ΣΠΑΡΤΗ. Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης έχει επωμιστεί κατά κύριο λόγο την επαναφορά των πολιτιστικών πραγμάτων στην πόλη και τα χωριά. Μετά μια άνυδρη πολιτισμικά διετία εξ αιτίας της πανδημίας, οι άνθρωποι που απαρτίζουν την διοίκηση του Νομικού Προσώπου έχουν ήδη σχεδιάσει, άρχισαν να υλοποιούν κι επεξεργάζονται ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων, παρεμβάσεων και ενεργειών.

Όπως ανάγλυφα περιγράφει στο notospress.gr η πρόεδρος του ΔΣ κ. Ευγενία Πρέβα, στόχος του Προγράμματος είναι να επανέλθει ο κόσμος στην, προ της πανδημίας, κανονικότητα σε ότι αφορά στα πολιτιστικά πράγματα, μέσα από συνέργειες και συμπράξεις, αφορμές και προκλήσεις που όλες άπτονται του Πολιτισμού με την ευρεία έννοια, αλλά και του Περιβάλλοντος. Η κ. Πρέβα, παρουσία της αντιπροέδρου του Δ.Σ. κ Ελένης Τσουλόγιαννη παρουσιάζει το πρόγραμμα του Μαϊου 2022.

Ανθοκομική και Δενδροκομική Έκθεση

Προτάσσουμε την πρώτη εκ των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθεί στο Καστόρι Σπάρτης την Δευτέρα 2 Μαϊου, αργία εκ μεταφοράς. Πρόκειται για Ανθοκομική και Δενδροκομική Έκθεση που συνδιοργανώνουν το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης και η Κοινότητα, από τις 09:00 έως τις 15:00 στην πλατεία του Καστορίου. Θα πλαισιώνεται με παζάρι αγροτικών προϊόντων. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση στο ποτάμι του Κάστορα στη γέφυρα του Καστορίου.

Σεμινάριο λόγου - Παράσταση αφήγησης

Την Τετάρτη 4 Μαίου στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης θα οργανωθεί μια πρωτότυπη δράση. Μια ομάδα γάλλων αφηγητών παραμυθάδων μαζί με τον δάσκαλο παραμυθά Στέλιο Πελασγό, έρχονται στη Σπάρτη και θα παρουσιάσουν στον κήπο του Μουσείου, μαζί με 13 γάλλους φοιτητές τους, ένα βιωματικό σεμινάριο λόγου, μια συμμετοχική διαδικασία, ώρα 17:00 και στις 19:30 μια παράσταση αφήγησης «Για ένα κλωνάρι Ελιάς». Σε δύο γλώσσες, σε ελληνικά και γαλλικά.

Φεστιβάλ Κινεζικού Πολιτισμού

Το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Μαίου πραγματοποιείται Φεστιβάλ Κινεζικού Πολιτισμού με πρωτοβουλία του δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα. Το Σάββατο στο αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης θα γίνει ημερίδα «Από τον Σωκράτη στον Κομφούκιο». Την Κυριακή θα είναι στη Σπάρτη και ο πρέσβης της Κίνας και στην πλατεία ώρα 11:00 θα γίνει επίδειξη Κούνγκ Φου και Καλλιτεχνικό Εργαστήρι με εκπαιδευτές από τον Ινστιτούτο «Κομφούκιος».

Αφιέρωμα στη Γενοκτονία των Ποντίων

Την Κυριακή 15 Μαίου το Ν. Π. Πολιτισμού συνδιοργανώνει με τον Σύλλογο Ποντίων Λακωνίας στο Πνευματικό Κέντρο αφιέρωμα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων με την συμμετοχή του Ομίλου «Πυρρίχη» και του Λυκείου των Ελληνίδων ενώ θα ακουστούν και τρείς πόντιοι λυράρηδες.

