ΚΟΣΜΟΣ. Παρ' όλο που τα ποσοστά επιβίωσης και τα πρωτόκολλα θεραπείας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, ο καρκίνος εξακολουθεί να προκαλεί φόβο, καθώς συγκεκριμένες μορφές του παραμένουν εξαιρετικά συνηθισμένες και θανατηφόρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του «Εat This, Not That!», μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης των πιο θανατηφόρων μορφών καρκίνου, αποφεύγοντας ιδιαίτερα την πρώτη αιτία που δύναται να προληφθεί.

Ποιες είναι οι πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου

Ο Κέρτις Κάμπελ, χειρουργός ογκολόγος σε νοσοκομείο στη Βαλτιμόρη, επισημαίνει: «Αν μιλάτε για την πιο θανατηφόρα κακοήθεια, αυτή είναι ο καρκίνος του παγκρέατος. Περίπου 50.000 άνθρωποι θα προσβληθούν από καρκίνο του παγκρέατος φέτος και σχεδόν όλοι θα πεθάνουν. Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης είναι μόνο περίπου 7%».Σύμφωνα με μια άλλη μέτρηση, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πιο θανατηφόρα μορφή της νόσου, με τον Κέρτις Κάμπελ να δηλώνει: «Πιθανώς 250.000 άνθρωποι θα προσβληθούν από καρκίνο του πνεύμονα φέτος. Είναι μακράν ο πιο συνηθισμένος, με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων».

Η πρώτη αιτία για την ανάπτυξη καρκίνου

Πάντως, η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη τόσο του καρκίνου του πνεύμονα όσο και του παγκρέατος, αλλά ο πρώτος παράγοντας κινδύνου που μπορεί να προληφθεί και για τους δύο τύπους της νόσου είναι το κάπνισμα.

Μάλιστα, ο χειρουργός ογκολόγος λέει: «Εξίσου σημαντικό και για τους δύο τύπους καρκίνου: Σταματήστε το κάπνισμα, αναμφισβήτητα. Ιδιαίτερα για τον καρκίνο του πνεύμονα, εάν σταματήσετε το κάπνισμα, μειώνετε δραματικά τον κίνδυνο. Το κάπνισμα δεν συνδέεται τόσο άμεσα με τον καρκίνο του παγκρέατος όσο ο καρκίνος του πνεύμονα, αλλά σίγουρα υπάρχει σχέση».

Ακόμα, ο ίδιος προσθέτει πως η ισορροπημένη διατροφή, η σωματική άσκηση, το φυσιολογικό βάρος, η αποχή από το αλκοόλ και η μη ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2 μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα και του παγκρέατος.

Πηγή: sputniknews.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις