ΑΘΗΝΑ. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως φτάνει στις βρύσες μας το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο;

Ναι καλά καταλάβετε αναφερόμαστε στο νερό που όλοι θεωρούμε αυτονόητο αγαθό καθώς χωρίς νερό δεν μπορεί να υπάρχει ζωή.

Η Αττική και οι 4 και πλέον εκατομμύρια κάτοικοι της πίνουν νερό από 2 "πηγές" - υδραγωγεία αυτά του Μόρνου και της Υλίκης. Αξίζει να αναφερθεί πως το νερό της Αττικής θεωρείται από τα πιο ποιοτικά νερά δικτύου πόλεων στον κόσμο.

Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι το πραγματικά γιγαντιαίο έργο που χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί προκειμένου το νερό να φτάνει από τον Μόρνο έως την Αττική και για την ολοκλήρωση του χρειάστηκαν περισσότερα από 10 χρόνια.

Ο ταμιευτήρας του Μόρνου δημιουργήθηκε με την κατασκευή χωμάτινου φράγματος στην κοίτη του ποταμού Μόρνου, 7 χλμ. δυτικά του Λιδορικίου στο Νομό Φωκίδος. Το έργο άρχισε τον Μάιο του 1969 και ολοκληρώθηκε μετά από μια δεκαετία, το 1979, αλλά η κανονική λειτουργία του άρχισε το 1981. Το φράγμα του Μόρνου, ύψους 126 μέτρων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και αποτελείται από αδιαπερατό αργιλικό πυρήνα. Το νερό φτάνει στην Αθήνα διαμέσου του υδραγωγείου του Μόρνου, του δεύτερου μεγαλύτερου υδραγωγείου στην Ευρώπη.

Το Up Stories για πρώτη φορά καταγράφει το πιο εντυπωσιακό κομμάτι του "δρόμου του νερού" ξεκινώντας έξω από τους Δελφούς και ακολουθώντας το έως και μετά την Αράχωβα σε ένα πραγματικά άκρως εντυπωσιακό "γαλάζιο φίδι" που τρυπάει ακόμα και ολόκληρα βουνά.

Το νερό ταξιδεύει για 188χλμ μέσω μίας σήραγγας, διασχίζει τους νομούς Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής για να καταλήξει στις μονάδες επεξεργασίας νερού που βρίσκονται σε Αχαρναί, Γαλάτσι και Μάνδρα και από εκεί στο ποτήρι μας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις