Τέλος στην διαδικασία των προπληρωμών βάζει ο ΕΟΠΥΥ με τη νέα χρονιά και τις απευθείας συμφωνίες που θα συνάψει με τους παρόχους. Οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν μόνο τη συνδρομή τους και οι πάροχοι θα πληρώνονται εντός 3μήνου.

Ο ΕΟΠΥΥ βάζει τέλος στις προπληρωμές από την αρχή του νέου έτους διευκολύνοντας εκατομμύρια ασφαλισμένων που θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν μόνον τη συμμετοχή τους.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου η διοίκηση του Οργανισμού υπογράφει συμβάσεις με Αυτό σημαίνει πως οι επιχειρηματίες θα πληρώνονται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ μέσα σε εύλογο διάστημα, που σήμερα δεν ξεπερνά τους τρεις μήνες.

Μέχρι σήμερα οι ασφαλισμένοι πλήρωναν το σύνολο του κόστους που απαιτούνταν για κάποιο θεραπευτικό υλικό ή υπηρεσία, υπέβαλλαν απόδειξη αγοράς και ιατρική γνωμάτευση στον ΕΟΠΥΥ και μετά από έλεγχο πληρώνονταν το ποσό που δικαιούνταν (κόστος-συμμετοχή). Οι ασφαλισμένοι δυσκολεύονταν να καλύψουν άμεσα τα ποσά που απαιτούνταν και η αποζημίωσή τους από το Ταμείο καθυστερούσε ως και 8 μήνες.
Με τον νέο σχεδιασμό του ΕΟΠΥΥ, ο οργανισμός από 1/1/2017 θα υπογράψει συμβάσεις με το σύνολο των παρόχων πρόσθετης περίθαλψης και θεραπευτικών μέσων. Οι πάροχοι θα πληρώνονται εντός τριμήνου απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ και δεν θα απαιτούν την πληρωμή του συνολικού κόστους από τους ασφαλισμένους. Η εφαρμογή της παραπάνω διαδικασίας διευκολύνει τη φροντίδα εκατομμυρίων ασθενών με προβλήματα όρασης, διαβήτη, κινητικά και αναπνευστικά προβλήματα, καρκίνο, μεσογειακή αναιμία και διατροφικές διαταραχές. Σε αυτές τις κατηγορίες ασφαλισμένων παρέχονται σήμερα εκατοντάδες υλικά, αξίας που μπορεί να ξεπεράσει και τις 7.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ενημερωτικό της διοίκησης προς το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ, η διαδικασία αυτή οδηγεί σε ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, καθώς η έγκριση από τους ελεγκτές του Οργανισμού θα γίνεται ηλεκτρονικά. Μειώνεται, επίσης, και η γραφειοκρατία, καθώς δεν απαιτείται φυσική παρουσία του πολίτη στις υπηρεσίες. Όφελος θα υπάρχει άλλωστε και για τους παρόχους, οι οποίοι θα αποζημιώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα με το νέο σύστημα εκκαθάρισης. Ο χρόνος αποζημίωσης δεν θα ξεπερνά τις 90 μέρες, από τις 180 έως 300 μέρες που είναι με το τωρινό σύστημα.

Με την αποδοχή της σύμβασης, ωστόσο, οι πάροχοι αποδέχονται στην ουσία και τη λειτουργία του αυτόματου μηχανισμού των υπερβάσεων του «κλειστού» προϋπολογισμού (clawback). Αυτό σημαίνει πως ο ΕΟΠΥΥ δεν θα πληρώνει περισσότερα από όσα έχει προϋπολογίσει στις αρχές του έτους και την όποια διαφορά θα καλύπτουν οι πάροχοι. Το κονδύλι πάντως που έχει προϋπολογιστεί από τον Οργανισμό για πρόσθετη περίθαλψη το 2017 είναι 331 εκατ. Ευρώ και χαρακτηρίζεται από όσους ξέρουν, μάλλον σφιχτό…