ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Γνωρίζατε ότι στη Μεσσηνία υπάρχει ένας τόπος εξωτικός, με γαλαζοπράσινα νερά που παραπέμπει στην Καραϊβική; Ο λόγος για το νησάκι της Σαπιέντζας, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των μεσσηνιακών Οινουσσών μετά την Σχίζα, ένα μέρος μαγικό και μοναδικό από πολλές απόψεις.

Το κατάφυτο νησάκι με τη σπάνια χλωρίδα -μία έκταση 240 στρεμμάτων του δάσους της Σαπιέντζας έχει ανακηρυχθεί επίσημα διατηρητέο μνημείο της φύσης- συναντάται στα ανοιχτά των νοτιοδυτικών ακτών της Μεσσηνίας, απέναντι από τη Μεθώνη, πάνω ακριβώς στον σημαντικό ναυτικό δρόμο που συνδέει την Ιταλία με την Μέση Ανατολή. Η έκτασή του αγγίζει τα 9 τ.χλμ., ενώ το ψηλότερο σημείο του τα 219 μ.

Η Σαπιέντζα διαθέτει μία παραλία στο βόρειο τμήμα της, απέναντι από τη Μεθώνη, η οποία ονομάζεται Άμμος και ξελογιάζει τον επισκέπτη με τα ονειρικά και παραδεισένια γαλαζοπράσινα νερά της.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις ακτές του νησιού έχουν σημειωθεί αρκετά ναυάγια, κάποια από τα οποία μετέφεραν ιδιαίτερα σημαντικό φορτίο, με μεγάλη αξία σήμερα για την αρχαιολογία. Ένα από αυτά, μάλιστα, περιείχε τις κολόνες από το μεγάλο περιστύλιο που είχε χτίσει ο Ηρώδης στην Καισάρεια της Παλαιστίνης τον 1ο μ.Χ. αιώνα, ενώ ένα άλλο περιείχε σημαντικές ρωμαϊκές σαρκοφάγους.

Στο νότιο τμήμα του νησιού συναντάται φάρος ύψους 8 μέτρων και εστιακού ύψους 110 μέτρων, που χρονολογείται από το 1885. Ο φάρος χτίστηκε έπειτα από αίτημα της βασίλισσας Βικτωρίας της Αγγλίας και σήμερα ηλεκτροδοτείται με φωτοβολταϊκά συστήματα.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί για την ιστορία του νησιού είναι το ότι η Αγγλία διεκδίκησε τη Σαπιέντζα ως τμήμα των Ιονίων νήσων την περίοδο που της ανήκαν, αμφιβητώντας την ελληνικότητα του εδάφους του μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Για να το προσεγγίσει κανείς πρέπει να πάρει τα τουριστικά πλοιάρια που αναχωρούν από τη Μεθώνη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις