ΣΠΑΡΤΗ. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), σχεδιάζει και έως το 2025 θα έχει κατασκευάσει το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης.
Για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ έγινε η πρώτη συζήτηση με τους πολίτες στις 2 Δεκεμβρίου 2019. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης το ΙΣΝ παρουσίασε το όραμα και τη φιλοσοφία του σχεδιασμού του Νοσοκομείου που έχει αναλάβει ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Renzo Piano και το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop (RPBW), δημιουργοί του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα και απορίες του κόσμου και το ραντεβού ανανεώθηκε για τον Ιούνιο του 2020.

Την Πέμπτη 6/2/20 σε ειδική εκδήλωση το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος έγινε παρουσίαση του πρότζεκτ παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού.

Στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), σε ένα γενικότερο σε όλη την Ελλάδα ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνεται η ίδρυση του Γενικού Νοσοκομείου στη Σπάρτη με μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια. Το Νοσοκομείο Σπάρτης θα ολοκληρωθεί το 2025. Όπως τόνισε ο κ. Δρακόπουλος, κάθε έξι μήνες ομάδα του Ιδρύματος, επισκέπτεται το εργοτάξιο και θα ενημερώνει την κοινότητα για την πορεία των έργων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο προβλέπει την κατάργηση και κατεδάφιση του υπάρχοντος και την κατασκευή νέου. Ιδιες πληροφορίες, που ακόμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί, κάνουν λόγω για μείωση του σημερινού αριθμού κλινών στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης και νέα δομή στη λειτουργία κάθε κλινικής.

Την αρχιτεκτονική των τριών νέων νοσοκομείων έχει αναλάβει ο διάσημος αρχιτέκτονας κ. Renzo Piano, προκειμένου οι χώροι νοσηλείας να είναι υψηλής αισθητικής και συνάμα σωστά ενταγμένοι στο περιβάλλον κάθε περιοχής. Αφήνοντας έτσι θετικό αποτύπωμα στο δημόσιο χώρο.

Τα νέα νοσοκομεία θα ανήκουν στο ΕΣΥ, αλλά θα έχουν διοικητική ευελιξία και αυτοτέλεια, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη. Το κόστος μισθοδοσίας θα βαρύνει το Δημόσιο, όπως και η κατασκευή των έργων υποδομής γύρω από τα νέα νοσοκομεία.
«Στόχος μας, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες υγείας για μία καλύτερη ζωή», ανέφερε ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αναλύοντας την νέα πρωτοβουλία.

Πέραν του σχεδιασμού, κατασκευής και τον εξοπλισμό τριών νέων νοσοκομείων, (Σπάρτη, Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη) προβλέπει την αγορά δύο αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων για τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ. Την ενίσχυση των προγραμμάτων της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, σε νοσοκομεία του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων, της Λάρισας και της Αλεξανδρούπολης.

Ο Renzo Piano αναφερόμενος στα αρχιτεκτονικά σχέδια των τριών Νοσοκομείων τόνισε ότι φιλοδοξία των συνεργατών του είναι η ίδρυση των καλύτερων Νοσοκομείων της Ευρώπης που θα συνδυάζουν την ιατρική αριστεία, , την περιβαλλοντική αριστεία, την ανθρώπινη αριστεία και το φως, στο οποίο δίνει μεγάλη σημασία, καθώς όπως είπε, βασικό υλικό της αρχιτεκτονικής είναι το κάλλος του φωτός. Τα Νοσοκομεία θα έχουν φως, εργαζόμενοι και ασθενείς θα έχουν θέα το περιβάλλον. «Δεν θα είναι τυφλά δωμάτια» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι οι πρωτοβουλίες του ΙΣΝ για την υγεία αποτελούν βασικό πυλώνα ευαισθησίας για τον άνθρωπο και αυτό είναι ένδειξη πολιτισμού.

Το κοινό υπέβαλλε ερωτήσεις που αφορούσαν την ίδρυση και λειτουργία των τριών νέων νοσοκομείων που θα υλοποιηθούν με δωρεά του ΙΣΝ.

Η νέα αυτή προοπτική σε συνδυασμό με την αναγκαία αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας ανά τη Λακωνία, την δημιουργία ελικοδρομίου του ΕΚΑΒ και την ενίσχυση του προσωπικού Υγείας με κίνητρα θα προσδώσει στη Λακωνία ειδικό βάρος.

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζονται επενδύσεις στη Σπάρτη και από το Ιδιωτικό Τομέα με την δημιουργία Ειδικών Μονάδων Νοσηλείας.