ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά στο βαθύ κόκκινο παραμένουν οι Νομοί Αχαϊας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η Αρκαδία εμφανίζει σαφή βελτίωση της επιδημιολογικής της εικόνας, εξέλιξη που αν συνεχιστεί θα επιτρέψει να βγει από το «βαθύ κόκκινο» την άλλη βδομάδα.

Σήμερα στην Πελοπόννησο εντοπίστηκαν 122 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στους 7 Νομούς της Πελοποννήσου:

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

- 68 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

- 24 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

Από αρχές Απριλίου το self test

Η διάθεση των τεστ θα γίνεται από τις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία, ενώ οι πολίτες θα δικαιούνται ένα τεστ ανά εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών. Θα λειτουργήσει, δε, πλατφόρμα για τη δήλωση των αποτελεσμάτων. Σε περίπτωση θετικού τεστ, οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα. Περισσότερες λεπτομέρειες για διάθεση των τεστ θα δοθούν τις επόμενες ημέρες, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι το self test είναι συμπληρωματική δράση για την έγκαιρη ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων του ιού οι οποίοι δεν είχαν λόγο να εξεταστούν. Όπως είπε, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κυκλοφορούν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πληρούν τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές με τα ταχέα τεστ (rapid test), που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Συμπλήρωσε ότι τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι κυρίως ρινικά τεστ (λήψη επιχρίσματος) ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στην χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του.

Την ερχόμενη εβδομάδα η συζήτηση για λιανεμπόριο και σχολεία

Η επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τα σχολεία, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.