ΚΟΡΙΝΘΙΑ. Η υδατογέφυρα του Ράχιανι στον Άσσο Κορινθίας με τις παράξενες ιστορίες – Συγκεντρώνει και σήμερα το ενδιαφέρον επισκεπτών της περιοχής

Λίθινη, πολύτιμη και με μήκος περί τα 27 μέτρα, κατασκευασμένη κατά την περίοδο της Β’ Ενετοκρατίας (1687 – 1715) η γέφυρα υδραγωγείο.

Η γέφυρα βρίσκεται πάνω από το χείμαρρο Ράχιανι ή Λογγοπόταμο, ο οποίος διασχίζει την κοιλάδα των Κλεωνών και εκβάλλει στον Κορινθιακό κόλπο.

Η γέφυρα με ύψος 8,50 μέτρα αναπτύσσεται σε δύο διαζώματα.

Στο πρώτο – το κάτω – υπάρχει ένα μεγάλων διαστάσεων τόξο πού καταλήγει ένθεν και ένθεν, σε δύο ακρόβαθρα, τα οποία είναι τοποθετημένα μέσα στην κοίτη του χειμάρρου και σε απόσταση από τις όχθες. Στα ακρόβαθρα μάλιστα διακρίνονται ακόμη οι διαμπερείς οπές στήριξης των ξύλινων ικριωμάτων, που είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της.

Το δεύτερο διάζωμα – το άνω – είναι μία τοξωτή πεσσοστοιχία που διατηρεί και ένα τόξο στη μία πλευρά, καθώς το δεύτερο της άλλης καταστράφηκε περίπου το έτος 2013 έπειτα από ανθρώπινη παρέμβαση. Στη θέση του, έχει κατασκευαστεί σήμερα από οπλισμένο σκυρόδεμα πού στηρίζεται στη γέφυρα.

Πάνω από το δεύτερο διάζωμα εξάλλου, διαμορφώνεται το επίπεδο τμήμα του υδραύλακα.

Ο θρύλος με την κοπέλα στην γέφυρα

Όπως πολλά αξιοθέατα, χωριά και τοποθεσίες στην Ελλάδα, η γέφυρα της Ευφροσύνης έχει τους δικούς της θρύλους να τη συνοδεύουν. Ένας από αυτούς τους θρύλους αναφέρεται στο όνομά της. Λέγεται λοιπόν ότι η γέφυρα λέγεται έτσι καθώς σύμφωνα με το θρύλο κάποτε μία κοπέλα ονόματι Ευφροσύνη είχε αυτοκτονήσει από αυτήν.

Video: Up Drones
Φωτογραφία: Αργύρης Καρανικόλας

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις