφό κρουαζιερόπλοιο Maasdam (Aegean Myth). Tο Veendam μετονομάστηκε σε Aegean Majesty από τον εγγεγραμμένο ιδιοκτήτη Mediterranean Dream Inc, μεταφέρθηκε από την Ολλανδία στις Βερμούδες και ελλιμενίστηκε στην Κόρινθο. Τα ξημερώματα της 7ης Νοεμβρίου 2020, λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή της Κορίνθου, το πλοίο έσπασε τους κάβους και προσάραξε στα αβαθή του λιμανιού της Κορίνθου. Δυο μέρες αργότερα, επανατοποθετήθηκε χωρίς φθορές και κατέπλευσε προς το λιμάνι.

Στις 19 Φεβρουαρίου 2021 το κρουαζιερόπλοιο Aegean Majesty με σημαία Bermuda κατέφθασε στο λιμάνι του Αιγίου και «έδεσε» δίπλα στο δίδυμο αδερφό του Aegean Myth, αυξάνοντας την περίοδο εκείνη τον αριθμό των πλοίων που φιλοξενούνται στο λιμάνι σε τέσσερα κρουαζιερόπλοια.

Σήμερα έπειτα από σχεδόν 3 χρόνια παραμένει μόνο το ένα από τα τέσσερα κρουαζιερόπλοια δεμένο στο λιμάνι του Αιγίου. Από τις εικόνες που καταγράψαμε με το drone μας το κρουαζιερόπλοιο Aegean Majesty φαίνεται να έχει εμφανείς φθορές σε όλο το σκαρί του και το κατάστρωμα φαίνεται να μην είναι σε καλή κατάσταση. Το μέλλον του κρουαζιερόπλοιου είναι αβέβαιο και ίσως περιμένει ακόμα και σήμερα στο λιμάνι του Αιγίου για πουληθεί σε νέο πλοιοκτήτη ή τελικά έχουν σκοπό να παροπλιστεί.

Photos - Video: Michael Miller

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις