ΜΟΛΑΟΙ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Ελιά Λακωνίας η διάλεξη με θέμα «Αλλεργίες και Αλλεργίες της άνοιξης» που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός -Ναυταθλητικός Σύλλογος Ελαίας «Η Βιανδίνη». Ομιλητής ο ήταν ο αλλεργιολόγος-ιατρός κ. Παναγιώτης Παπαλεξανδρακος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαλεξανδράκος επεσήμανε ότι οι αλλεργίες ταλαιπωρούν ένα μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων παγκοσμίως και ιδιαίτερα τους κατοίκους του δυτικού ημισφαιρίου (ανεπτυγμένες χώρες). Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, οι διαστάσεις των διαταραχών αυτών παίρνουν τη μορφή επιδημίας (και ιδιαίτερα τις μέρες της Άνοιξης), επηρεάζουν τις καθημερινές ασχολίες και υποχρεώνουν τον κόσμο να απευθύνεται σε ειδικούς γιατρούς.

Οι αλλεργίες είναι συστηματικές ή τοπικές διαταραχές που οφείλονται σε αντιδράσεις υπερευαισθησίας του οργανισμού απέναντι σε μια ατέλειωτη ποικιλία υπεύθυνων παραγόντων (αντιγόνων). Αυτοί οι παράγοντες μετρούνται σε χιλιάδες και η εντόπισή τους σε κάθε άτομο, είναι μία μακρόχρονη και επίπονη προσπάθεια. Μερικοί από αυτούς είναι η γύρη διαφόρων λουλουδιών, σκόνη, φτερά και τριχώματα πουλιών και ζώων, δηλητήρια φιδιών και εντόμων, μικροοργανισμοί, τροφές, απορρυπαντικά, ρούχα, καλλυντικά, μέταλλα, φάρμακα κλπ. Τόσο το θέμα, όσο και η ανάπτυξη του από τον ομιλητή κ. Παναγιώτη Παπαλεξανδράκο ήταν ενδιαφέρον και πολύ ενημερωτικό.

Την διάλεξη και τον Σύλλογο τίμησαν με την παρουσία τους , η αντιπεριφεριάρχης κ. Ντία Τζαννετέα, ο εφημέριος της Ελιάς πατέρας Βασίλειος Παπασωτηρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Μολάων κ. Κων/νος Μαυρομιχάλης, η πρόεδρος Νομ.Προσώπου Δήμου Μονεμβασίας κ Παν/τα Αλειφέρη, ο δημοτικός σύμβουλος Δ.Ε. Μολάων κ. Γιάννης Κολιάκος , τα μέλη του Συλλόγου και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Φωτογραφίες: pakia-lakonia.blogspot.gr