ΑΘΗΝΑ. Από την πρώτη στιγμή της έρευνας για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη, το μηχάνημα πλασμαφαίρεσης στο οποίο βρισκόταν, φάνηκε ότι θα δώσει απαντήσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες ο τραγουδιστής έχασε τη ζωή του.

Όπως έχει γίνει γνωστό στο μηχάνημα ήχησαν προειδοποίησεις, οι οποίες φαίνεται πως αγνοήθηκαν. Μάλιστα, σύμφωνα με τη δεύτερη έκθεση της ΔΕΕ, προσδιορίζεται ο χρόνος κατά τον οποίο ενεργοποιήθηκε το πρώτο alert. Το χρονικό αυτό σημείο φέρεται να απέχει σημαντικά από την κλήση στο ΕΚΑΒ, η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγινε περίπου 50 λεπτά αργότερα. Το συγκεκριμένο εύρημα, μάλιστα, φέρεται να αποτέλεσε κομβικό στοιχείο για την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου.

Όπως αναφέρει ο Alpha, στο μηχάνημα της πλασμαφαίρεσης ήχησε συγκεκριμένα ο “συναγερμός 9”, που “έδειχνε” ότι η φλεβική πίεση υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπτό όριο. Ποιες είναι όμως οι πιθανές αιτίες; Τσάκισμα, θρόμβωση ή κλειστός σφιγκτήρας στο τμήμα μεταξύ της παγίδας φυσαλίδων και της γραμμής φλεβικής επιστροφής.

Η πορεία των ερευνών

Οι έρευνες για την αποσαφηνίση των συνθηκών υπό τις οποίες ο Γιώργος Μαζωνάκης έχασε τη ζωή του συνεχίζονται και μετά την απόφαση προφυλάκισης των δύο γιατρών.

Όπως προέκυψε από τις μαραθώνιες απολογίες τους, σημείο κλειδί που θεμελιώνει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο είναι το χρονικό σημείο του πρώτου συναγερμού στο μηχάνημα πλασμαφαίρεσης. Το πρώτο “alert” ήρθε στις 15:22, που σημαίνει ότι ο Γιώργος Μαζωνάκης ήταν αβοήθητος για 60 λεπτά. Παρά το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι γιατροί φέρονται να επιχειρήσαν να δικαιολογήσουν την απραξία τους, δεν έπεισαν ανακριτή και ειδαγγελέα και κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του Alpha, να κληθούν και νέα άτομα για καταθέσεις και να ασκηθούν νέες διώξεις.

Το σκεπτικό της προφυλάκισης των κατηγορούμενων γιατρών

Στο σκεπτικό του, ο ανακριτής με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων κατέληξε στο να χαρακτηρίσει τους δύο κατηγορούμενους ύποπτους τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων και για το λόγο αυτό αποφάσισε τον προσωρινό εγκλεισμό τους.

Ειδικότερα, στα σχετικά εντάλματα προσωρινής κράτησης επισημαίνεται πως οι δύο γιατροί με πράξεις και παραλείψεις τους αφαίρεσαν μία ανθρώπινη ζωή παρεμποδίζοντας συγχρόμως με τις πράξεις τους κάθε είδους έρευνας που θα ακολουθούσε.

Παράλληλα, τονίζεται ότι οι κατηγορούμενοι λειτουργούσαν ιατρικές πράξεις ιδιαίτερα σοβαρές χωρίς άδεια και σε ακατάλληλες συνθήκες, προσθέτοντας πως δεν υπέβαλαν καν τους ασθενείς τους στον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο που απαιτούνταν πριν την έναρξη των «θεραπειών», την ίδια στιγμή δε που είχαν πλήρη επίγνωση των συνεπειών των πράξεων τους.

Τέλος, κατά το σκεπτικό, οι δύο γιατροί αδικαιολόγητα παρέλειψαν εγκαίρως να ενημερώσουν το ΕΚΑΒ ενώ οι ίδιοι δεν ήταν σε θέση να παράσχουν την κατάλληλη ιατρική βοήθεια παρά το γεγονός ότι υπήρχαν αλλεπάλληλες ειδοποιήσεις από το μηχάνημα (alarm) που καταδείκνυαν τη σοβαρή επιδείνωση της υγείας του Γ. Μαζωνάκη.

Κατά της προφυλάκισής τους προσφεύγουν οι δύο γιατροί

Σημειώνεται ακόμα πως οι δύο γιατροί πρόκειται να καταθέσουν προσφυγή κατά της προσωρινής κράτησής τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των δικηγόρων τους:

«Η Δικηγορική Εταιρεία «Νίκος Αγαπηνός και Συνεργάτες», μετά την αναμενόμενη εξέλιξη σε σχέση με τη δικονομική μεταχείριση των εντολέων της, Ηλία Θεοδωρόπουλου και Ιωάννας Γάκα, ως απόρροια της παντελώς αναιτιολόγητης αναβάθμισης της κατηγορίας, δημοσιοποιεί ότι θα προσβάλει άμεσα το ένταλμα προσωρινής κράτησης στο αρμόδιο Συμβούλιο, καθώς θεωρεί ότι έχουν κακοποιηθεί βάναυσα τα δικονομικά δικαιώματα των εντολέων της».

Πηγή: news247.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις