ΤΟΥΡΚΙΑ. Θραύσματα αποκόπτονται από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας, σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε τουρκική εφημερίδα.

Η ιστοσελίδα της εφημερίδας Birgün, δημοσίευσε τώρα βίντεο από κάμερα ασφαλείας, που κατεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2022. Σε αυτό διακρίνονται θραύσματα που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποκόπηκαν από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας τα οποία έπεσαν πάνω σε επισκέπτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σημείο.

Παράλληλα, η εφημερίδα υποστηρίζει πως αρμόδιοι ανέφεραν ότι «τα κομμάτια πέφτουν από την οροφή λόγω της υγρασίας που δημιουργείται από το πλήθος, αλλά δεν λαμβάνονται προφυλάξεις». Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης, Σερίφ Γιασάρ, βλέποντας το βίντεο τόνισε ότι αν η Αγία Σοφία δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό.

Προτού η Αγία Σοφία μετατραπεί σε τέμενος, υπήρχε ένα επιστημονικό συμβούλιο, το οποίο πριν καταργηθεί αποφάνθηκε ότι «η Αγία Σοφία είναι 1.500 ετών και αν δεν αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό, θα καταστραφεί σε περίπτωση σεισμού. Θα πρέπει να γίνονται δεκτές ομάδες όχι πλέον των 25 ατόμων. Ακόμη και η αναπνοή από τους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται ταυτόχρονα στην Αγία Σοφία μειώνουν τη διάρκεια ζωής του ιστορικού οικοδομήματος», ανέφερε ακόμη ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ, η Αγία Σοφία έχει δεχθεί 21 εκατομμύρια επισκέπτες από τότε που μετατράπηκε σε τέμενος, πριν από τρία χρόνια, ενώ τον περασμένο Ιούλιο, προανήγγειλε έργα ενίσχυσης της στατικότητας της, στο πλαίσιο της αποκατάστασης σημαντικών ιστορικών μνημείων της Κωνσταντινούπολης.

Το σχέδιο αποκατάστασης προβλέπει ότι πρώτα θα γίνει καθαρισμός του τσιμεντοκονιάματος, θα αφαιρεθούν οι γερασμένες μολύβδινες επιφάνειες στους θόλους και θα πραγματοποιηθούν εργασίες για την αποκατάσταση των ρωγμών και των σχισμών κάτω από τον θόλο. Στη συνέχεια θα επισκευαστεί και θα τοποθετηθεί στη θέση του το μολύβδινο κάλυμμα. Επίσης θα αποσυναρμολογηθεί ο πρώτος μιναρές, ο επονομαζόμενος μιναρές του Βαγιαζίτ και αφού ολοκληρωθούν οι επισκευές, θα τοποθετηθεί ξανά στη θέση του.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις