ΣΠΑΡΤΗ. Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο συνεργάζονται για την κατασκευή τριών υπερσύγχρονων νοσοκομείων που θα δοθούν με δωρεά στο Ελληνικό Δημόσιο, το αργότερο ως το 2025.

Το Ιδρυμα Νιάρχος, όπως γράφει το newmoney.gr συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας με δωρεές άνω των 28 εκατ., για τη δημιουργία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε 15 δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Δρομολογεί άλλη μία μεγάλη επένδυση που αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. δολάρια.

Για τα τρία νοσοκομεία, το Ιδρυμα έχει απευθύνει πρόσκληση στις εγχώριες τεχνικές εταιρείες αλλά και σε επιχειρήσεις του εξωτερικού. Τα έργα αυτά αναμένεται να δημοπρατηθούν εντός της χρονιάς, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024 και το 2025 αντίστοιχα.

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ανακοινωθεί η πρόοδος των έργων υποδομής σε διαδοχικές παρουσιάσεις που θα γίνουν στις τοπικές κοινωνίες και να δοθεί το νέο χρονοδιάγραμμα των εργασιών. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, στον διαγωνισμό έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, το σχήμα Ακτωρ - Μυτιληναίος και Salini Impregilo (συμμετείχε με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στην κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού), η AVAX αλλά και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Το «παρών» προβλέπεται να δώσει και η Intrakat που συμπράττει με τη γαλλική Bouygues, αλλά και η ΕΚΤΕΡ, η οποία έχει υπογράψει συμφωνία με την ιταλική Ιnso και έχει αναλάβει σημαντικές εργολαβίες του Ιδρύματος στο πλαίσιο της χορηγικής πρωτοβουλίας του για την Υγεία.

Στη Σπάρτη αλλαγές στο σχεδιασμό

Στην κατασκευή του νέου νοσοκομείου της Σπάρτης, υπήρξαν τους τελευταίους μήνες, μετά την ολοκλήρωση της προμελέτης, σημαντικές αλλαγές στον σχεδιασμό. Προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία του υφιστάμενου νοσοκομείου όσο θα κατασκευάζεται το νέο και να μην υπάρξουν κατασκευαστικά ρίσκα, εξετάστηκε η αλλαγή της τοποθεσίας σε βορειότερο σημείο εντός του οικοπέδου εγκατάστασης με τρόπο που προϋποθέτει την τμηματική κατεδάφιση του υφιστάμενου νοσοκομείου.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους , Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την Πέμπτη 20/1 ανέφερε ότι «από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση» και «βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγράμματος», με την επιφύλαξη ορισμένων μικρών καθυστερήσεων λόγω των εκτάκτων υγειονομικών μέτρων της πανδημίας.

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει αναλάβει την ευθύνη των μελετών των έργων υποδομής για τη βελτίωση των οδικών συνδέσεων και των συνδέσεων του νέου νοσοκομείου με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Η ανάθεση των εν λόγω μελετών προγραμματίζεται για το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να ολοκληρωθούν και να δημοπρατηθούν έως τον Φεβρουάριο του 2022. Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2025.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις