ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Το Σάββατο 20 Μαρτίου η Παγκόσμια Οδοντιατρική Κοινότητα γιορτάζει την Ημέρα Στοματικής Υγείας. Είναι η ημέρα που οι οδοντίατροι αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση των ατόμων στην εξασφάλιση καλής υγείας του στόματος. Το μήνυμα της φετινής χρονιάς είναι «Είμαστε υπερήφανοι για το στόμα μας».

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (https://bit.ly/3tAxqaM), κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας COVID-19, τα οδοντιατρεία ανά τον κόσμο αναγκάστηκαν να δέχονται μόνο τα έκτακτα περιστατικά και πολλά από αυτά να κλείσουν. Οι οδοντίατροι συμμορφώνονταν πάντα με τα αυστηρότερα πρωτόκολλα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων και έχουν αναθεωρήσει τα μέτρα προστασίας, όπως αυτά έχουν διαφοροποιηθεί, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παρ' όλα αυτά, πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τις τακτικές εξετάσεις στον οδοντίατρο και επισκέπτονται τα οδοντιατρεία μόνο όταν έχουν έντονο πόνο. Πολλοί έχουν αναπτύξει προχωρημένης μορφής τερηδόνες και άλλες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων και αποστημάτων, που καθιστούν τη θεραπεία πιο περίπλοκη. Σήμερα, οι οδοντίατροι αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις από ένα έτος περιορισμού και διακοπής της οδοντιατρικής φροντίδας. Τα επαναλαμβανόμενα γενικά απαγορευτικά (lockdown) της πανδημίας, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των ανθρώπων και η υποχρεωτική εργασία από το σπίτι έχουν συμβάλει στη μεταβολή των καθημερινών συνηθειών και συμπεριφορών, επηρεάζοντας τελικά την στοματική υγεία των ανθρώπων.

Η Στοματολογική Εταιρεία της Ελλάδος, μέλος της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (FDI), από κοινού με τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους Αργολίδας, Αρκαδίας, Μαγνησίας και Μεσσηνίας, στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, ανέλαβαν την πρωτοβουλία δημιουργίας ολιγόλεπτης ταινίας ευαισθητοποίησης για το κοινό.

Στην ταινία αναδεικνύονται τα βασικά μηνύματα της ημέρας, που αφορούν στις επιπτώσεις της πανδημίας στην οδοντιατρική φροντίδα, στη διασύνδεση της στοματικής με τη γενική υγεία και στη σπουδαιότητα της μοναδικής σχέσης του οδοντιάτρου με τον ασθενή. Μια σχέση που όταν βασίζεται στην εμπιστοσύνη, το σεβασμό και την αλληλοεκτίμηση είναι ο θεμέλιος λίθος για την συνεχή και ποιοτική οδοντιατρική φροντίδα. Είναι αυτή η σχέση για την οποία εμείς οι οδοντίατροι είμαστε υπερήφανοι.