Παμπελοποννησιακή Συνάντηση Παιδικών Χορωδιών

Την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Μαίου συνδιοργανώνει με τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Ξηροκαμπίου Νίκο Χανδόλια και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης το Παμπελοποννησιακό Χορωδιακό. Είναι γίνει πριν δύο χρόνια. Φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή 12 Σχολεία απ’ όλη την Πελοπόννησο και θα γίνει στο Mystras Grand Palace Resort στον Μυστρά. Οι χορωδίες, όπως και ο χορός (ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τον Χορό τον Ιούνιο), είναι μέρος της αγωγής των παιδιών και καλούνται γονείς και παιδιά να παρακολουθήσουν. Την Κυριακή 22 Μαίου το Δημοτικό Σχολείο Ξηροκαμπίου παρουσιάζει θεατρική Παράσταση για τα 100 Χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή στο αμφιθέατρο Ξηροκαμπίου, παρουσία κατά πάσα πιθανότητα, του υφυπουργού Άγγελου Συρίγου.

Παλαιολόγεια 2022

«Φέτος δίνουμε βήμα στο τοπικό στοιχείο και στους συλλόγους Πολιτισμού» θα πει η κ Πρέβα. Την Πέμπτη 26 Μαίου το Μουσικό Γυμνάσιο Σπάρτης – Λακωνίας παρουσιάζει στο Πάρκο (ΟΤΕ) στη Σπάρτη ένα πρόγραμμα με χορωδιακό μέρος, απαγγελία ποιημάτων και μουσική αφιερωμένο στην Άλωση της Πόλης.

Την Παρασκευή το βράδυ 27 Μαίου τρία Γυμνάσια της Σπάρτης, το 1ο, το 2ο και το 4ο, θα παρουσιάσουν μουσικοθεατρική παράσταση - σύμπραξη με τίτλο «Καλημέρα Μυστρά» με συμμετοχή 60 μαθητών που δουλεύουν εδώ και δύο μήνες με την βοήθεια των καθηγητών τους.

Το Σάββατο το πρωί 28 Μαίου το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου συνδιοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα με τον Ινστιτούτο Βυζαντινού Πολιτισμού με θέμα «Κοινωνία ήθη και έθιμα στην ύστερη Βυζαντινή περίοδο» με συμμετοχή 4 πανεπιστημιακών καθηγητών και την οργάνωση κατεξοχήν από την κ. Ξανθάκη. Την εκδήλωση που θα γίνει στον κήπο του ΙΝΕΒΥΠ θα πλαισιώσει το Μουσικό Γυμνάσιο Σπάρτης - Λακωνίας με ύμνους της Αλώσεως.

Το Σάββατο το βράδυ 28 Μαίου ο Μουσικός Όμιλος Σπάρτης στις 20:30 θα παρουσιάσει στο Πάρκο ΟΤΕ, Πολυφωνικό Χορωδιακό Πρόγραμμα αφιερωμένο στην Άλωση και φθάνοντας στην σύγχρονη εποχή, με την Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας και την Χορωδία της Ναυπάκτου. Συνολικά θα είναι 70 χορωδοί.

Την Κυριακή 29 Μαίου σύμφωνα με τα καθιερωμένα θα γίνουν οι Εκκλησιαστικές εκδηλώσεις στον Μυστρά με τη συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων και άλλες ιδέες. Το απόγευμα ο Αθλητικός Οργανισμός προετοιμάζει τον Παλαιολόγειο δρόμο.

Οι κ.κ. Πρέβα και Τσουλόγιαννη αναφέρθηκαν και σε εκδηλώσεις που ήδη προετοιμάζουν όπως για τα 100 Χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, την Εικαστική Έκθεση στον Κήπο του Μουσείου Σπάρτης την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου με τίτλο «Η γυναίκα στην Αρχαία Ελλάδα». Μέσα στο καλοκαίρι θα συνταχθεί πρόγραμμα εκδηλώσεων και σε χωριά του δήμου. Πέρα από τις εκδηλώσεις όμως το Νομικό Πρόσωπο σκοπεύει και σε παρεμβάσεις, να συντηρήσει το Άγαλμά του Λεωνίδα και να τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Σπάρτης, όπως π.χ. το Κενοτάφιο του Λεωνίδα, κ.α.

Η πρόεδρος κ. Πρέβα κάλεσε τους δημότες να παρακολουθούν και διαδικτυακά το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων, παρεμβάσεων και Δράσεων του Νομικού προσώπου Πολιτισμού.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις